Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2017,
20.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Natisni članek

AZN Miro Cerar Sergej Simoniti Pozavarovalnica Sava

Torek, 22. 8. 2017, 20.23

6 let, 7 mesecev

Znova rdeča luč hrvaškemu Adrisu za naskok na Savo Re

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Pozavarovalnica Sava | Foto STA

Foto: STA

Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) je po naših neuradnih informacijah znova zavrnila izdajo soglasja hrvaški družbi Adris za povečanje deleža v Pozavarovalnici Sava do 33 odstotkov.

Strokovni svet Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) je po napovedih danes odločal o Adrisovi vlogi za povečanje deleža tik pod prevzemni prag, ki znaša 33 odstotkov.

Svet, ki ga vodi direktor AZN Sergej Simoniti in je lani že zavrnil Adris, ima pet članov. S kadrovskimi spremembami je v njem pred kratkim še povečala vpliv vlada Mira Cerarja, ki je bolj ali manj že od vsega začetka nenaklonjena Adrisovi krepitvi v Savi Re.

Adris Anteja Vlahovića, ki že dalj časa neuspešno naskakuje Savo Re, trenutno obvladuje slabo petino delnic Save Re. Njena največja lastnica je država, ki skupaj s svojimi pokojninskimi in vzajemnimi skladi obvladuje okoli 40 odstotkov delnic.

Premagali eno oviro, zdaj pred njimi še višja

Adris je poskušal dobiti soglasje regulatorja trga že drugič v letu dni.

Prvič je zanj zaprosil skupaj z družbo Croatia osiguranje, a mu ni uspelo. Na AZN so presodili, da je izpostavljenost Croatie osiguranje do hrvaških državnih vrednostnih papirjev preveliko tveganje za poslovanje naše druge največje zavarovalniške skupine.

V drugo je Adris za dovoljenje zaprosil sam. Gre za eno od finančno najmočnejših hrvaških družb. Lanska zgodovinska prodaja Tvornice duhana Rovinj (TDR) je na njen račun prinesla dobrih 500 milijonov evrov, v zadnjih petih letih pa je Adris v povprečju ustvarjal dobrih 55 milijonov evrov letnega čistega dobička.

A v vmesnem času je Adris in Croatio osiguranje doletela še ena velika težava: bankrot Agrokorja. Skupina Adris je v preteklosti prek TDR precej sodelovala z največjim hrvaškim koncernom, ki ji je uradno ostal dolžan 130 milijonov evrov. Torej več od njenega dvoletnega dobička.

Terjatve Adrisa do Agrokorja presegajo 150 milijonov evrov. | Foto: STA , Terjatve Adrisa do Agrokorja presegajo 150 milijonov evrov. Foto: STA ,

Največji nefinančni upnik Agrokorja

Podatki vladnega pooblaščenca v Agrokorju Anteja Ramljaka razkrivajo, da je Adris njegov največji nebančni posojilodajalec. Finančno poročilo Adrisa za lansko leto razkriva, da bi lahko bile terjatve do Agrokorja še višje, in sicer presegajo 150 milijonov evrov. Do konca marca mu je uspelo izterjati 25 milijonov evrov. Dolg izhaja iz obdobja sodelovanja Agrokorja s TDR.

Tudi Croatia osiguranje je kot največja hrvaška zavarovalnica z 32-odstotnim tržnim deležem precej poslovala z Agrokorjevimi podjetji, saj zavaruje njihovo premoženje. Koliko neplačanih premij se je do zdaj nabralo, javno ni znano.

Ne spreglejte