Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
14.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

Peter Gašperšič drugi tir

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 14.20

7 let, 2 meseca

Minister Gašperšič v lov za evropske milijone za drugi tir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Peter Gašperšič minister za infrastrukturo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom Petra Gašperšiča bo danes oddalo prijavo na razpis evropskega mehanizma CEF za projekt drugi tir. V okviru lastne kohezijske ovojnice si po ministrovih besedah Slovenija lahko obeta za 33,4 milijona evrov, okoli 35 milijonov evrov pa bi lahko pridobili iz ostankov sredstev drugih kohezijskih držav.

Na razpis se Slovenija prijavlja s pripravljalnimi deli za drugi tir in z izdelavo projektne dokumentacije za glavno traso drugega tira.

Slovenija se bo predvidoma do junija prijavila tudi na razpis na področju mešanih mehanizmov, ki bo torej združeval tako sredstva Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI) kot kohezijska sredstva za uresničitev hrbteničnih evropskih omrežij.

Predračunska vrednost projekta drugi tir znaša slabo milijardo evrov, sestavljajo pa jo:

- kapitalski vložki Slovenije in zalednih držav – 45 odstotkov (pisma podpore za ta projekt so podpisale Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška, konkretnih dogovorov pa še ni),
- nepovratna evropska sredstva – 25 odstotkov,
- posojilo Evropske investicijske banke – 30 odstotkov (garancija države pri tem ne bo potrebna).

Gašperšič je izpostavil, da so evropska sredstva za zagotavljanje finančne vzdržnosti tega projekta zelo pomembna, v primeru neuspeha na katerem od razpisov pa je po njegovih besedah določen manevrski prostor še mogoč, med drugim na ministrstvu dopuščajo možnost spremembe v kapitalskih deležih, tudi s povečanjem zadolževanja. "Vsekakor pa smo optimistični, da bomo z zastavljenim delom na teh pričakovanih razpisih pridobili želeni obseg sredstev," je dodal.

Gašperšič si začetek del na glavni trasi želi še letos

Ministrstvo je sicer pred nekaj tedni objavilo razpis za izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo pripravljalnih del drugega tira med Divačo in Koprom, ki se bo končal junija. Nato načrtujejo objavo razpisa za izvedbo gradbenih del, kar pomeni, da bi dela lahko stekla jeseni.

V vmesnem obdobju se bodo po besedah Gašperšiča ukvarjali tudi s pripravo projektne, izvedbene in razpisne dokumentacije za glavno traso projekta, jeseni pa načrtujejo še razpis za izvedbo teh del. "Dela na glavni trasi bi se lahko začela po izbiri izvajalca. Naša ambicija je, da bi bilo to že konec letošnjega leta," je dejal minister.

Skupaj naj bi gradnja drugega tira trajala dobrih šest let.

Ne spreglejte