Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
2. 2. 2017,
15.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bloomberg Airbnb Uber

Četrtek, 2. 2. 2017, 15.46

6 let, 7 mesecev

Med gledanjem Jamesa Bonda je dobil idejo. Vse drugo je zgodovina.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Uber | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zagonska podjetja, kot sta Uber in Airbnb, potrebujejo odprte vodje, ki so dobri pripovedovalci zgodb in ki so s karizmo sposobni pritegniti kupce, da sledijo njegovi ideji, pravi urednik področja tehnologije na Bloombergu Brad Stone.

Stone je v intervjuju za Harvard Business Review, pojasnil, da vsako podjetje poenostavlja zgodbe o svojih začetkih, kar je še posebej pogosto pri podjetjih iz Silicijeve doline. V resnici so po njegovih besedah te zgodbe pogosto zmedene in se skozi čas spreminjajo.

Kakšni so bili njihovi začetki?

"Ponudnik prevozov Uber je svojo idejo za ustanovitev podjetja predstavil kot trenutek navdiha, a sem odkril, da je dejansko Garrett Camp, eden od ustanoviteljev Uberja, dobil idejo v filmu o Jamesu Bondu Casino Royale. V enem od prizorov namreč Bond s pomočjo svojega telefona Sony Ericson in navigacijskega sistema GPS spremlja pot avtomobila, pri čemer je Camp prišel na idejo za uporabo telefona za opazovanje lokacije ponudnika prevoza," pojasnjuje Stone in dodaja:

"Zgodba Airbnb, ponudnika nočitev, se je razvila okoli dveh študentov oblikovanja, ki sta v svojem stanovanju sprejela goste, ki so prespali na napihljivih blazinah. To je res, a sta bila študenta zelo ambiciozna podjetnika, ki sta se že nekaj časa na vso moč trudila najti pravo podjetniško idejo."

Tako Uber kot Airbnb širita svoje storitve, prvi na področju uporabe samovozečih tehnologij in dostave hrane, drugi na področju turistične ponudbe, zato je prav mogoče, da bosta obe podjetji v prihodnje močno spremenili naša življenja, pravi novinar in urednik pri Bloombergu Brad Stone. | Foto: Twitter - Voranc Tako Uber kot Airbnb širita svoje storitve, prvi na področju uporabe samovozečih tehnologij in dostave hrane, drugi na področju turistične ponudbe, zato je prav mogoče, da bosta obe podjetji v prihodnje močno spremenili naša življenja, pravi novinar in urednik pri Bloombergu Brad Stone. Foto: Twitter - Voranc Nekarizmatični Mark Zuckerberg 

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg in ustvarjalci spletnega velikana Google se karakterno močno razlikujejo od Briana Cheskyja, šefa Airbnb, in Travisa Kalanicka, šefa Uberja. Bili so grozni v komunikaciji in nekarizmatični, saj jim ni bilo treba biti dobri pripovedovalci zgodb, ker so se njihovi izdelki širili po splet in stali sami zase. Uber in Airbnb pa sta se že na začetku zapletla v pravne spore. Zaradi teh izzivov so po Stonovih besedah ta podjetja potrebovala drugačne vodje: ekstrovertirane, dobre pripovedovalce zgodb, politike, takšne, ki so s karizmo sposobni pritegniti kupce, da sledijo njegovi ideji.

Ker vlagatelji niso bili vajeni takšnega tipa vodij, so se v začetku izogibali omenjenim podjetjem. Prav tako so jih od misli, da bi svoj denar vložili v Uber ali Airbnb, odvračali pomisleki zakonitosti njihovih storitev.

Za Uber in Airbnb lobirajo tudi stranke

Poleg najemanja lobistov, ki jim pomagajo v boju z obstoječimi industrijami in pravnimi ovirami, sta omenjeni podjetji v svoj prid obrnili tudi zvestobo svojih strank. Uber je na primer prek elektronske pošte, telefona in Twitterja nagovoril svoje stranke in jih prepričal, da so lobirale zanj v Washingtonskem mestnem svetu.

"To je delovalo, ker imajo ljudje radi Uber, zato so ga bili pripravljeni braniti. Globoka povezava s strankami je povečala lobistično moč podjetja. Enako velja tudi za Airbnb," pojasnjuje Stone, ki poudarja, da je vzpon omenjenih podjetij omogočila predvsem razširjenost:

- pametnih telefonov,

- navigacijskega sistema GPS

-  digitalnega plačevanja storitev

- Facebooka, ki omogoča lažjo identifikacijo oseb pri spletnih transakcijah.

"Zgodba Airbnbja, ponudnika nočitev, se je razvila okoli dveh študentov oblikovanja, ki sta v svojem stanovanju sprejela goste, ki so prespali na napihljivih blazinah. To je res, a sta bila študenta zelo ambiciozna podjetnika, ki sta se že nekaj časa na vso moč trudila najti pravo podjetniško idejo." | Foto: Matic Tomšič "Zgodba Airbnbja, ponudnika nočitev, se je razvila okoli dveh študentov oblikovanja, ki sta v svojem stanovanju sprejela goste, ki so prespali na napihljivih blazinah. To je res, a sta bila študenta zelo ambiciozna podjetnika, ki sta se že nekaj časa na vso moč trudila najti pravo podjetniško idejo." Foto: Matic Tomšič

Poostrili so varnostne ukrepe

Obe podjetji sta se morali soočili tudi z vprašanji varnosti njihovih strank pri koriščenju prevozov oziroma namestitev.

"Uber je na teren poslal neprofesionalne voznike, ki so morali ob tem spremljati tudi svoje telefone, Airbnb pa je običajnim ljudem omogočil, da so svoja stanovanja spremenili v hotelske sobe, pri čemer na primer niso imeli nameščenih detektorjev ogljikovega monoksida. Obe podjetji sta sčasoma poostrili varnostne ukrepe za opravljanje svojih storitev, hkrati pa sta izboljšali tudi komunikacijo z javnostjo glede varnostnih težav," trdi Stone.

Ne spreglejte