Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
21.12

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SDH Matej Pirc

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 21.12

5 let, 3 mesece

Korupcija ali klientelizem: bo SDH odpoklical svojega nekdanjega šefa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Objavljamo zgodbo o tem, kako Gen energija, solastnica slovenske polovice Nek, poslovno sodeluje z novim delodajalcem svojega prvega nadzornika Mateja Pirca, nekdanjim predsednikom uprave SDH.

Matej Pirc, nekdanji predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), je po novem eden od direktorjev slovenske podružnice mednarodnega svetovalnega podjetja A. T. Kearney. To je dan po začetku sodelovanja s Pircem z Gen energijo sklenilo pogodbo o svetovanju. Pri tem je ključen podatek, da nadzorni svet Gen energije vodi prav Pirc.

Čeprav Pirc poudarja, da ni v konfliktu interesov, nekatera dejstva govorijo drugače. Gen energija je pogodbo z A. T. Kearney sklenila v začetku februarja. Vrednost posla znaša 39.700 evrov, kar je tik pod mejo, za katero zakonodaja zahteva objavo na portalu javnih naročil. Po podatkih spletne aplikacije Supervizor gre za drugo najvišjo pogodbo, ki jo je A. T. Kearney od leta 2004 sklenil z državo oziroma njenimi podjetji.

Konflikt interesov Mateja Pirca "Za A. T. Kearney delam na različnih projektih v tujini in Sloveniji," nam je dejal Pirc, ki še vedno sedi v nadzornih svetih Gen energije in Krke. "Za nobeno od teh družb ne delam. Oba nadzorna sveta, v katera sem bil imenovan na predlog SDH, sem seznanil, da sodelujem z A. T. Kearney," je pojasnil.

Kljub vsemu se postavlja vprašanje, kako bo lahko Pirc neodvisno nadziral upravo, ki poslovno sodeluje z njegovim novim delodajalcem. Medtem ko je Pirc prepričan, da to ne bo vplivalo na njegovo delo v nadzornem svetu, že vsebina pogodbe med Gen energijo in A. T. Kearney nakazuje, na kako spolzkem terenu se je znašel Pirc.

Po naših informacijah je namreč A. T. Kearney za Gen energijo pripravil tudi podlage za odločanje o nakupu 50-odstotnega deleža Petrola v trgovcu z električno energijo Gen-I. O njem je nadzorni svet Gen energije, ki ima v lasti polovični delež Gen-I, zdaj pa ga želi povečati, odločal prejšnji teden, pri čemer se Pirc iz odločanja na seji ni izločil.

Zakaj ne? "Z gradivom, ki ga je pripravil A. T. Kearney, smo se nadzorniki zgolj seznanili in o njem nismo odločali. Odločali smo le o oddaji ponudbe Gen energije za delež, ki ga prodaja Petrol," je odgovoril Pirc. Vsebine pogodbe z A. T. Kearney v Gen energiji, ki jo vodi Martin Novšak, niso želeli razkriti. Povedali so le, da omenjena družba v okviru pogodbe "opravlja pregled trga z električno energijo v regiji in možnosti razvojnih strategij skupine Gen".

Pirc dal A. T. Kearneyju posel že na SDH Pri tem velja opozoriti še na dva podatka. Prvič, da poslovne povezave med A. T. Kearney in Pircem segajo še v čas, ko je ta vodil SDH. Maja lani je tako SDH z A. T. Kearney podpisal pogodbo o sodelovanju pri razvoju strategije upravljavca državnega premoženja, vredno skoraj 24 tisoč evrov. Slabo leto dni pozneje sta Pirc in A. T. Kearney na istem poslovnem bregu.

Svetovalna hiša, ki sodeluje pri privatizacijah, prestrukturiranjih in drugih podobnih poslih, ima tako po novem na plačilnem seznamu nekdanjega prvega moža SDH, ki je imel od leta 2013 neomejen vpogled v drobovje državnih podjetij. Skupaj z množico informacij in podatkov je A. T. Kearney dobil tudi novo stranko – državno podjetje, ki ga nadzira Pirc. "Obveznost varovanja poslovne skrivnosti je jasno opredeljena na podlagi zakona o delovnih razmerjih, čemur SDH sledi tudi pri ureditvi razmerij z zaposlenimi v družbi," so pojasnili na SDH.

Je Pirčeva pogodba z A. T. Kearney torej zahvala za posel, ki ga je to svetovalno podjetje dobilo z Gen energijo? Matej Pirc to zanika. "Pogodba med A. T. Kearney in Gen energijo je bila dogovorjena, še preden sem začel sodelovati z A. T. Kearney. Pri dogovarjanjih med A. T. Kearney z Gen energijo nisem imel nobene vloge, ampak se je s tem ukvarjala uprava družbe," je dejal Pirc.

Nagrada za Novšakova imenovanje? Drugi pomemben podatek je, da je Pirc od imenovanja v nadzorni svet Gen energije veljal za pomembnega podpornika Martina Novšaka. To je dokončno postalo jasno lani spomladi, ko so nadzorniki Gen energije Novšaku podelili nov petletni mandat na čelu družbe.

To so storili kljub številnim kritikam na Novšakov račun, povezanih z visokimi stroški študij za gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in zastojem pri nekaterih naložbah.

Pirčeva podpora se je izkazala za ključno, saj je imel Novšak v boju za nov mandat politično močnega protikandidata – Gorazda Skubina, enega od piscev energetskega programa SMC, ki je bil prejšnji mesec imenovan v poslovodstvo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

"Izbrani kandidat nas je prepričal z izkušnjami, s širokim poznavanjem področja energetike in z jasno ter ambiciozno vizijo razvoja družbe," je takrat dejal Pirc. Četudi gre pri tem, da je Novšak za svetovalca slabih deset mesecev pozneje najel podjetje, v katerem deluje Pirc, morda res za naključje, v Gen energiji niso zanikali, da jim je podpis pogodbe z A. T. Kearney priporočil prav Pirc.

"Navedeno podjetje smo izbrali, ker gre za ugledno globalno svetovalno družbo, ki ima ustrezna specifična znanja na področju energetike v regiji in razpolaga z izkušenim kadrom in s primernimi referencami," so pojasnili v Gen energiji. Ostali smo tudi brez odgovora na vprašanje, ali so pred podpisom pogodbe z A. T. Kearney objavili javni razpis.

Ne spreglejte