Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Ivica Todorić Agrokor

Torek, 21. 3. 2017, 10.15

6 let, 6 mesecev

Kako so Rusi Todoriću zategnili zanko okrog vratu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Vse več je informacij, da se je Ivica Todorić, prvi mož Agrokorja, največjega gospodarskega sistema na Balkanu, za reševanje svojih finančnih težav pripravljen odreči svojemu lastništvu. Dobavitelji Agrokorja, ki jim ta dolguje že dve milijardi evrov, so se medtem sestali s hrvaško vlado. 

Spremljamo v živo:

19.09 Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je po srečanju z več dobavitelji koncerna Agrokor v Zagrebu poudarila, da vlada podpira prizadevanja dobaviteljev za sodelovanje pri pripravi načrtov prestrukturiranja in poslovanja največje hrvaške družbe. Kot je dejala Dalićeva po srečanju, so dobavitelji "zelo jasno in odprto povedali, da si želijo bolj odprte in jasne komunikacije s koncernom in bankami upnicami", piše STA.

18:05 Dobavitelji zavračajo način reševanja Agrokorja, po katerem bi posojilodajalci in dobavitelji odpisali 20 odstotkov svojih zahtevkov, kar znese približno 400 milijonov evrov. "To bi bil težak udarec za prehrambeno industrijo in celotno hrvaško gospodarstvo," ocenjujejo udeleženci sestanka. Zato od hrvaške vlade zahtevajo, naj se aktivno vključi v dogovore z bankami in zagotovi, da dobavitelji ne bodo nosili glavnega bremena finančne sanacije Agrokorja.

18:00 Med sestankom z dobavitelji v javnost prihajajo posamezne podrobnosti o strukturi 2-milijardnega dolga Agrokorja. Dve tretjini predstavljajo neporavnani računi za dobavljeno blago. Po nekaterih ocenah naj bi bilo od tega za kar 270 milijonov evrov obveznosti, starejših od 60 dni. Pri preostali tretjini dolga naj bi šlo za različne finančne aranžmaje, na primer začasne odkupe terjatev do Agrokorja. Po neuradnih podatkih znaša samo dolg do Atlantic Grupe že 50 milijonov evrov.

17:00 Hrvaška ministra za gospodarstvo Martina Dalić in kmetijstvo Tomislav Tolušić sestankujeta s predstavniki 20 največjih dobaviteljev Agrokorja. Ta jim namreč dolguje že več kot dve milijardi evrov, hkrati pa je največji prodajni kanal družb, kot so Kraš, Podravka, Vindija, Atlantic Grupa in Franck. Dobavitelji želijo biti enakopravni pri dogovorih o sanaciji Agrokorja. Prav tako so nezadovoljni, ker jih o tem, kaj si mislijo o Agrokorju, nihče nič ne vpraša, niti niso obveščeni o dogajanju.

16:05  "Med pogovorom se je omenjala ta možnost," je Marić odgovoril na vprašanje, ali je bilo na sestanku s Kitajci govora o vstopu v lastniško strukturo Agrokorja.

16:00 Hrvaški finančni minister Zdravko Marić je v Bruslju potrdil, da se je včeraj srečal s predstavniki kitajske banke ICBC. 

14:45 "Ne želimo upravljati s trgovsko dejavnostjo v vzhodni Evropi," je poudaril prvi mož Sberbank.

14:30 "Naredili bomo vse, da Agrokor ostane na nogah," je v Moskvi dejal izvršni direktor Sberbank German Gref.


Vse več je informacij, da se je Ivica Todorić, prvi mož Agrokorja, največjega gospodarskega sistema na Balkanu, za reševanje svojih finančnih težav pripravljen odreči svojemu lastništvu.

Ni več dvoma, da bo moral Agrokor prodati tudi določene naložbe. Ali bodo to posamezna podjetja iz prehrambne dejavnosti ali trgovine, bo odvisno od dogovora s finančnimi upniki o načinu sanacije.

Kot je znano, se ruska Sberbank, ki je največji posamezni finančni upnik hrvaške družbe, z vodstvom Agrokorja dogovarja o načinu sanacije. Obrisi tega naj bi bili znani že v teh dneh, ko bodo glavni upniki na mizo dobili poročilo avstrijskega Deloitta.

Izvršni direktor Sberbank German Gref na novinarski konferenci v Moskvi dejal, da so v tesnih stikih z lastniki in upravo Agokorja. "Naredili bomo vse, da družba ostane na nogah in da se rešijo trenutni problemi. Obstaja načrt, kako družbo rešiti iz trenutnega položaja," je povedal. Sberbank po njegovih trditvah ne želi upravljati s trgovsko dejavnostjo v Vzhodni Evropi.


Preberite še: 

Todorić izgublja Mercator, kako se je odzval Počivalšek

Agrokor pred zlomom: kaj upniki načrtujejo z Mercatorjem


Marić na sestanku s Kitajci

Med mogočimi kupci, ki bi vstopili v lastništvo Agrokorja z vplačilom kapitala, se v zadnjih dneh omenja kitajsko banko Industrial bank and Commercial Bank China (ICBC). Po poročanju hrvaškega Nacionala, ki je znan po dobrih zvezah z obveščevalnimi krogi, je eden od članov Todorićeve družine v nedeljo potrdil, da se je Todorić pripravljen odreči do polovice lastništva v Agrokorju.

Hrvaški finančni minister Zdravko Marić, ki je v vlado prišel iz Agrokorja, je danes v Bruslju potrdil, da se je včeraj srečal s predstavniki kitajske banke. Na vprašanje, ali so govorili o vstopu v lastniško strukturo Agrokorja, je dejal, da to ni bila posebna tema sestanka, da pa se je med pogovorom omenjala ta možnost.

Predstavniki ICBC so v zadnjem letu že drugič na obisku na Hrvaškem, saj jih zanima več investicij.

Ključna za krepitev kitajskega vpliva

ICBC je ena največjih kitajskih bank.

Predsednik uprave banke Jiang Jianqing je eden od 168 nadomestnih članov Centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske. | Foto: Reuters Predsednik uprave banke Jiang Jianqing je eden od 168 nadomestnih članov Centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske. Foto: Reuters Njena večinska, 70-odstotna lastnica je kitajska država, ki v zadnjih letih načrtno krepi svoj vpliv na Balkanu, predvsem v Srbiji in Grčiji. Kitajska je večinska lastnica pristanišča Pirej, ki ga želi na dolgi rok s hitro železnico povezati z Budimpešto. Od začetka leta v Beogradu deluje podružnica Bank of China, kar naj bi dalo nov zagon kitajskim vlaganjem v Srbiji. Kitajske banke in podjetja že sodelujejo pri več infrastrukturnih projektih v Srbiji. 

ICBC, ena štirih največjih kitajskih bank, je bila do zdaj eden ključnih vzvodov pri krepitvi kitajskega političnega in ekonomskega vpliva v Aziji, na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Južni Ameriki. Od leta 2015 deluje v Turčiji, od lani pa v Rusiji. V Španiji se je lani znašla v preiskavi tamkajšnjih oblasti zaradi suma pranja denarja. Predsednik uprave banke Jiang Jianqing je eden od 168 nadomestnih članov Centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske.

Namestnik direktorja Sberbank Maksim Poletajev je sinoči za Bloomberg potrdil, da se bodo skupaj s preostalimi upniki Agrokorja dogovorili o imenovanju svojih predstavnikov v nadzorni svet in upravo hrvaškega koncerna. Z drugimi upniki se namreč dogovarjajo o prevzemu upravljanja Agrokorja. 

Želijo tudi natančno preučiti, zakaj je družba kljub solidni rasti v lanskem letu prišla v tako likvidnostno krizo, zakaj krši dogovore in roke plačil z dobavitelji. Odločno so zanikali, da želijo vstopiti v lastništvo Agrokorja.


Preberite več:

-> Gibanje tečaja obveznice Agrokorja, ki zapade leta 2019

-> Gibanje tečaja obveznice Agrokorja, ki zapade leta 2020


Pri Rusih se je zadolžil v letu nakupa Mercatorja …

Ruske banke so upnice Agrokorja prvič postale marca 2014, ko sta moskovska in dunajska Sberbank hrvaškemu koncernu odobrili 600 milijonov evrov posojila. To je bilo leto, ko je Agrokor kupil Mercator, Evropska unija pa je proti Rusiji začela uvajati sankcije. Todorič se je dogovoril, da ga bo moral odplačati v sedmih letih, s čimer je Agrokor znižal kratkoročno zadolženost. Rusi so posojila zavarovali z jamstvi Agrokorjevih družb: Leda, Jamnice, Zvijezde in PIK Vinkovcev.

Ivica Todorić, Agrokor | Foto:

Nato so Rusi svojo izpostavljenost do Agrokorja le še povečevali. Spomladi lani je pri Sberbank najel dodatnih 350 milijonov evrov posojila. Skupna izpostavljenost Agrokorja do ruskih bank, Sberbank in VTB, že presega 1,3 milijarde evrov.

Ključni trenutek je prišel novembra, ko sta obe ruski banki Agrokorju podaljšali rok odplačila obveznosti. V dogovor sta namreč vnesli določilo, s katerim sta Todoriću okrog vratu zataknili zanko.

… tri leta pozneje pa ga imajo v šahu

Kako jima je to uspelo? Sberbank in VTB sta svoja posojila Agrokorju vezali na (ne)poplačilo za 485 milijonov evrov obveznosti iz tako imenovanih PIK-obveznic (v angl. Paid in kind), s katerimi je Todorić financiral nakup Mercatorja, zapadejo pa spomladi 2018. Če Todoriću oziroma Agrokorju ne bi uspelo poplačati teh obveznic, bi avtomatično zapadla tudi posojila ruskih bank. V tem primeru bi se Agrokor finančno sesul.

To je na mednarodnih finančnih trgih sprožilo paniko:

  • Že v začetku januarja je bonitetna agencija Moody's Agrokorju znižala rating. Todorićev koncern je dobil še zadnjo oceno iz skupine tistih, ki jih omenjena agencija še dodeljuje za "visoko špekulativne naložbe".
     
  • Imetniki obveznic PIK so jih začeli vse bolj panično prodajati. V dveh mesecih se je njihova tržna vrednost znižala le na slabo četrtino nominalne vrednosti. Po podatkih Standard & Poor's trenutna vrednost obveznosti iz naslova obveznic PIK znaša 535 miljonov evrov.
     
  • V istem času so propadli tudi pogovori s preostalimi bankami upnicami o refinanciranju dela posojil, sesula pa se je tudi vrednost Agrokorjevih korporativnih obveznic. V Moody's so nato Agrokorjeve obete spremenili v negativne. To so utemeljili z vedno slabšim dostopom Agrokorja do trga posojil in kar 2,18 milijarde evrov obveznosti do dobaviteljev. Plačilni roki v Agrokorju znašajo 150 dni, v preostalih podjetjih iz trgovske panoge pa od 60 do 90 dni.
     
  • V začetku marca je oceno znižala tudi bonitetna hiša Standard & Poor, kjer so navedli, da je Agrokor visoko zadolženo podjetje z manjšim deležem denarnega toka iz poslovanja v prihodkih v letih 2016 in 2017. Že takrat so omenjali možnosti za spremembe lastništva Agrokorja.

    Tudi po njihovi oceni so Agrokorjeva tempirana bomba PIK-obveznice. Bonitetne hiše ocenjujejo, da bodo dolgovi Agrokorja konec letošnjega leta znašali šestkratnik denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), konec 2018 pa že 6,8 - a le pod pogojem, da bo koncern ustavil dramatični padec denarnega toka iz poslovanja. Samo letos Agrokorju zapade 127 milijonov evrov kratkoročnih dolgov. 

Kar je bistveno, s tem manevrom so se Rusi kot upniki postavili v privilegiran položaj pri odločanju o načinu sanacije Agrokorja in kadrovskih zamenjavah v vrhu koncerna. Poročali smo že, da je to med imetniki PIK vzbudilo dodatne skrbi, saj si ti zdaj želijo dodatnih zavarovanj, med mogočimi pa se omenja tudi Mercator.

Delnice Agrokorjevih družb spet padajo 

Danes se je nadaljeval osip tečajev delnic družb iz skupine Agrokor. Delnica Zvijezde je do 12. ure izgubila za skoraj devet odstotkov vrednost, delnici PIK Belje in Leda pa dobrih pet oziroma skoraj štiri odstotke. Osrednji hrvaški borzni indeks se je danes znižal za odstotek.

-> Zagrebška borza v rdečem

Dobavitelji želijo sodelovati pri sanaciji

Danes naj bi bil usklajen trimesečni načrt zagotavljanja likvidnosti Agrokorja.

Največji Agrokorjevi dobavitelji, med katerimi so Podravka, Franck, Dukat, Kraš in Vindija (sestanka se kljub vabilu ni udeležila Atlantic Grupa), so se včeraj sestali in razpravljali o tem, kako naj Agrokor do njih poravna obveznosti, ki so ob koncu lanskega leta presegale že dve milijardi evrov.

Sberbank naj bi Agrokorju odobrila likvidnostno posojilo, ki naj bi šlo neposredno za poravnavanje dela obveznosti do dobaviteljev, vendar te ne zanima le kratkoročna rešitev, temveč želi sodelovati tudi pri sanacijskem načrtu. Prek trgovske verige Agrokor namreč nekateri od njih prodajo tudi več kot tretjino svojega blaga. Samo Podravka naj bi imela do Agrokorja po neuradnih informacijah za 27 milijonov evrov terjatev.

Danes dobavitelji sestankujejo tudi s hrvaško ministrico za gospodarstvo Martino Dalić. Opozarjajo jo, da državne institucije ne naredijo dovolj za zaščito domačih dobaviteljev.

Vedno več hrvaških strokovnjakov ocenjuje, da bi bilo smiselno nad Agrokorjem sprožiti tako imenovani predstečajni postopek, v katerem bi bil mogoč odpis dolgov do nefinančnih upnikov.

Ne spreglejte