Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2015,
11.56

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

advertorial

Petek, 24. 4. 2015, 11.56

2 meseca, 2 tedna

Katera podjetja so lani poslovala najuspešneje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
AJPES bo maja objavil letna poročila več kot 97 odstotkov vseh poslovno aktivnih podjetij v Sloveniji. Katera podjetja izstopajo po ustvarjenih prihodkih?

Preden se podamo v poslovanje z neznanim podjetjem, je priporočljivo, da preverimo njegove reference, pomemben je tudi podatek o njegovi finančni sposobnosti, nam je povedala Andreja Kelhar Horvat, vodja Oddelka za izvajanje in trženje. Ravno zaradi tega so letna poročila, ki jih na svojih spletnih straneh objavlja AJPES, pomembno orodje za prave poslovne odločitve.

Kaj lahko izvemo iz poročil?

AJPES bo na svojih straneh v začetku maja objavil letna poročila več kot 97 odstotkov vseh poslovno aktivnih podjetij v Sloveniji. Med temi ne bo tistih najpomembnejših, velikih in srednjih podjetij, niti tistih majhnih, s katerih vrednostnimi papirji se trguje na organiziranem trgu in so zavezana k revidiranju računovodskih izkazov.

Podjetja v revidiranih poročilih predstavijo svoje preteklo poslovanje kot tudi namere oziroma načrte za prihodnost. Pri tem je treba poudariti, da vse navedene podatke potrdi pooblaščeni zunanji revizor, ki v poročilu doda tudi svoje mnenje o verodostojnosti, poštenosti in resničnosti podatkov, o morebitnih napakah, slabostih in prevarah. Prav mnenje zunanjih revizorjev ponuja uporabnikom dodatne informacije in nasploh povečuje stopnjo zaupanja v objavljene podatke.

Zakaj je AJPES kakovosten vir informacij?

Storitev Zbirka revidiranih in konsolidiranih letnih poročil je preprosta zbirka podatkov, ki omogoča:

1. Zmanjšanje stroškov lastne informatizacije podatkov.

2. Zagotovlja kakovost: obdelave izvajajo uslužbenci z ustreznim strokovnim znanjem, večletnimi izkušnjami in kakovostno informacijsko podporo, po kateri je AJPES v slovenskem prostoru že prepoznaven.

3. Ažurnost in celovitost informacij: zbirko sproti dopolnjujejo in tedensko osvežujejo z novimi letnimi poročili, celovitost pa zagotavljajo tudi s podatki o reviziji (vključujejo mnenje revizorja ter revizorsko hišo, ki je revizijo opravila) in identifikacijskimi podatki o odvisnih družbah, vključenih v konsolidacijo.

Nova storitev, ki omogoča celovitejši pregled

AJPES bo letos uvedel praktično novost: revidirane podatke bo ponudil tudi v novi storitvi spletnega servisa proFi=Po, skupaj s podatki iz drugih podatkovnih baz AJPES: iz Poslovnega registra Slovenije, Registra transakcijskih računov, Registra protestiranih menic, različnih uradnih objav v postopkih zaradi insolventnosti in objav gospodarskih družb po Zakonu o gospodarskih družbah.

V spletni servis bodo vključeni tudi podatki iz letnih, revidiranih in konsolidiranih letnih poročil ter pomembnejši finančni kazalniki poslovanja. S tem bodo izpopolnili ponudbo celovitih informacij o poslovanju podjetij, za katera je AJPES v Sloveniji primarni in uradni vir podatkov.

Ne spreglejte