Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 1. 2011,
10.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 8. 1. 2011, 10.41

7 let, 2 meseca

Jevšek: Kriminalisti v zadevi Vegrad ukrepali v skladu z zakonom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dozdajšnji direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek je izrazil prepričanje, da so celjski kriminalisti, ki so in še vedno vodijo postopek v zadevi Vegrad, ukrepali v skladu z zakonom.

Na vprašanje, zakaj pri Hildi Tovšak ni bilo nobene hišne preiskave, odgovarja, da so bili vsi dokazi, potrebni za preiskovanje konkretnih kaznivih dejanj, najdeni tam, kjer so jih kriminalisti iskali. "Hišne preiskave se ne delajo zato, da bi se naredile, ampak zato, ker se tam iščejo predmeti, ki bi lahko bili dokaz v kazenskem postopku," je poudaril v pogovoru za Žurnal.

"Nedvomno so ukrepali v skladu z zakonom" Sicer pa so celjski kriminalisti, ki so in še vedno vodijo postopek v zadevi Vegrad, po njegovih besedah nedvomno ukrepali v skladu z zakonom. "O tem, kaj morajo narediti in česa ne smejo, ne dobivajo nobenih komand z vrha uprave kriminalistične policije, saj sta dve izmed pomembnih načel kriminalistike strokovna samostojnost in neodvisnost," je opozoril. Ne ve pa, ali se je Nacionalni preiskovalni urad že vključil v zadevo Vegrad.

V povezavi z afero bulmastifi pravi, da bi moral dati odgovor na vprašanje, ali so bili psi zlorabljeni, izvedenec, če bi bil odrejen. "Izvedenci niso opravili preiskave o tem, ali so bili psi zlorabljeni ali ne, saj to, spet govorim kot pravnik, ni bilo potrebno - edini možni osumljenec je preminil," pravi. Dodaja pa, da bi sprožil nadaljnji postopek, če bi bil morebitni osumljenec še živ.

"Upam, da bodo Zavašnika našli čim prej" Izrazil je upanje, da bodo pobeglega Roberta Tomaža Zavašnik, ki je bil spoznan za krivega za tragedijo treh deklet pred diskoteko Lipa, našli čim prej. Ob vprašanju, zakaj se zatika pri njegovem iskanju, pa opozarja, da je prijetje takih ljudi pogosto odvisno med drugim od tega, ali jih kdo prijavi ali jih dobijo na mejnem prehodu. Zato uvajajo ciljno iskanje oseb, da bodo ekipe kriminalistov na državni in regijski ravni iskale določeno osebo, dokler je ne bodo našle. Zavašnik bo morda prvi primer uspešnega načina takega dela, pravi Jevšek.

O delu koprskih kriminalistov, predvsem njihovega vodje Deana Juriča, pravi, da so se slednjemu očitale zadeve, stare več kot pet let. Preverjene so bile že takrat, a so jih preverili še enkrat. "Vendar nismo ugotovili, da bi v svoji poklicni karieri, kjerkoli je že bil, storil kar koli napak," opozarja Jevšek.

Zavrača tudi navedbe, da v zadevi računalniške preiskave v Mariboru slovenski policisti niso sodelovali z ameriškimi preiskovalci. "Kriminalisti so bili pri pogovorih seveda prisotni in so bili pri hišnih preiskavah; te smo mi opravljali. Predstavniki FBI so bili zraven, ko smo mi opravljali razgovore, tako da bo zadeva jasna," je zagotovil.

Ne spreglejte