Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 11. 2016,
10.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

11

Natisni članek

Osebne finance Gorenje Panasonic Franjo Bobinac

Četrtek, 10. 11. 2016, 10.30

6 let, 7 mesecev

Bobinac: Nismo mi iskali Panasonica, on je nas

Panasonic ne bo prevzel Gorenja: "Cena bi bila previsoka"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

11

Gorenje | Foto Žiga Ponikvar

Foto: Žiga Ponikvar

Panasonic si je premislil in ne bo povečeval lastniškega deleža v Gorenju, so po današnji seji nadzornega sveta sporočili iz Gorenja. Delnica se je v štirih mesecih podražila za 40 odstotkov, zato bi bila cena prevzema previsoka, je pojasnil izvršni direktor Panasonica Laurent Abadie.

Japonci so odločitev sprejeli na podlagi rezultatov skrbnega pregleda, analize razmer na trgu in trenutne Gorenjeve lastniške strukture. "Z Gorenjem sodelujemo štiri leta. Z namenom poglobitve sodelovanje smo letos izvedli skrbni pregled. Po tem smo v Panasonicu izvedli notranjo analizo, po kateri smo prišli do sklepa, da povečanje lastniškega deleža v Gorenju ni v skladu s trenutno naložbeno strategijo Panasonica," so po današnji seji nadzornega sveta velenjskega proizvajalca bele tehnike pojasnili svojo odločitev.

Obe podjetji sta sicer poudarili, da Panasonicova odločitev ne bo vplivala na cilje, ki jih je Gorenje začrtalo v strateškem načrtu, in da nadaljujeta poslovno sodelovanje.

Previsoka cena

Predsednik in generalni direktor družbe Panasonic Europe ter izvršni direktor Panasonica Laurent Abadie je v izjavi za medije pojasnil, da se je vrednost delnice Gorenja v zadnjih štirih mesecih močno zvišala, zato bi bila cena zanje previsoka.

Od julija je cena Gorenjeve delnice pridobila okoli 40 odstotkov. Omenimo, da je Ljubljanska borza že dopoldne ustavila trgovanje z Gorenjevimi delnicami.

Bobinac: Nismo mi iskali Panasonica, on je nas

"V svoji strategiji imamo jasno zapisano, da je naša strategija samostojna," pravi predsednik uprave Gorenje Franjo Bobinac. "Pokazala se je priložnost s Panasonicom, a ga nismo iskali, on je našel nas," pravi Bobinac in dodaja, da so v Gorenju menili, da bi bilo lahko to zanimivo partnerstvo in da je med podjetjema kar nekaj sinergij.

V Gorenju smo menili, da bi bilo lahko to zanimivo partnerstvo in da je med podjetjema kar nekaj sinergij, pravi Franjo Bobinac. | Foto: Vid Ponikvar V Gorenju smo menili, da bi bilo lahko to zanimivo partnerstvo in da je med podjetjema kar nekaj sinergij, pravi Franjo Bobinac. Foto: Vid Ponikvar

"Posla nismo sklenili, a naprej samostojno delamo uspešno, povečujemo tržne deleže, prihodki rastejo," še pravi.

Kot dodaja, odločitev Panasonica, da ne prevzame Gorenja, temelji na tržnih razmerah. "Za upravo je pomembno, da je Abadie kategorično zavrnil, da bi bilo karkoli narobe ali pa da bi bistveno odstopalo od njihovih pričakovanj," o odločitvi Panasonica še pravi Bobinac in dodaja, da se trenutno ne dogovarjajo o strateških partnerstvih še s kakšnim drugim podjetjem.

Uhajanje informacij privabilo kriminaliste

Abadie je tudi zanikal, da bi bilo za Panasonicov odstop krivo uhajanje informacij.

Spomnimo, da je Panasonic, ki ima danes v lasti dobrih 10 odstotkov velenjskega proizvajalca bele tehnike, od julija do oktobra opravljal skrbni pregled v Gorenju. Dogovor med Gorenjevo upravo in japonskim koncernom o izvedbi skrbnega pregleda je močno odmeval v javnosti.

Informacijo o pregledu je Gorenje objavilo 25. julija, a se je kmalu izkazalo, da je uprava objavo odložila. Prvi mož Gorenja Franjo Bobinac je med drugim o skrbnem pregledu pet dni pred javno objavo obvestil premierja Mira Cerarja. V nekaterih medijih je to vzbudilo vprašanja, kdo vse je notranjo informacijo poznal in ali se je kdo z njo okoristil. Uhajanje notranjih informacij iz Gorenja je pod drobnogled vzel tudi Nacionalni preiskovalni urad.

Lani z izgubo, letošnje prvo polletje z dobičkom

Skupina Gorenje je v prvih devetih mesecih ustvarila 900,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 2,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti devetmesečni dobiček je dosegel 4,1 milijona evrov, medtem ko je skupina v lanskem devetmesečju pridelala izgubo 9,4 milijona evrov. STA

Gorenje manj uspešno od tekmecev in prezadolženo

V Gorenju za letošnje leto napovedujejo 7,6 milijona evrov dobička. | Foto: Bor Slana V Gorenju za letošnje leto napovedujejo 7,6 milijona evrov dobička. Foto: Bor Slana Tudi poslovanje Gorenja naj ne bi pregnalo japonske korporacije. "Podrobnosti ne moremo razkriti, a končne ugotovitve skrbnega pregleda niso bistveno odstopale od naših pričakovanj," je pojasnil Abadie.

Spomnimo, da so analitiki Alte v analizi, ki so jo objavili med skrbnim pregledom Gorenja, poudarili, da je Gorenje manj dobičkonosno od tekmecev in tudi visoko zadolženo.

Gorenjev dobiček iz poslovanja ne dosega dveh tretjin dobičkov tekmecev, so ugotovili analitiki Alte, ki so ob tem navedli, da je to lahko tudi priložnost. "Čeprav ima Gorenje na eni strani majhen dobiček iz poslovanja, to na drugi strani pomeni, da ima še veliko prostora za optimizacijo in dvig dobička."

Med tveganji poslovanja Gorenja so analitiki med drugim omenjali vse močnejšo konkurenco in tržna tveganja (medtem ko je zahodnoevropski trg zasičen, ima vzhodnoevropski potencial, a so gospodarske razmere tu precej negotove) ter visoko zadolženost podjetja. Konec lanskega leta je razmerje med neto dolgom in denarnim tokom iz poslovanja znašalo 4,1, kar pomeni, da bi podjetje za vrnitev posojil iz denarnega toka potrebovalo dobra štiri leta. 

Panasonic v povezavo s Teslo

Glede na navedbe Panasonica, da se prevzem Gorenja ne sklada z njihovo naložbeno strategijo, pa omenimo še, da je ameriški proizvajalec avtomobilov Tesla Motors prav danes objavil novico, da se pogajanja s Panasonicom o skupni proizvodnji sončnih panelov bližajo sklepni fazi. 

Ne spreglejte