Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
7. 9. 2017,
15.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

Zoran Janković Damijan Janković Electa

Četrtek, 7. 9. 2017, 15.18

6 let, 6 mesecev

Podjetje družine Janković se je znebilo 16 milijonov evrov dolgov

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića za vroče | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Electa Inženiring, osrednja družba poslovnega omrežja družine Janković, ki je bila več let na robu bankrota, bo lahko ponovno zadihala.

Njeni največji upniki so namreč potrdili poenostavljeno prisilno poravnavo, ki jo je predlagal direktor Damijan Janković in je predvidela 90-odstotni odpis dolgov.

To pomeni, da se je Electa rešila več kot 16 milijonov evrov obveznosti. Nekaj manj kot dva milijona evrov bo morala vrniti šele konec leta 2020.

Kdo je glasoval za predlagani odpis dolgov in kdo mu je nasprotoval, še ni znano.

Kot smo razkrili na Siol.net, je imelo pri reševanju Electe ključno vlogo ljubljansko podjetje Bodi, lepotni studio. V lanskem letu je ustvarilo 23.000 evrov prihodkov in imelo manj kot milijon evrov premoženja. 

Njegov prvi mož in lastnik je Jan Bec, ki vodi enega od Electinih podjetij - Hotel Jelovica Bled. Hotel na Bledu so sicer letos spomladi prodali Otmarju Zornu, enemu najbogatejših Slovencev in nekdanjemu lastniku družbe Iskra Zaščite. Bec je bil leta 2010 tudi eden od donatorjev za kampanjo Zorana Jankovića za ljubljanskega župana.

Po podatkih, ki jih je Damijan Janković predložil sodišču, mu je Electa dolgovala več kot sedem milijonov evrov. S tem je imel Bec pri glasovanju o poenostavljeni prisilni poravnavi več kot tretjino vseh glasov. Electa jih je potrebovala najmanj 60 odstotkov.

Sum utaje davkov

Posli med Electo in podjetjem Bodi so tudi del kazenske ovadbe proti Electi in njenemu direktorju Damijanu Jankoviću, ki jo je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) leta 2014 posredoval specializiranemu državnemu tožilstvu.

Sumijo ju utaje davkov, do katere naj bi prišlo leta 2009. Od Gradisa skupine G, ki je med drugim gradil športni kompleks v Stožicah, je Electa kupila več nepremičnin na Mesarski ulici v Ljubljani, kjer je danes lepotni salon podjetja Bodi. Pri tem je Electa uveljavljala odbitek DDV v višini skoraj 100.000 evrov, vendar po ugotovitvah finančne uprave (Furs) neupravičeno.

Kupljene nepremičnine je oddala v najem podjetju Bodi za 7.000 evrov na mesec, DDV od plačila najemnine pa mu Electa ni obračunavala. Po zakonodaji podjetje lahko oddaja nepremičnine brez obračuna DDV, vendar pa za kupljene nepremičnine ne more uveljavljati odbitka DDV. S tem je bila država po oceni Fursa oškodovana za 80.000 evrov.

Bodi je bil takrat v lasti Mete Logar, tedanje zasebne partnerke Damijana Jankovića.

Komu vse so ostali dolžni

Med večjimi upniki so tudi Deželna banka Slovenije (2,4 milijona evrov), Celeris trgovina (2,1 milijona evrov), Gradis G (676 tisoč evrov) in Publikum Trezor (368 tisoč evrov).

Med upniki je tudi britansko podjetje B-Belgravia Investments (191 tisoč evrov), katerega lastništvo sega v davčno oazo Delaware. Za njim naj bi stali nekdanji vodilni v propadli posojilodajalski verigi Orion, ki danes med drugim toženim menedžerjem pomagajo pri umikanju njihovega premoženja v tujino.

Ne spreglejte