Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
25. 4. 2017,
14.45

Osveženo pred

6 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

29

Natisni članek

poenostavljena poravnava Electa Damijan Janković Zoran Janković

Torek, 25. 4. 2017, 14.45

6 let, 12 mesecev

Družina Janković končno priznala bankrot Electe

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

29

Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Electa Inženiring, osrednja družba poslovnega omrežja družine Janković, je razglasila insolventnost, pred zelo verjetnim stečajem pa se bo reševala z odpisom dolgov.

Družba, ki je uradno v lasti obeh sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića in ima že več let blokirane račune, je imela konec leta pet milijonov evrov več dolgov kot premoženja.

Njen direktor Damijan Janković je zato na okrožno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave. Na podlagi tega se bo poskušal dogovoriti z največjimi upniki in odpraviti insolventnost Electe Inženiring.

Več deset upnikom ponuja zgolj 10-odstotno poplačilo njihovih nezavarovanih terjatev, ki jih je bilo konec marca letos za več kot 18 milijonov evrov. Če bi se ti strinjali, bi se Electa čez noč rešila več kot 16 milijonov evrov obveznosti.

Tolikšna je tudi višina luknje v bilancah družbe. Ne le, da je v preteklosti nakopičila večmilijonsko izgubo, ki je ni možno pokriti. Oslabiti je potrebno še za več kot sedem milijonov evrov premoženja, ki je bilo očitno ves čas precenjeno in je Electo umetno vzdrževalo pri solventnosti.

"Ocenjujem, da bo poenostavljena prisilna poravnava uspešna, v nasprotnem je seveda niti ne bi predlagal," je za Siol.net pojasnil Damijan Janković. Ostalih podrobnosti postopka do njegovega zaključka ne bo komentiral.

Usoda družbe v rokah prijateljskih upnikov

Ključno vlogo pri potrjevanju predlaganega odpisa dolgov bo imelo ljubljansko podjetje Bodi. Njegov prvi mož in lastnik je Jan Bec, ki vodi enega od ključnih Electinih podjetij - Hotel Jelovica Bled. Bec je bil leta 2010 tudi eden od donatorjev za Jankovićevo kampanjo za ljubljanskega župana.

Borni prihodki

Da je Electa na kolenih in bi že zdavnaj morala v stečaj, dokazuje njeno poslovanje. V lanskem letu je ustvarila pet tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje in imela za več kot pol milijona evrov odhodkov od financiranja. V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo prihodkov za okoli 60.000 evrov.

Kljub temu je Electa po naših informacijah v zadnjih mesecih pomembno zmanjšala določene odprte obveznosti oziroma se je rešila nekaterih vloženih izvršb. Še leta 2010 je bilo proti njej po podatkih okrajnega sodišča v Ljubljani vloženih nekaj manj kot sto izvršb, konec marca letos pa jih je bilo le še 30.

Po podatkih, ki jih je Damijan Janković predložil sodišču, mu Electa Inženiring dolguje več kot sedem milijonov evrov. S tem bo imel Bec pri glasovanju o poenostavljeni prisilni poravnavi več kot tretjino vseh glasov. Electa Inženiring jih sicer potrebuje najmanj 60 odstotkov.

Javno dostopni računovodski izkazi Bodija kažejo drugačno sliko. Konec leta 2015 je imelo podjetje negativni kapital in vsega 800.000 evrov premoženja. Poleg tega ima zaradi izvršb že nekaj manj kot dva meseca blokiran edini bančni račun.

Ne spreglejte