Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

FC Koper Milan Mandarić Boris Popovič Olimpija

Petek, 5. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Dokumenti razkrivajo: kako bo Mandarić pokopal Olimpijo in kako je že Koprčane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Milan Mandarić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Če se bo ameriško-srbski poslovnež Milan Mandarić res odločil umakniti iz Nogometnega kluba Olimpija, kot se v zadnjem času na veliko ugiba v športnih krogih, bo njegova zapuščina na domačem nogometnem prizorišču dokaj klavrna. 

Zgodba je podobna tako v Olimpiji, ki ji Mandarić trenutno predseduje, kot v Kopru, kamor je pred leti prišel kot mecen in ga kmalu zatem zapustil.

Za osvojenim naslovom državnega prvaka v lanski sezoni in letošnjim spomladanskim potopom se skriva vzporedno poslovanje, s katerim je ljubljanski klub njegov predsednik postavil v vlogo talca. V Nogometnem klubu Koper, ki mu je Nogometna zveza Slovenija zaradi prisilne poravnave in negativnega kapitala odrekla licenco za prihodnjo sezono, pa se je pred zadnjo sejo upniškega odbora zgodil incident. V njem je imel glavno vlogo upnik, ki mu je Mandarić konec decembra prodal terjatve do kluba.

Prodaje napolnile blagajno, a čigavo?

Podatki o lanskem poslovanju podjetja FC Olimpija, prek katerega Mandarić upravlja člansko moštvo istoimenskega kluba, razkrivajo, da so lanske prodaje igralcev dodobra napolnile njegovo blagajno.


Preberite še:

Mandarić usodo FC Koper predal v roke spornega menedžerja Vedrana Ćorluke 

Komedija zmešnjav: o usodi FC Koper bo odločal Mandarić


FC Olimpija je lani ustvarila rekordnih 9,7 milijona evrov prihodkov, kar je približno desetkrat več kot leta 2015. Večina tega denarja, 8,3 milijona evrov, je prišla od "prodaje in storitev na tujem trgu". Gre za znesek, enak vsoti odškodnin, ki jih je ljubljanski klub prejel ob prodaji dveh igralcev: Ezekiela Hentyja v moskovsko Lokomotivo in Andraža Šporarja v Basel. 

Preostanek denarja je podjetje prejelo od sponzorjev in od nastopov v evropskih tekmovanjih. Jeseni 2015 je recimo dobilo 261 tisoč evrov od javnega podjetja Energetika Ljubljana pod nadzorom Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića.

Koliko želi Mandarić za Olimpijo?

Objavljene bilance razkrivajo tudi, za koliko denarja se je Mandarić očitno pripravljen umakniti iz Olimpije. Polovični delež v podjetju FC Olimpija namreč vrednoti na tri milijone evrov. 

V zadnjem času so mediji omenjali več potencialnih investitorjev, ki naj bi se zanimali za prihod v Olimpijo, med drugim Indijce. Pri iskanju kupcev naj bi Mandariću pomagal tudi izraelski nogometni menedžer Pini Zahavi, s katerim je sodeloval že v angleškem klubu Portsmouth. 

Mandarić ima sicer v Ljubljani še vedno tudi druge načrte. Konec leta je Mandarićevo podjetje MM Investicije iz stečaja kupilo nedokončano zgradbo Dalmatinka v središču Ljubljane. Za to je plačalo ceno, nekoliko višjo od izhodiščne, ki je znašala 4,7 milijona evrov. 

Mandariću uspelo, kar Rastoderju ni

Milanu Mandariću je tako uspelo tisto, kar njegovemu predhodniku Izetu Rastoderju vrsto let ni. Podjetje FC Olimpija je poslovno leto končalo z visokim, 1,6-milijonskim dobičkom. Rekordno prodajno leto je bilo za Mandarića ugodno tudi z davčnega stališča. Čeprav je podjetje plačalo 136 tisoč evrov davka na dobiček, ima zaradi izgub iz preteklih let še vedno 2,7 milijona evrov bilančne izgube. 

Milanu Mandariću je uspelo to, kar njegovemu predhodniku Izetu Rastoderju (na fotografiji) vrsto let ni. | Foto: Vid Ponikvar Milanu Mandariću je uspelo to, kar njegovemu predhodniku Izetu Rastoderju (na fotografiji) vrsto let ni. Foto: Vid Ponikvar Mandarić podjetje FC Olimpija obvladuje po dveh tirih. Manjšinski, 26-odstotni delež v njem ima Športno društvo (ŠD) Nogometni klub Olimpija, ki mu predseduje Mandarić, Mandarićevo podjetje MM Šport pa je 74-odstotni lastnik FC Olimpija, kolikor mu dopušča prenovljeni pravilnik NZS o licenciranju.

Kako Mandarić obvladuje nogometno Olimpijo

Iz podatkov o poslovanju MM Športa v letu 2016 je razvidna popolna odvisnost Olimpije od Mandarića:

  1. Podjetje MM Šport je lani prejelo 1,6 milijona evrov finančnih prihodkov iz deležev, torej iz podjetja FC Olimpija. Ali drugače: Mandarić je že do zadnjega dne leta 2016 prejel petino zneska od obeh prodaj.
     
  2. Podjetje FC Olimpija je velik Mandarićev dolžnik. Na zadnji dan lanskega leta je MM Športu dolgovalo 3,4 milijona evrov. Gre za terjatve, ki jih je Mandarić z velikim popustom odkupil od Rastoderja. Mandarićevo posojilo FC Olimpiji je kratkoročno, kar pomeni, da predsednik Olimpije vsako leto znova odloča o njegovem podaljšanju. Samo lani je posojilo Mandariću prineslo še 50 tisoč evrov obresti.

Skrito poslovanje nogometnih prvoligašev

V sredo je rezultate poslovanja v preteklem letu objavilo več kot 64 tisoč slovenskih podjetij. Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) iz nepojasnjenih razlogov ni objavila računovodskih bilanc nogometnih klubov, ki nastopajo v prvi ligi. 

Objavljena pa so poročila podjetij, ki so lastniško povezana s klubi.

Med njimi je Novi Rudar, ki je rešitelje našel v skupini podjetnikov iz Srbije, ki se ukvarja z dejavnostjo športnih stav. Podjetje je bilo ustanovljeno 30. maja lani, do konca leta pa je ustvarilo vsega 7.500 evrov čistih prihodkov od prodaje. Njegovi lastniki so sicer v osnovni kapital vložili sto tisoč evrov, vendar so ta sredstva že v celoti počrpali. Novi Rudar je imel namreč lani za 101 tisoč evrov drugih odhodkov.

Več o novih upravljavcih NK Rudarja -> Srbski stavničarji prevzemajo NK Rudar Velenje

Zakaj je šlo 75 tisočakov na Ciper?

Podatkov o tem, koliko denarja od prodaje obeh igralcev bo ostalo samemu klubu in za kaj bo ta porabil denar, za zdaj ni mogoče dobiti. 

ŠD Nogometni klub Olimpija namreč še ni objavilo poročila o lanskem poslovanju. To utegne biti zanimivo tudi v luči kadrovanja zdaj že nekdanjega športnega direktorja Ranka Stojića v zimskem prestopnem roku. Takrat se je klub spremenil v avtobusno postajo za igralce z vsega sveta, več teh pa naj bi zastopala kar agencija, povezana s Stojićem.

V letošnjem januarju je sicer Olimpiji uspela še ena donosna prodaja. Miha Zajc je odšel v italijanski Empoli, kar naj bi klubu prineslo 1,5 milijona evrov. Po naših podatkih je v istem času FC Olimpija nakazala 75 tisoč evrov na ciprski račun britanskega podjetja Fosun, ki ga je pred tem ustanovil srbski državljan Slobodan Gojković.

Za komentar smo se obrnili na Milana Mandarića oziroma NK Olimpija, njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Tuji nogometaši Olimpije pri Mandariću

Podjetja, prek katerih Milan Mandarić obvladuje Nogometni klub Olimpija, imajo sedež v poslovni stavbi Brinje na Dunajski cesti 159 v Ljubljani.

Na istem naslovu je status poklicnega športnika registrirala vrsta (nekdanjih) nogometašev Olimpije. Ob njihovem imenu je pripisana tržna vrednost na podlagi podatkov specializiranega nogometnega portala Transfermarkt.

Alexandru Cretu - prišel za 100 tisoč evrov, njegova tržna vrednost je 350 tisoč evrov,

Daniel Avramovski - prišel kot prosti igralec, njegova tržna vrednost je 400 tisoč evrov,

Dino Štiglec - prišel za 130 tisoč evrov, njegova tržna vrednost je 600 tisoč evrov,

Đorđe Crnomarković - v Olimpijo je prišel za 250 tisoč evrov, letos propadel prestop v norveški Haugesund, zdaj je brez kluba, njegova trenutna tržna vrednost je 300 tisoč evrov,

Dorian Babunski - prišel kot prosti igralec, zdaj je posojen v NK Radomlje, njegova tržna vrednost je 100 tisoč evrov,

Filip Vorotović - njegova tržna vrednost je 21 tisoč evrov,

Issah Abass - njegova tržna vrednost ni znana,

Julius Wobay - prišel kot prosti igralec, njegova tržna vrednost je 300 tisoč evrov,

Kingsley Boateng - prišel za 150 tisoč evrov, njegova tržna vrednost je 400 tisoč evrov,

Leon Benko - prišel kot prosti igralec, njegova tržna vrednost je 650 tisoč evrov,

Marko Vukćević - prišel za 150 tisoč evrov, njegova tržna vrednost je 300 tisoč evrov,

Nathan Oduwa - prišel kot prosti igralec, njegova tržna vrednost je 100 tisoč evrov.

V preteklosti so imeli status na tem naslovu registrirani tudi zdaj že nekdanji nogometaši Olimpije Danilo Mariotto Dos Santos, Danko Lazović, Hrvoje Čale, Lucas Ontivero in Miroslav Radović.

FC Koper bi poslali v stečaj

Vse bolj se zaostruje tudi dogajanje v Kopru.

Že pred prazniki je prisilni upravitelj kluba Matija Vičar, ki ga je na položaj nastavil Mandarić, vložil ugovor proti prisilni poravnavi. Kot glavni razlog je navedel izgubo najpomembnejšega sponzorja Luke Koper, brez katerega FC Koper ne more preživeti, zato je predlagal njegov stečaj.

Medtem ko je okrožno sodišče nogometnemu klubu rok za spremembe načrta finančnega prestrukturiranja v prisilni poravnavi podaljšalo do začetka julija, je zavrelo pred zadnjo sejo upniškega odbora. Boško Županović, nogometni menedžer, ki je konec decembra prek svojega podjetja Delona odkupil Mandarićeve terjatve do koprskega kluba, je po navedbah preostalih upnikov grozil predstavniku kluba. 


Preberite še:

Nov Mandarićev udarec županu Popoviču 

Bo Milan Mandarić ugasnil koprski klub? 

Popovičevi preigrali Mandarića: milijon bo izginil s pomočjo davčne oaze partnerja Zdravka Mamića


"Ne boste me prevarali kot Mandarića. Osebno boste odgovarjali za to. Vse mi boste plačali," jim je zagrozil Županović, ki ga je zanimal tudi račun v Italiji, prek katerega v času "prisilke" posluje klub.

Iz zapisnika seje upniškega odbora je razvidno, da so preostali prisotni to razumeli kot grožnjo. "Počutim se prestrašenega in ogroženega. Bojim se, da bom zaradi funkcije v upniškem odboru napaden verbalno in fizično. Javno objavljene informacije v medijih kažejo, da je Županović oseba, ki je nagnjena k nasilnim dejanjem. To krepi moj strah, da se bo nekaj zgodilo meni in moji družini, zato menim, da je upnik izpolnil znake kaznivega dejanja ogrožanja varnosti," je dejal Robert Zonta, ki v upniškem odboru zastopa Javni zavod za šport in mladino Mestne občine Koper.

Popovič postal glavni financer

Klub je že pred časom izgubil glavnega financerja, saj je Luka Koper prekinila 2,5 milijona evrov vredno sponzorsko pogodbo, ki jo je sklenila še uprava Gašparja Gašparja Mišiča. Za to so se odločili zaradi negativnega vpliva afer okrog kluba na ugled Luke Koper in Županovićeve zahteve, da bi sponzor denar neposredno nakazoval njemu kot upniku. 

Po izgubi sponzorske pogodbe z Luko Koper je koprski župan Boris Popovič priskočil na pomoč koprskemu klubu. | Foto: Vid Ponikvar Po izgubi sponzorske pogodbe z Luko Koper je koprski župan Boris Popovič priskočil na pomoč koprskemu klubu. Foto: Vid Ponikvar Potem ko v klubu v zahtevanem roku niso sprejeli pogojev Luke Koper, ki je želela v klubu opraviti petletno revizijo poslovanja, so se zdaj odločili za "vojno" proti nekdanjemu sponzorju in že sprožili postopek za prisilno izterjavo denarja.

Koprski župan Boris Popovič, ki vleče vse niti v FC Koper, je že na začetku spora z Mandarićem predlagal ustanovitev novega kluba, ki bi bil prost dolgov in na katerega bi prenesli poslovanje koprskega nogometnega kluba.

Po izgubi sponzorske pogodbe z Luko Koper je Popovič priskočil klubu na pomoč, saj mu je koprska občina za letos obljubila kar 350 tisoč evrov sponzorskih sredstev, kar je največ v zadnjih letih.

FC Koper brez licence za prvo ligo

NZS je zaradi negativnega kapitala, ki po naših podatkih znaša že 3,7 milijona evrov, in postopka prisilne poravnave zavrnila zahtevo za licenco za tekmovanje v prihodnji sezoni. V Kopru se lahko na to odločitev pritožijo do sredine maja, so nam pojasnili na NZS. Pojasnili so, da FC Koper licence ni dobil zaradi neizpolnjevanja obveznih finančnih kriterijev.

Lani je FC Koper ustvaril 1,5 milijona evrov prihodkov, ob Luki Koper pa je največji del tega denarja prispevala Mestna občina Koper, zdaj najpomembnejši financer kluba.

Preberite več -> Koprčanov ni strah: Ne bomo doživeli usode Zavrča 

Ne spreglejte