Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2011,
13.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Telekom Slovenije Mobitel

Sreda, 15. 6. 2011, 13.47

7 let, 2 meseca

Delničarji Telekoma potrdili pripojitev Mobitela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delničarji Telekoma Slovenije so na skupščini skoraj soglasno potrdili sklep o soglasju k pripojitvi hčerinske družbe Mobitel, sicer največjega mobilnega operaterja v državi.

Sama pripojitev Mobitela k največjemu telekomunikacijskemu operaterju v Sloveniji bo izvedena 1. julija. Skupna družba se bo imenovala Telekom Slovenije, so pa ob združitvi v Telekomu, ki je v večinski državni lasti, že pripravili novo celostno podobo. Aprila že združitev družb Najdi in Planet 9 Že dlje časa načrtovana in napovedovana pripojitev Mobitela k Telekomu, ki je v večinski državni lasti, je del prestrukturiranja skupine Telekom Slovenije. V okviru slednje sta se 1. aprila denimo že združili hčerinski družbi Najdi in Planet 9, pri čemer združeno podjetje nastopa pod imenom Najdi. "Združena podjetja so učinkovitejša in konkurenčnejša" Tovrstno združevanje je že nekaj let splošen trend v svetu, je na skupščini v Ljubljani, na kateri je bilo zastopanih 80,13-odstotka delnic z glasovalno pravico, povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević in dodal, da so tako združena podjetja učinkovitejša in konkurenčnejša.

Združevanju fiksnega in mobilnega dela operaterjev je posledica pritiskov konkurence in regulatorjev, spreminjanja tehnologije in upadanja prihodkov z naslove fiksne telefonije.

Kranjčević: S tem smo doživeli zmago vsi zaposleni Z združitvijo pričakujejo številne sinergije, zlasti optimizacijo stroškov in stabilizacijo prihodkov oz. celo povečanje slednjih z usmeritvijo na nova področja, kot so storitve v oblaku in digitalno oglaševanje. Neposredni finančni učinki združitve naj bi v prihodnjih štirih letih znašali okrog 150 milijonov evrov. Konkretne rezultate na račun že začetih skupnih aktivnosti že beležijo na primer na področju nabave. "S tem smo doživeli zmago vsi zaposleni, tako v Telekomu Slovenije kot Mobitelu in celotni skupini Telekom Slovenije. Sedaj imamo soglasje, da s 1. julijem začnemo kot nova družba," je Kranjčević povedal v izjavi za javnost po skupščini.

Načrtujejo se uvedba enega računa za vse storitve Združitev z vidika uporabnikov prinaša to, da bo skupna družba lahko vse storitve, tako mobilne kot fiksne, ponudila na enem mestu ter da bo paleta storitev celovita oziroma enovita. Načrtujejo tudi uvedbo enega računa za vse storitve, predvidoma s 1. januarjem prihodnje leto.

Mali delničarji pripojitvi ne nasprotujejo Predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije Tomaž Berginc je dodal, da so bili nadzorniki ves čas dobro seznanjeni z vsemi postopki in so zato podprli projekt združitve. Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev pa je dejal, da v združenju ne nasprotujejo pripojitvi, a da se malim delničarjem ob tej pomembni združitvi postavlja vrsta vprašanj. Zato od vodstva Telekoma pričakujejo, da bo z jasnimi pojasnili odgovorilo na vprašanja in odpravilo porajajoče se nekatere dvome.

Kranjčević mu je odgovoril, da so odgovore na postavljena vprašanja posredovali že pred časom ter da je bila informacija o soglasju nadzornikov k izvedbi projekta združitve javnosti jasno posredovana. Elaborata o združitvi oziroma prenovi poslovanja pa zaradi vsebovanih občutljivih informacij ne morejo razkriti.

Predsednik Društva Mali delničarji - Skupaj smo močnejši Rajko Stanković je medtem poudaril številne pozitivne učinke združitve, a hkrati izpostavil pojavljajoče se informacije s strani zaposlenih iz družb, da se v procesu združevanja pojavlja tekmovalnost med zaposlenimi v Telekomu in Mobitelu. Stanković je ob tem pozval, da je treba zagotoviti enakopravnost vseh zaposlenih ne glede na to, iz katerega podjetja prihajajo.

Prvi mož Telekoma mu je odgovoril, da po eni strani prejema iz Telekoma pripombe, da "mobitelizira" Telekom, iz Mobitela pa pripombe, da "telekomizira" Mobitel. Že to je po njegovih besedah dokaz, da so v procesu združevanja ravnali pravilno oziroma korektno.

"Naša panoga je dinamična, moramo se prilagajati" Seveda združitev pomeni spremembo za zaposlene v obeh družbah, je priznal, a dodal, da so te del vsakdanjika. "Sledile bodo tudi še v bodoče, naša panoga je dinamična, moramo se prilagajati, prihajajo nove tehnologije. Mislim, da so naši zaposleni na te spremembe že pripravljeni," je dejal.

Eden od projektov je tudi prenova poslovnih procesov Glede števila presežnih delavcev zaenkrat še ne morejo podati. Eden od strateških projektov družbe je sicer tudi prenova poslovnih procesov, v okviru katere bodo šele določili, kolikšno število zaposlenih bodo potrebovali v bodoče. Glede na to, da je upravo zapustil član uprave, pristojen za finančno področje, Jožko Peterlin, sicer že intenzivno iščejo novega člana uprave za finance.

Telekom se je sicer ob vsem tem lotil tudi projekt drugačnega načina upravljanja družb v skupini, ker se v preteklosti z njimi ni ustrezno upravljalo. Tako bodo uvedli poseben sistem, ko bo posamezen član uprave, ki pokriva določeno področje v novi družbi, hkrati zadolžen za to področje v celotni skupini. "Član uprave za prodajo bo tako zadolžen in odgovoren tudi za koordinacijo vseh prodajnih aktivnosti v celotni skupini," je ponazoril Kranjčević.

Proces prenove strukture skupine sicer ni v nobeni povezavi z dogajanjem v zvezi z naložbami v državah Jugovzhodne Evrope - naložbi v družbi Ipko na Kosovu in One v Makedoniji je Telekom moral zaradi previsoko postavljenih načrtov ob njihovem nakupu prevrednotiti v skupni vrednosti 190 milijonov evrov. Telekom je zaradi tega eno odškodninsko tožbo že vložil. Glede v preteklosti omenjene možnosti odprodaje naložb v Albaniji in BiH sicer niso še sprejeli dokončne odločitve.

Ne spreglejte