Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 2. 2011,
9.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 2. 2011, 9.26

7 let, 2 meseca

Brankovič: Doslej ni nihče vlagal v železnice - to zdaj plačujemo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič je dejal, da se brez ustreznih obnov ne bo povečalo zmogljivosti železnic.

V pogovoru za Reporter je še dejal, da bodo zato SŽ še naprej v izgubi, zaradi infrastrukturnih omejitev tudi Luka Koper ne bo mogla rasti. Tovor bo v tem primeru verjetno šel na ceste. To pa je posledica nevlaganj v infrastrukturo leta in leta. Spremembe blagovnih tokov "Zdaj bomo morali za to polagati račune. Dokler se infrastrukturni zamaški ne bodo razbremenili, ne moremo pričakovati izboljšanja," je povedal prvi mož Slovenskih železnic (SŽ). Dodal je še, da so se spremenili tudi blagovni tokovi: prej so imeli os Jesenice-Ljubljana-Dobova, na kateri je potovalo osem milijonov ton tovora. Danes je na tej relaciji samo še za dva milijona ton blaga, iz Kopra pa prihaja devet milijonov ton. "S prevozom 19 milijonov ton blaga bi bil tovorni promet 'na ničli': to je break even za pozitiven rezultat poslovanja," je pojasnil. "Dejstvo pa je, da smo mi samo serviser države" Uporabniki so po njegovih besedah seveda nezadovoljni zaradi dolžine vožnje in drugih vsebinskih problemov. "Dejstvo pa je, da smo mi samo serviser države. Če bi imeli proste roke in bi ravnali tržno, bi ukinili številne proge, po katerih je manjše povpraševanje, okrepili pa bi proge, na katerih je promet zelo gost. To bi pomenilo hkrati tudi pozitiven poslovni rezultat. Država pa zahteva, da opravljamo javno gospodarsko funkcijo za vse državljane na vseh območjih naše države, in nam pri tem ne plača nadomestila na račun izgube, ki nastaja s takim poslovanjem," je dejal.

"To je začarani krog, ki nima ne začetka ne konca. Za investicije je potreben denar. Tega pa je v proračunu čedalje manj. V danem položaju poskušamo delati po naših najboljših močeh," pravi Brankovič, ki sicer poudarja, da si prizadevajo za povečanje pretovora iz Luke Koper, v kateri se promet povečuje. Ta trenutek je tako izrabljenost prevoza na tirih oziroma tirnih zmogljivosti iz Luke Koper v notranjost Slovenije 88-odstotna, medtem ko je evropsko povprečje 60-odstotno. Poskusili bodo priti do 92 ali 94 odstotkov.

"Masa plač bo leta 2011 manjša kot leta 2008" Povedal je še, da naj bi januarja tovorni promet sicer presegel načrt za 15 odstotkov, dobro pa so delali tudi pri stroškovni učinkovitosti. "In mislim, da bi z zmanjšanjem stroškov lahko 'pospravili' še kakšen milijon. Občutljivost je zelo velika: pet milijonov evrov na mesec ne pomeni niti 70 evrov bruto plače. Masa plač bo leta 2011 vsekakor za okoli 20 milijonov manjša kot leta 2008," je dejal.

Načrtujejo rast prihodkov v primerjavi z letoma 2009 in 2010. Pri tem pa načrtujejo rezanje stroškov na vseh ravneh, na katere lahko vplivajo. Še posebno bodo poskušali zmanjšati stroške materiala in storitev, stroški dela pa so v času Brankovičevega vodenja železnic v strukturi prihodkov prvič po osamosvojiti padli pod 50 odstotkov. "Tako zvišujemo dodano vrednost na zaposlenega, ki je bila ob mojem prihodu 22.000 evrov, danes pa znaša 35.000 evrov," je povedal.

Število zaposlenih so že zmanjšali za več kot 1000 Število zaposlenih so s sodelovanjem socialnih partnerjev v slabem letu in pol zmanjšali za več kot 1000. Za to so izpeljali vrsto ukrepov, kot so pospešeno upokojevanje in dogovorno znižanje plač, ter izvajali program reševanja presežnih delavcev. V obdobju 2009 in 2010 so se zaposleni glede na prejšnje stanje odpovedali približno 25 milijonom evrov.

Predvideni dodatni rezi med zaposlenimi Na vprašanje, ali predvideva v tem letu in bližnji prihodnosti še dodatne reze med zaposlenimi, Brankovič odgovarja, da naj bi se število zaposlenih zmanjšalo za približno 200, vendar da se hkrati ukvarjajo tudi z odpravljanjem strukturnih neskladij. Zaradi izvedenega in načrtovanega dodatnega odhoda zaposlenih se namreč že srečujejo s pomanjkanjem izvajalcev na izvršilnih železniških delovnih mestih, ki ga bo težko pokriti zgolj z notranjimi razporeditvami.

Zato čakajo na rezultate študije, ki so jo naročili pri družbi AT Kearney, in njihovo analizo poslovnih procesov. Videli bomo, ali bodo te analize pokazale na potrebo po dodatnem krčenju števila delovnih mest. "Nič nočem prejudicirati, ker še ne vem, kakšni bodo rezultati," je dejal.

Ne spreglejte