Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2017,
4.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

2

Natisni članek

Eurojackpot loterija

Petek, 26. 5. 2017, 4.36

6 let, 6 mesecev

Bo danes izžreban najvišji dobitek v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

2

Jackpot | Foto STA

Foto: STA

V Helsinkih na Finskem bodo nocoj žrebali Eurojackpot, v katerem je tokrat v igri kar zajetna vsota. Če bo vplačana dobitna kombinacija, se bo srečnež lahko razveselil 50 milijonov evrov. Za vplačilo je čas še danes do 18. ure.

Če bo glavni dobitek Jackpot vplačan v Sloveniji, bo dobitnik na svoj račun dobil 42,5 milijona evrov, medtem ko se bo preostalih 7,5 milijona evrov steklo na račun občine, kjer ima stalno bivališče. S končnim dobitkom malo čez 40 milijonov evrov in predpostavki, da pred tem ni imel premoženja, bi se lahko novi milijonar zavihtel med 20 najbogateljših Slovencev po oceni vrednosti premoženja v reviji Manager.

Zaradi zakona na dobitke pri klasičnih igrah na srečo namreč v Sloveniji 15 odstotkov od dobitka pripada občini, kjer ima dobitnik prijavljeno stalno prebivališče. V primeru, da bo dobitnik Jackpota tujec, ki je listek vplačal v Sloveniji, 15 odstotkov davka pobere občina, v kateri je sedež prireditelja. V tem primeru bi torej Ljubljana prejela devet milijonov evrov.

Jackpota so se doslej razveselili trije Slovenci

V Žalcu so z deležem od zakona na dobitke pri klasičnih igrah na srečo zgradili fontano piva. | Foto: Matic Tomšič V Žalcu so z deležem od zakona na dobitke pri klasičnih igrah na srečo zgradili fontano piva. Foto: Matic Tomšič Igro Eurojackpot prirejajo pet let, v tem času pa je bil glavni dobitek Jackpot vplačan 39 krat, od tega dvakrat v Sloveniji. Decembra 2013 se je igralec, ki je listek vplačal v Grosuplju, razveselil dobitka za 21 milijonov evrov, maja 2014 pa je srečnež iz Žalca zadel kar 28,2 milijona evrov.

V prvem primeru je tako igralec dobil slabih 18 milijonov evrov, katera občina je postala bogatejša za preostale tri milijone evrov, pa takrat niso razkrili.

Slabih 24 milijonov evrov sta si medtem leta 2014 razdelila dva srečneža, ki sta dobitno kombinacijo vpisala skupaj, dobre štiri milijone pa je medtem na svoj proračun pospravila občina Žalec. Z dobitkom pa so v prestolnici hmeljarstva lani septembra odprli prav posebno fontano Zeleno zlato, iz katere namesto vode teče pivo.

Od 10 pa do 90 milijonov

Eurojackpot je prva mednarodna igra na srečo v Sloveniji, ki jo Loterija Slovenije prireja od samega začetka - prvo žrebanje je bilo 23. marca 2012. V igri sodeluje 32 evropskih prirediteljev.

Garantirani sklad za glavni dobitek Jackpot znaša 10 milijonov evrov, kar pomeni, da je v skladu vedno najmanj 10 milijonov evrov, njegova vrednost pa lahko naraste do največ 90 milijonov evrov.

Žrebanja potekajo vsak petek zvečer v Helsinkih na Finskem.

Najvišji dobitek Eurojackpota so izplačali na Češkem. | Foto: Thinkstock Najvišji dobitek Eurojackpota so izplačali na Češkem. Foto: Thinkstock

Kako poteka igra?

Na listku je pet polj. V vsakem polju je množica številk od 1 do 50 in množica številk od 1 do 10. V igri sodelujete tako, da z znakom X označite pet številk iz množice od 1 do 50 in dve številki iz množice od 1 do 10 - v enem polju torej označite sedem številk (5+2). Cena ene kombinacije znaša 2,20 evra.

Morebitni dobitek bi dobil izplačan v enkratnem znesku, obročno plačilo, kot ga poznajo ponekod v tujini, v Sloveniji ni mogoče. Dobitek mora prevzeti v 90 dneh, sicer izplačilo zapade.

Najvišji dobitek presegel milijardo evrov

Prizorišče pred eno od trgovin v Kaliforniji, kjer je eden od treh srečnežev lani vplačal zmagovit listek vreden 1,3 milijarde evrov. | Foto: Reuters Prizorišče pred eno od trgovin v Kaliforniji, kjer je eden od treh srečnežev lani vplačal zmagovit listek vreden 1,3 milijarde evrov. Foto: Reuters Največja loterijska vročica je bila ob začetku lanskega leta v ZDA, kjer je v igri na srečo Powerball. Po 19 krogih je dobitek narasel na 1,3 milijarde evrov, ki so si ga razdelili trije srečneži. Od tega zneska je potrebno odšteti še 39,6-odstotni državni davek in še davek zvezne države. Ob tem je trgovina, kjer je bil prodan eden od dobitnih listkov, dobila milijon dolarjev nagrade.

Pred tem je bil rekordni znesek iz leta 2012, ko je bil izžreban, dobitek loterije Mega Millions, visok 600 milijonov evrov, v Evropi pa primat drži rekorder iz Velike Britanije, ki je leta 2011 obogatel za 250 milijonov evrov.

Loterija Slovenije je v letu 2016 izplačala štiri dobitke v vrednosti milijon evrov ali več. Najvišjega zneska se je razveselil dobitnik, ki je loterijski listek vplačal v Domžalah in zadel sedmico v vrednosti 3,486 milijona evrov. Tudi drugi najvišji dobitek v vrednosti 1,454 milijona evrov je bil vplačan v Domžalah, šlo pa je za dobitek 7 plus.

STA
Ne spreglejte