Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2011,
17.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 6. 1. 2011, 17.39

7 let, 2 meseca

Banke upnice podprle sanacijo Adrie Airways

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Banke upnice Adrie Airways so na sredinem sestanku podprle sanacijo edinega slovenskega letalskega prevoznika.

Tako bo družba najprej najela premostitveno posojilo v višini od tri do štiri milijone evrov, kar bo odprlo pot za reševanje dolgoročnih problemov.

Banke bi odobrile kredit Adria Airways se z bankami upnicami že dalj časa pogaja o programu poslovnega in finančnega prestrukturiranja družbe, sredin sestanek pa je prinesel nekaj pozitivnih sklepov. Najpomembnejši med njimi je, da se banke upnice strinjajo s sanacijo podjetja. V tem okviru bi banke odobrile kredit, s katerim bi Adria prebrodila tradicionalno slabo zimsko sezono.

Adria dobaviteljem dolguje 30 milijonov evrov Problematičen je odnos z dobavitelji, ki jim Adria Airways sicer dolguje manj kot 30 milijonov evrov. Problem je, da so ti partnerji v tujini. "In seveda v kolikor Adria nima kratkoročnega zadolževanja, nima kratkoročne podpore pri poslovanju, potem se povečuje dolg do dobaviteljev in to izredno izpostavlja seveda Adrio v teh mednarodnih odnosih," je dejal predsednik upravnega odbora Adrie Maks Tajnikar.

Zaposleni pristali na 20-odstotno znižanje plač Po sklepu s sestanka z bankami naj bi se v program reševanja podjetja vključili tudi domači dobavitelji, ki jim je vodstvo podjetja že predstavilo sanacijskega program poslovnega in finančnega preoblikovanja. Ta sicer predvideva dokapitalizacijo z delno konverzijo terjatev v kapital, znižanje zadolženosti in reprogram posojil za sedem let ter zmanjšanje stroškov dela. Zaposleni so tako konec decembra že pristali na 20-odstotno znižanje plač.

"Pogovori potekajo dnevno" Podpora in sodelovanje sindikata pri sanaciji z znižanjem plač je bil prvi korak pri uresničitvi zastavljenih ukrepov, saj je pristanek zaposlenih omogočil znižanje stroškov. "Sedaj pa so za uspeh prestrukturiranja daleč najpomembnejše banke, do katerih dolg znaša 80 milijonov evrov," je poudaril Tajnikar. Pojasnil je, da pogovori z bankami upnicami potekajo praktično dnevno, in sicer v prvi fazi poskušajo zagotoviti že omenjeno premostitveno posojilo, za odobritev katerega je sredin sestanek s sprejetimi sklepi dobra osnova.

Adria še brez kredita za zimsko sezono Vsako leto kratkoročno kreditiranje Adrii omogoča lažje preživetje zimske sezone, zato ima družba velike težave, ker letos tega kredita še ni dobila, saj je od njega odvisno dolgoročno poslovanje. Dogovoru o kratkoročnem kreditu bodo sledili daljši pogovori in usklajevanja z vsako od bank glede programa prestrukturiranja in konverzije terjatev ter reprograma kreditov.

Delamo vse da najdemo strateškega partnerja S sanacijskim programom so že seznanili tudi najpomembnejše poslovne partnerje. Vendar so najprej na vrsti pogovori z bankami, ki bi lahko kasneje služili tudi za pogovore z domačimi partnerji, zlasti Aerodromom Ljubljana in Petrolom. Za pomoč v okviru zakonodaje bo Adria Airways zaprosila tudi državo. "Delamo vse da Adrio usposobimo za dolgoročno poslovanje in da najdemo tudi strateškega partnerja," je zagotovil Tajnikar.

Tajnikar je optimističen Pojasnil je, da se v Adrii v zadnjih letih problemi niso razreševali. Sedaj pa razmere na trgu ne dovoljujejo več obstoječega stanja, zato je bilo potrebno zagristi v to kislo jabolko. "Ko enkrat začneš pospravljati, kar se je nabiralo v denimo zadnjih 30 letih, so stvari resne," je poudaril Tajnikar, ki pa je zaradi jasne podpore bank in države optimističen.

"Odstop predsednika ni pogoj za pomoč bank" Ob tem velja, da banke ne pogojujejo sodelovanja v sanaciji s tem, da mora predsednik upravnega odbora ali izvršni direktor podjetja odstopiti. Taka zahteva, ki naj bi po poročanju Financ in Dnevnika prihajala s strani nekaterih upnikov, po besedah Tajnikarja v tem trenutku nima smisla, bo pa treba o tem spregovoriti, ko se bo čez nekaj mesecev končala prva faza kratkoročne sanacije podjetja

"Po tem bo nesporno potrebno potegniti tudi določene kadrovske poteze in tu ne gre samo za izvršnega direktorja, gre tudi za drugo in tretjo raven menedžmenta v Adrii," je dodal Tajnikar, ki vodi pogovore tudi s potencialnimi tujimi vlagatelji oziroma novimi lastniki. Pri tem v slovenskem letalskem prevozniku računajo na še tesnejše sodelovanje z nemško Lufthanso.

Ne spreglejte