Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
9.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Natisni članek

Jože Anderlič gradnja Ljubljana

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 9.20

6 let, 6 mesecev

Anderlič o Kolizeju: Afričani plačajo, jaz gradim na ključ

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Kolizej, Jože Anderlič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Nepremičninski sklad Greenbay Properites v lasti južnoafriškega bogataša Desa de Beera bo financiral 70-milijonski projekt gradnje luksuzne soseske na območju nekdanjega Kolizeja v središču Ljubljane. Za izvedbo bo po besedah prezadolženega nepremičninarja Jožeta Anderliča poskrbelo njegovo podjetje.

Nepremičninski sklad Greenbay properties s sedežem na Mauriciusu, ki je pred tedni kupil koprski planet Tuš, je zdaj objavil še novico o nakupu deset tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča podjetja Tivoli projekt v lasti nepremičninarja Jožeta Anderliča. Gre za zemljišče v središču Ljubljane, kjer je nekoč stal Kolizej.

Tu je Anderlič, ki je Kolizej leta 2011 podrl, snoval gradnjo luksuzne stanovanjske soseske, a je projekt ostal na papirju (več o dogajanju v spodnji časovnici). Zdaj je dobil vlagatelja: sklad Greenbay properties je za zemljišče in projekt plačal 15,4 milijona evrov, skupno naj bi v gradnjo soseske vložili 70 milijonov evrov.

Kot je sporočil sklad, načrtujejo gradnjo soseske s 127 luksuznimi stanovanji, tri tisoč kvadratnimi metri trgovskih površin in poslovno stavbo. Po Anderličevih besedah bo njegovo podjetje Kranjska stavbna družba poskrbelo za izvedbo na ključ. Gradnja naj bi se začela že prihodnji mesec.

Od kod Južnoafričani?

Na vprašanje, kako je prišel v stik s skladom, Anderlič ni želel neposredno odgovoriti. "Svet ni tako velik, vsa ta podjetja hodijo tudi po večjih sejmih," nam je dejal. 

Za nakup so se dogovarjali štiri mesece. Po izgradnji soseske bodo - najverjetneje z razpisom - iskali kupca, ki jo bo upravljal. 

Anderlič: Vse bom plačal

Dolgoletni lastnik Kranjske investicijske družbe Jože Anderlič je lastniški delež za simbolično ceno enega evra prodal tesnemu sodelavcu Gregorju Rigaču. | Foto: Matej Leskovšek Dolgoletni lastnik Kranjske investicijske družbe Jože Anderlič je lastniški delež za simbolično ceno enega evra prodal tesnemu sodelavcu Gregorju Rigaču. Foto: Matej Leskovšek

Nepremičninski imperij Jožeta Anderliča se sicer spopada z visokimi dolgovi. Do nedavnega njegova krovna družba Kranjska investicijska družba je imela konec lanskega leta za 15 milijonov evrov negativnega kapitala (za toliko več dolgov kot premoženja), podjetje ima od konca lanskega leta blokirane račune. Konec julija je Anderlič, kot smo pisali, lastniški delež prenesel na tesnega sodelavca Gregorja Rigača

Nepremičninar je tudi lastnik Kranjske stavbne družbe, ki ima med drugim v lasti tri parkirne hiše v Ljubljani in delež v podjetju Tivoli projekt. A tudi to projektno podjetje je imelo konec lanskega leta za 8,5 milijona evrov dolga.

Anderlič pravi, da podatki ne odražajo realnega stanja. Da je za blokade računov kriv majhen dolg, zaradi katerega pa imajo še odprt pravni spor in ga zato ne plačajo. Ter da je bil prenos lastništva podjetja na sodelavca le formalnost, potrebna za posel z Južnoafričani. Trdi še, da bo večino dolgov do bank plačal do konca leta.

Južnoafričani osvajajo Balkan

Nepremičninski sklad Greenbay properties s sedežem na Mauriciusu je po podatkih, dostopnih na spletu, v lasti enega najbogatejših Južnoafričanov Desa de Beera. Ta je bil po poročanju južnoafriškega poslovnega portala financialmail.co.za leta 2013 22. najbogatejši državljan Južne Afrike.

Po nedavnem poročanju Financ se njegovo drugo podjetje New Europe Property Investments, ki ima v lasti več nakupovalnih središč v Romuniji, zanima tudi za vstop v projekt gradnje ljubljanskega potniškega centra Emonika, kjer naj bi bil njegov konkurent sklad Prime Capital, prav tako iz Južne Afrike. 

Južnoafričani kupujejo tudi v naši soseščini. Hrvaški Agrokor, ki je pred dvema letoma kupil Mercator, naj bi v kratkem štiri večja Konzumova trgovska središča prodal južnoafriškemu nepremičninskemu skladu Tower Property Fund za 66,4 milijona evrov. Drugi sklad Hiprop pa je od srbske Delte kupil trgovska centra v Beogradu in Podgorici. 

Ne spreglejte