Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2018,
15.38

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Adria Airways

Četrtek, 18. 10. 2018, 15.38

5 let, 6 mesecev

Adria Airways: Sklep agencije ni izreden ukrep

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Adria Airways, letalo | Foto STA

Foto: STA

Adria Airways o svojem finančnem poslovanju redno poroča javni agenciji za civilno letalstvo. Sklep agencije za letošnje leto tako ni izreden ukrep in ne pomeni, da je Adria Airways v slabšem položaju kot kdaj prej ali da ji grozi prizemljitev letal, so poudarili.

Kot smo poročali na Siol.net, je Adria Airways zaradi slabega finančnega stanja spet pod drobnogledom javne agencije za civilno letalstvo. Agencija je po naših informacijah ugotovila, da je Adria Airways že na zadnji dan lanskega leta izpolnjevala enega od pogojev za insolventnost. Slovenskemu letalskemu prevozniku zato v skrajnem primeru grozi celo izguba licence za letenje. Prizemljitev letal bi Adrio Airways dokončno pahnila v stečaj.

Adria Airways
Novice Ali Adrii Airways grozi prizemljitev letal?

Adria: Gre za redne ukrepe

V družbi so spomnili, da so vsi postopki nadzora agencije predpisani z zakonodajo, agencija pa je dolžna redno ocenjevati finančno stanje letalskih prevoznikov glede izpolnjevanja pogojev za operativno licenco. Tako so zavrnili pisanje, da bi bil sklep agencije, naj ji družba do konca leta predloži dokazilo o prilivu sredstev ali v obliki dokapitalizacije ali kako drugače, izredne narave. "Gre za redne ukrepe, ki jih mora Adria Airways neprestano izvajati in izpolnjevati," so navedli.

Adria Airways
Novice Ko letite z Adrio, se pripravite na dodatne postanke

Težav nimamo le mi, ampak vsi v Evropi, se zagovarjajo

V družbi, ki je od začetka leta 2016 v lasti nemškega finančnega sklada 4K Invest, so ponovili, da je največji razlog za nepravilnosti pri izvedbi poletov, na katere se opozarja v zadnjem času, v stanju evropskega zračnega prometa. "Ne samo v Sloveniji, tudi v Evropi in po vsem svetu se letalska industrija spopada z občutno prenasičenostjo zračnega prostora in letališke infrastrukture. Zamujenih poletov v EU je letos za 150 odstotkov več kot lani. Samo avgusta je bilo z zamudo opravljenih 56 odstotkov poletov," so izpostavili.

Potrdili so, da je tudi Adria Airways letos v primerjavi z lani opravila več poletov z zamudo in odpovedala več poletov. A zamude Adrie Airways so "globoko pod povprečjem EU", so navedli in dodali, da si vseeno tega ne morejo šteti v korist, saj vsaka nepravilnost povzroči škodo prevozniku.

Razlog za nepravilnosti pri izvedbi poletov je tudi pomanjkanje posadk. "Enako kot večina prevoznikov na svetu je Adria Airways letos občutno povečala število letal in mrežo letenja ter tako število poletov, neskladno s to rastjo pa je raslo število operativnih članov posadk," so nanizali.

Ne spreglejte