Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 2. 2016,
17.09

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zaposlitev služba tuji jeziki angleščina nemščina ruščina

Nedelja, 21. 2. 2016, 17.09

7 mesecev, 3 tedne

Kateri jezik se naj naučim, da bom dobil službo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Delodajalci od kandidatov, ki se prijavljajo na prosta delovna mesta, zahtevajo vse večji nabor znanj in jezikov. Vse več je povpraševanja po znanju nemščine. Je učenje kitajščine dobra naložba?

Na delovnih mestih, ki zahtevajo višjo izobrazbo, znanje angleščine pogosto ne zadošča več, saj številna podjetja poslujejo s trgi v tujini, kar od zaposlenih terja tudi določena znanja preostalih tujih jezikov.

Za polovico delovnih mest je potrebno znanje tujega jezika Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo v letu 2015 pri 48 odstotkih prostih delovnih mest zahtevano znanje vsaj enega tujega jezika. Januarja letos je bil ta odstotek malo nižji – skoraj 45 odstotkov.

Podrobnejše analize, koliko tujih jezikov in kakšen jezik zahtevajo delodajalci, na zavodu še nimajo. Zadnja analiza je še iz leta 2009, ta pa kaže, da so delodajalci najpogosteje zahtevali znanje angleškega jezika. Če so zahtevali znanje dveh tujih jezikov, je bila poleg angleščine to še nemščina.

Nemščina prinaša prednost Trenutno imajo pri zaposlovanju prednost kandidati z znanjem nemškega jezika, nam je povedala Viviana Žorž iz kadrovske agencije Adecco. Kot je dejala, v Sloveniji ni toliko ljudi, ki bi znali nemško v primerjavi z angleškim jezikom, je pa veliko podjetij, ki uporabljajo nemški jezik. So, recimo, v nemški lasti in imajo potem do določene mere interno komunikacijo v nemščini, morda so v nemščini kakšni dokumenti. Kot vemo, je Nemčija tudi glavna partnerica za slovenska izvozna podjetja, tako da je nemščina prednost, je dodala.

Je učenje kitajščine ali ruščine dobra naložba?

Kakšna pa je prihodnost, glede na to, da se v svetovnem merilu povečuje gospodarska moč nekaterih držav v razvoju, na primer Kitajske?

Na zavodu za zaposlovanje menijo, da bo v prihodnje naraščalo povpraševanje po znanju jezikov velikih trgov (ruščina, kitajščina …).

Žorževa pravi, da je znanje jezikov, kot sta kitajščina in ruščina, že zdaj lahko prednost, vsekakor pa v kombinaciji še z nečim drugim.

Največ zanimanja za angleščino in nemščino V jezikovnih šolah smo preverili, po katerih jezikih je v Sloveniji trenutno največ povpraševanja. V vseh, ki smo jih poklicali – LanguageSitter®, Jezikovna akademija in Lingula –, je še vedno največ zanimanja za učenje angleščine in nemščine. Kot so nam povedali v LanguageSitter®, je v času krize veliko njihovih strank začelo poslovati z Avstrijo in Nemčijo, zato že nekaj časa vlagajo sredstva in čas v izobraževanje svojih zaposlenih, saj znanje nemščine za njih predstavlja veliko prednost.

Ko posel izpodrine lastne interese Poleg angleščine in nemščine je pri njih največ zanimanja še za hrvaščino, srbščino, italijanščino in ruščino. Opažajo, da se v zadnjem času ljudje veliko pogosteje odločajo za jezike, s katerimi si lahko pomagajo pri razvoju posla ali kariere, kot za jezike, ki bi se jih učili zgolj za osebno zadovoljstvo. Tako se v zadnjem času na primer španščina in francoščina umikata angleščini in nemščini.

Podjetja vse bolj posegajo po tečajih hrvaščine in srbščine V Jezikovni akademiji opažajo, da vedno bolj narašča povpraševanje tudi po učenju italijanščine in ruščine. Zanimivo je, da se kljub pričakovanjem izpred nekaj let kitajščine in drugih bolj eksotičnih jezikov še vedno uči le malo ljudi. V Linguli so nam povedali, da je v zadnjih dveh letih zelo naraslo število tečajev začetne nemščine, priprav na mednarodne certifikate iz angleščine (IELTS, TOEFL, za študij v tujini in pridobitev vizuma v Avstraliji in na Novi Zelandiji), vse več podjetij se odloča za tečaje hrvaščine in srbščine, med otroki pa je zanimiva kitajščina.

Ne spreglejte