Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
12. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

1

Natisni članek

Marjan Fabjan Franc Planinšek lepotni kirurg lepotna operacija

Petek, 12. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Plastične operacije v Sloveniji: še vedno je največ operacij dojk

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

1

Lepotna operacija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Število obiskov lepotnih kirurgov se je v zadnjem desetletju povečalo, ob tem pa so tistim najbolj znanim, po podatkih poslovnega imenika bizi.si, v veliki večini rasli tudi prihodki. Kakšne so najpogostejše želje Slovencev in Slovenk, smo vprašali tri slovenske lepotne kirurge: Franca Planinška, Marjana Fabjana in Nevia Medveda.

Ob iskanju prispodobe za sodobni svet sta pri vrhu seznama vsekakor dinamičnost in hitro spreminjanje. Večja konstantnost pa je pri lepotnih operacijah. Pred začetkom poletja smo nekaj znanih slovenskih lepotnih kirurgov vprašali, ali se želje Slovenk in Slovencev skozi leta spreminjajo.

"Še vedno je največ operacij dojk (povečanje, dvig, popravljanje) in kakšen poseg pri odstranitvi odvečne kože," razlaga lepotni kirurg Marjan Fabjan iz estetike Fabjan.

Podobnega mnenja je tudi eden od najbolj znanih slovenskih lepotnih kirurgov Franc Planinšek. "Pogostejši so posegi, za katere ni veliko ležalne dobe. Prideš in odideš," Planinšek pravi, da si pacienti želijo predvsem hitrega okrevanja.


Konec šestletne lekarniške sage v središču Ljubljane? 


Franc Planinšek | Foto: Matjaž Rušt Foto: Matjaž Rušt

Povpraševanje se je skozi leta povečalo

V obdobju zadnjih desetih let se je povpraševanje po lepotnih posegih povečalo, kar sogovorniki pripisujejo manjšemu tabuju, cena posegov pa se v tem obdobju ni bistveno spremenila.

Nevio Medved | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv "Izšolal sem 14 plastičnih kirurgov. Vsi imajo delo. Če je za vse dovolj prostora na trgu, pomeni, da je povpraševanja dovolj oziroma da se je skozi leta povečalo. Tudi nov model mercedesa stane vedno enako oziroma se ne spreminja bistveno," o cenah operacij in večjem zanimanju odgovarja Planinšek.

Eden od njegovih učencev je (bil) tudi Nevio Medved, ki zdaj deluje skupaj še z enim njegovim učencem Igorjem Višnjarjem v družbi MedvedVišnjar plastična kirurgija.

"Največ povpraševanja je po neinvazivnih posegih, ki so zelo učinkoviti, okrevanje pa je zelo kratko. Prednjačijo botoks in tkivna polnila s hialuronsko kislino. Pri operativnih posegih pa sta najpogostejša povečava dojk ter oblikovanje telesa," razlaga Medved.


Analiza, ki spodkopava "razbijaške" načrte ministra Počivalška 


Čemu pripisujejo večje povpraševanje?

"Ljudje so postali bolj ozaveščeni, da si sami krojijo svojo usodo in da so kreatorji svoje sreče. Ni treba vsega prepustiti naravi. Lahko se dostojno staramo, to pa za vsakega pomeni nekaj drugega. Na koncu je pomembno, da si srečen," o razlogih za povečanje povpraševanja pravi Planinšek.

"Odnos do lepotnih operacij se počasi, a vztrajno spreminja. Vse bolj se odmikamo od predsodka, da gre za posege, s katerimi vzbujamo pozornost," pa je prepričan Medved.


Zakaj je spodletelo Kordežu, Šrotu, Bavčarju in Pavčku? In zakaj uspeva Petriču, Mermalu in Južni? 


Žensk veliko več od moških

Marjan Fabjan na leto opravi med 800 in tisoč lepotnih posegov. | Foto: Klemen Korenjak Marjan Fabjan na leto opravi med 800 in tisoč lepotnih posegov. Foto: Klemen Korenjak Podobno, kot se bistveno niso spremenile želje Slovencev ob obiskih plastičnih kirurgov, se ni spremenilo niti razmerje med ženskami in moškimi.

Po ocenah Fabjana, ki letno opravi med 800 in tisoč lepotnih posegov, je 80 odstotkov še vedno žensk, Medved nežnejši spol ocenjuje na okoli 75 odstotkov, starostni razpon pa je od polnoletnosti do tudi več kot 70 let.

In kaj si najpogosteje želijo popraviti moški?

"Največ je operacij oziroma korekcije moških prsi, ginekomastije. Gre za posledico hormonskega neravnovesja, ki se pokaže v obdobju pubertete in nato pogosto vztraja. Dodatna občutljiva točka številnih moških je redčenje lasišča," opaža Medved.

Boljša sledljivost materialom

Kot na številnih področjih sta tehnologija in razvoj napredovala tudi pri plastičnih operacijah. Če se Planinšek spominja, da je bilo včasih več popolnih sprememb obraza, so zdaj v ospredju manjši popravki, spremenile pa so se tudi določene tehnike in materiali.

"Sam sem prepričan, da bom dober in dolgotrajen učinek dosegel s klasičnim posegom, s katerim bom na primer obraz sestavil na novo. Večina kirurgov se takšen poseg boji narediti," pravi Planinšek, ki ima 25-letne izkušnje.

"Zdaj je dostopnost materialov veliko večja, kot je bila nekoč. Vse več je neinvazivnih in naravnih materialov, ki se razgradijo in povzročajo manj neželenih interakcij s telesom. Tudi vsadki, ki jih vstavljamo, so veliko bolj izpopolnjeni, kot so bili nekoč," razlaga Medved.

Ob tem je velik korak naprej tudi sledljivost materialov, po vzoru farmacije in zdravil, kjer lahko slediš natančni seriji in preverjaš zgodovino in kakovost.

"Materiali so podobni kot v prejšnjih letih, vendar bolj dodelani, trajajo dlje in imajo manj stranskih učinkov," pravi Fabjan.

Večinski delež pacientov pri lepotnih operacijah so še vedno ženske. | Foto: Večinski delež pacientov pri lepotnih operacijah so še vedno ženske.

Namen je iz nezadovoljnega človeka narediti zadovoljnega

Negativen prizvok so plastične operacije v preteklosti dobile tudi zaradi pretiravanja posameznikov ali nestrokovnega dela, opozarjajo sogovorniki.

"Moja želja je, da poseg opravimo tako, da okolica opazi in začuti spremembo na obrazu ali telesu, a da je hkrati ne morejo jasno pokazati oziroma ta ne izstopa. Odlična operacija je tista, ki je nihče ne vidi," o svoji viziji pravi Medved.

Po Planinškovem mnenju je namen estetske kirurgije predvsem to, da iz nezadovoljnega človeka, ki mu kakšna napaka greni življenje, naredi srečnega in zadovoljnega človeka. Njegov cilj je plima dopamina, hormona, ki je odgovoren za srečo v organizmu.

Ne spreglejte