Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
14.21

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

Natisni članek

Manja Stević Jutro na Planetu Planet TV

Petek, 18. 8. 2023, 14.21

8 mesecev, 2 tedna

Jutro na Planetu

Meteorolog iskreno: Prišli smo do meje, ko je bilo treba potegniti črto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

Letošnje poletje smo beležili pogosta neurja, ki so jih spremljali nalivi, vetrolomi in velika toča, v začetku avgusta smo zabeležili celo tornado in ne nazadnje so Slovenijo prizadele tudi katastrofalne poplave. Vsi ti ekstremni vremenski pojavi so povečali zanimanje javnosti za to področje in tako so tudi meteorologi beležili več odziva na svoje objave. Med temi odzivi pa ni manjkalo negativnih komentarjev, v katerih jih obtožujejo, da si izmišljujejo vremenske napovedi ter celo vplivajo na vremenske razmere.

Vse to izvira iz dejstva, da imajo človeški poskusi vplivati na vreme dolgo zgodovino. Že leta 1946 je Vincent Schafer, kemik, ki je delal za General Electric, vodil projekt, t. i. eksperiment sejanja oblakov. Tudi danes sicer obstajajo poskusi vplivati na vreme predvsem v primeru toče in sejanja oblakov na področjih, kjer primanjkuje padavin. Več o uspešnih in manj uspešnih poskusih vplivanja na vreme skozi zgodovino izveste v zgornjem prispevku Tomaža Cudra.

Jutro na Planetu
Planet TV Oddaja Jutro na Planetu z novo sezono

Kako so se z nedavnim pestrim vremenskim dogajanjem spopadali na državni meteorološki službi, pa je v studiu oddaje Jutro na Planetu nato pojasnil meteorolog Matija Klančar. Povedal je, da so bili dnevi, ko so Slovenijo zajele katastrofalne poplave, tudi zanje čustveno zelo naporni. Zaradi nedavnega burnega vremenskega dogajanja nad Slovenijo pa so beležili tudi povečan odziv na njihove objave na spletu in na družbenih omrežjih, med katerimi so bili tudi negativni komentarji. 

Jutro na Planetu
Planet TV O teorijah zarot ob nedavnih ujmah: kaj je res in kaj ni? #video

"V zadnjem času, ko je bilo veliko vremenskih dogodkov in posledično več odziva javnosti oz. sledilcev na naše objave, lahko rečem, da smo mogoče prišli do neke meje, ko je bilo treba potegniti črto in tudi uredniško politiko malce bolj zaostriti, kljub temu, da se zelo radi pogovarjamo s svojimi sledilci in jim odgovarjamo na vprašanja, sploh če so na spoštljivi ravni," je povedal meteorolog Matija Klančar in dodal, da obračunavanja med sledilci in sovražnega govora zdaj ne dopuščajo več. Poteza je bila med sledilci presenetljivo dobro sprejeta in takšnega odziva so bili zelo veseli, je priznal.

Klemen Bučan
Planet TV Čustvena poroka televizijskega voditelja: Bilo je sanjsko #foto

Z voditeljico Manjo Stević sta se nato dotaknila še nekaterih tem, ki so v zadnjem času razburjala družbena omrežja. Med drugim je pojasnil tudi, zakaj je prišlo do zloglasnih koncentričnih krogov na radarju padavin. Več v spodnjem videoposnetku iz oddaje Jutro na Planetu.

Pogovor z meteorologom Matijo Klančarjem:

Oddaja Jutro na Planetu je na sporedu od ponedeljka do petka ob 8. uri na Planetu. Zamujene utrinke tedna pa si lahko ogledate tudi v sobotni oddaji ob 8. uri na Planetu.

Jutro na Planetu
Planet TV Kako varno v gore po poplavah #video
Dirka po Nemčiji
Planet TV Kolesarska Dirka po Nemčiji s prenosom na Planet 2
John Nettles
Planet TV To priljubljeni zvezdnik počne danes
Planet TV filmi
Planet TV Vikend filmi na Planetu
 
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.  
Ne spreglejte