Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
18. 7. 2018,
14.04

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Natisni članek

SMC SDS LMŠ NSi Andraž Zorko

Sreda, 18. 7. 2018, 14.04

5 let, 9 mesecev

Za SMC sodelovanje s SDS tveganje, za LMŠ morebiten propad #video

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Šarec in Cerar. | Foto STA

Foto: STA

SDS podpira stališče NSi, da sta za oblikovanje vlade posebej odgovorni SDS in LMŠ, ki sta na volitvah dobili največjo podporo. V LMŠ se na to pobudo niso odzvali, doslej sicer vztrajajo pri predvolilnem stališču o nesodelovanju z Janezom Janšo. Pa tudi sicer je takšna vlada po mnenju direktorja Valicona Andraža Zorka malo verjetna.

Sočasno z umikom NSi iz pogajanj iz koalicije s formulo 5+1 je predsednik te stranke Matej Tonin na mizo vrgel predlog, naj pri sestavljanju vlade vrste strnita stranki, ki so jima volivci namenili največ glasov. Po njegovem mnenju bi bila to trdna vlada, ki jo potrebuje Slovenija.

Novinarja: Marko Gregorc in Lea Majcen/Video: Planet TV


Italijanski ali nemški scenarij velike koalicije ni možen

Primer takšne velike koalicije poznamo iz Nemčije, kjer so marca letos dobili vlado, ki jo sestavljata nemška konservativna unija (CDU/CSU) pod vodstvom Angele Merkel in socialdemokrati (SPD), ki jih vodi Andrea Nahles. Veliko koalicijo imajo tudi pri naših sosedih. Junija je Italija dobila vlado, ki jo sestavljata desna Liga pod vodstvom Mattea Salvinija in populistično Gibanje pet zvezd Luigija Di Maia.

V Sloveniji o takšni veliki koaliciji ne moremo govoriti. Izraz velika koalicija namreč prihaja iz držav, kjer sta se povezali močna levica in močna desnica, pri čemer pri nas za LMŠ še ne vemo, kam spada, meni Andraž Zorko, ustanovitelj in direktor agencije Valicon.

"Marjan Šarec je sicer govoril, da je neideološka stranka, zdaj sicer nastopa kot neki povezovalec leve sredine. A ne za stranko ne za poslance še ne vemo, kam spadajo," pravi Zorko in dodaja, da ima koalicija med SDS in LMŠ "absolutno premalo glasov, zato se mi zdijo te primerjave malo neumestne".

Luka Mesec, Levica.
Novice Bo Levica stopila v čevlje NSi? #video

Zorko ne verjame, da bi si LMŠ in SMC čez noč premislili

SDS in LMŠ imata sicer skupaj 38 glasov, kar je osem premalo za potrebnih 46 za izvolitev mandatarja. Ob tem se je že omenjalo, da bi takšno koalicijo lahko zaokrožili še NSi z desne in SMC z leve.

Vendar tako LMŠ in SMC za zdaj vztrajata pri predvolilnih stališčih, da v koalicijo s SDS ne bodo vstopili. "To so tolikokrat ponovili, da si ne predstavljam, da bi si čez noč premislili," pravi Zorko.

SDS ima največ nasprotnikov med volivci SMC

"Koalicija s SDS bi bila za SMC strašno tveganje," meni Andraž Zorko iz agencije Valicon. | Foto: Ana Kovač "Koalicija s SDS bi bila za SMC strašno tveganje," meni Andraž Zorko iz agencije Valicon. Foto: Ana Kovač Predvsem to velja za SMC, ki se je kot stranka že konsolidirala, predvsem z izključitvijo Milana Brgleza, ki je bil v stranki nekakšna opozicija. "Zadnje raziskave so pokazale, da jim to ni škodovalo, rezultat je bil celo nekoliko boljši kot po prejšnjih anketah," navaja Zorko.

Spomnimo, SMC je Brgleza izključila zaradi domnevne samokandidature za položaj predsednika državnega zbora in, kot je trdil sam, zaradi nasprotovanja, da gre SMC v koalicijo s SDS. V Cerarjevi stranki so sicer takrat zatrdili, da povezovanja s SDS ni na vidiku.

SMC je sicer stranka, ki ima med vsemi strankami najvišjo stopnjo zavračanja SDS. "Skoraj 90 odstotkov volivcev SMC zavrača možnost, da bi kdaj volila SDS. To je celo za eno odstotno točko več kot med volivci Levice," omenja direktor Valicona. Po njihovem merjenju ima sicer SDS najvišjo stopnjo zavračanja, kar 50 odstotkov volivcev eksplicitno zavrača, da bi kadarkoli volili SDS.

Poslanci LMŠ za zdaj še neznanka

Ob tem se postavlja vprašanje, kaj bi se zgodilo s stranko Mira Cerarja, če bi sodelovala z Janezom Janšo. "Koalicija s SDS bi bila za to stranko strašno tveganje," odgovarja Zorko.

Večje vprašanje je LMŠ, saj so njeni poslanci še velika neznanka, zato Zorko pri njih ne izključuje kakšnega preloma, da bi se del Šarčevih poslancev vendarle odločil za vlado pod vodstvom Janše. A to bi najbrž bil konec stranke, ki obstaja komaj nekaj mesecev.

Matej Tonin, NSi
Novice NSi soglasno: Umikamo se iz Šarčevih koalicijskih pogajanj #video

NSi v nezavidljivem položaju

Glede NSi Zorko meni, da se ji lahko zgodi scenarij iz leta 2008, ko je, potem ko je štiri leta sodelovala v Janševi vladi, izpadla iz parlamenta. Takrat je bil glede na ankete Valicona razlog za poraz ta, da je velik del njihovih volivcev ostal doma.

Tokrat je v NSi v tveganem položaju ne glede na to, kaj stori – ali gre v levo ali v desno vlado. Pravzaprav je ta stranka s sedmimi poslanci jeziček na tehtnici tako za sestavo leve kot desne vlade, če pa se odloči za opozicijo, so predčasne volitve neizbežne, dodaja Zorko.

Gregor Virant
Novice Virant: Če gre NSi v Šarčevo koalicijo, lahko doživi usodo Državljanske liste
Ne spreglejte