Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
6.29

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

117

Natisni članek

koalicija pogajanja Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 6.29

5 let, 9 mesecev

NSi soglasno: Umikamo se iz Šarčevih koalicijskih pogajanj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

117

Izvršilni odbor NSi je soglasno sklenil, da se umika iz pogajanj o koaliciji, ki jo sestavlja Marjan Šarec, je po seji odbora povedal prvak stranke Matej Tonin. Kot je še povedal Tonin, so v pogajanjih dosegli znaten napredek, a da v NSi dvomijo o stabilnosti in trajnosti tovrstne koalicije. Naša odločitev se nanaša na prvi krog izbire mandatarja, je še povedal Tonin.

"Bili bi krivični, če bi rekli, da iz pogajanj izstopamo zaradi koalicijske pogodbe, saj se zavedamo, da je vsaka koalicija kompromis," je dejal Tonin.

Pri morebitnih partnerjih so videli iskreno željo po tem, da se jim čim bolj približajo, je dejal Tonin in še posebno pohvalil Marjana Šarca, ki se je po njegovih besedah izjemno trudil, da bi jim čim bolj prišli nasproti. "Vsi so bili zelo korektni, vsa nesoglasja smo reševali z vsebino in konkretnimi številkami," je povedal Tonin.

A kot je dejal Tonin, obstaja velika verjetnost, da tega, kar je bilo izpogajano, ne bi mogli uresničiti. Kot je dejal, za to obstajajo trije razlogi: 
- slabi odnosi med nekdanjimi koalicijskimi partnerji,
- možnost preglasovanja s pomočjo Levice,
- koordiniranje tako velike koalcije, ki bi jo sestavljalo šest strank.

V pogajanjih se je pokazalo, da je zelo viden konflikt med starimi koalicijskimi partnerji, in prav to bi lahko na koncu privedlo do propada koalicije, meni Tonin.

Verjeli smo, da so ti konflikti predvolilne narave, a pogajanja so pokazala, da so stari konflikti izjemno obremenjujoči, ker so izjemno osebne narave, je še dejal. "Če je tako zdaj, kaj šele bo, ko bodo razmere še bolj zahtevne," je še povedal.

Ljudmila Novak
Novice Novakova: Janša uničuje koalicijske partnerje. Sodelovala bi tudi s Šarcem. #video

Tonin za koalicijo SDS-LMŠ

V danih razmerah bi bilo najboljše, da Slovenija dobi veliko koalicijo, ki bi jo morala sestavljati vsaj prvi in drugi po rezultatih na volitvah, (torej SDS in LMŠ, op. a.), meni Tonin. Če želi Slovenija zadihati, od danes nosita posebno veliko odgovornost prvouvršeni in drugouvrščeni stranki na volitvah, da bi presegli delitve in bi tako prišli do kompaktne in trdne vlade, je dodal.

Kot pravi Tonin, so zdaj mogoči trije scenariji; da se katera od sredinskih strank začne pogajati z SDS, da se pet strank začne pogajati z Levico ali pa Slovenijo čakajo predčasne volitve. A kot pravi Tonin, predčasne volitve ne bi dale bistveno drugačnih rezultatov. "Spet bi se znašli pred istimi dilemami. Ali bomo še naprej trmarili, da se z nekaterimi ne pogovarjamo, ali pa obstajajo tudi druge možnosti," je še dejal Tonin.

NSi jutri z SDS

NSi se bo jutri sestal s SDS. Od pogovora s stranko Janeza Janše pričakujejo koalicijsko pogodbo, ki je do zdaj še niso videli. Primerjava predvolilnih programov ene in druge stranke pa je po Toninovih besedah pokazala, da imajo skupne poglede v 95 odstotkih programov.

"Mislim, da bi tudi Janša pokazal veliko resnosti, če bi predstavil koalicijsko pogodbo, ker bi se lahko videle razlike med eno in drugo stranjo. Če bi jo predstavil, bi morda s tem spodbudil še koga, ki bi lahko v njej videl več točk, kjer lahko uresniči svoj program, kot pri tej koalicijski pogodbi, ki smo jo dobili zdaj," je dejal Tonin.

"Ta naša odločitev se nanaša na prvi krog"

Na vprašanje, ali je odločitev NSi dokončna, je odgovoril, da je NSi odprta in da so tudi v času volilne kampanje vedno trdili, da so se pripravljeni pogovarjati z vsemi. "S to politiko bomo nadaljevali tudi v prihodnosti. Ta naša odločitev se nanaša na prvi krog (izbire mandatarja, op. a.), seveda pa bo izvršilni odbor vsak naslednji krog presojal ločeno," je pojasnil Tonin.

Janez Janša SDS
Novice "Takšen neuspeh bo močno vplival na nadaljnjo kariero Janeza Janše"

V LMŠ umika NSi iz koalicijskih pogajanj, nocoj še ne želijo komentirati. Za STA so potrdili le, da si bodo vzeli čas za premislek o tem, kako naprej.

Po enajstih urah naj bi se večinoma uskladili

Predsedniki in predsednica LMŠ, SD, SMC, NSi, DeSUS in SAB so se sicer v soboto na enajsturnih pogajanjih pod vodstvom Šarca sicer večinoma že uskladili o vsebini koalicijske pogodbe in zaprli nekatera področja, ki so bila za stranke prednostna. Tudi danes je Tonin poudarjal, da sam osnutek koalicijske pogodbe ni razlog za izstop iz pogajanj.

Janša vabilo preklical

Pripravljenost parlamentarnih strank za oblikovanje svoje koalicije je sprva želel preveriti tudi Janez Janša. Predsednike parlamentarnih strank je že povabil na pogovore, ki naj bi bili danes in jutri, a je vabilo pozneje preklical, saj se večina strank ni nameravala odzvati.

Janša mora sicer do četrtka predsedniku republike Borutu Pahorju sporočiti, ali bo sprejel ponujeno kandidaturo za mandatarja. Ali preklic vabila pomeni, da mandatarstva ne namerava sprejeti, še ni znano, je poročala STA.

Janez Janša SDS
Novice Janez Janša preklical vabilo na pogovore s predsedniki strank
Marjan Šarec
Novice Šarec po 11 urah pogajanj: Bilo je zelo naporno, a smo zadovoljni
Ne spreglejte