Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2018,
12.52

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

3

Natisni članek

Šmarješke Toplice volitve 2018

Ponedeljek, 3. 12. 2018, 12.52

5 let, 4 mesece

V Šmarjeških Toplicah bo o županu morda odločal žreb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

3

Volitve. Glas. Volilna skrinjica. | V Šmarjeških Toplicah sta oba kandidata v drugem krogu dobila enako število glasov. | Foto Klemen Korenjak

V Šmarjeških Toplicah sta oba kandidata v drugem krogu dobila enako število glasov.

Foto: Klemen Korenjak

Potem ko so v Šmarjeških Toplicah upoštevali še dve glasovnici, ki sta prispeli po pošti, sta županska kandidata Marjan Hribar in Bernardka Krnc v neodločenem položaju, saj sta oba prejela 1.016 glasov. Zakon predvideva, da o županu odloči žreb, kar se v Sloveniji še ni zgodilo. Hribar je vložil dva ugovora, Krnčeva pa bo verjetno "poskusila srečo v žrebu".

Kot je pojasnil Hribar, se prvi nanaša na domnevne nepravilnosti v volilnem odboru v Beli Cerkvi, drugi pa na zaznane nepravilnosti pri delu na terenu v 5. volilni enoti v Zburah.

Krnčeva pa je dejala, da ugovora najverjetneje ne bo vložila in bo "poskusila srečo v žrebu".

Predsednik šmarješke volilne komisije Fredi Bančov je povedal, da so danes odprli glasovnici, ki sta prispeli po pošti, in ugotovili, "da je bila v obeh izražena volja, da se glasuje za Bernardko Krnc".

Tesno že v prvem krogu

Šmarješke Toplice | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Ker to pomeni neodločen izid oziroma po 1.016 glasov za vsakega kandidata, bodo sledili morebitni ugovori, potem pa bodo videli, kako naprej, je napovedal. Po neuradnih podatkih državne volilne komisije naj bi bilo sicer 12 glasovnic neveljavnih, skupaj pa je glas oddalo 2044 volivcev.

Na govorice, ki jih je objavil radio, da naj bi Krnčeva v nedeljo prejela tri, ne dveh glasov manj od svojega tekmeca, in da naj bi v imenu opravilno nesposobnih glasovali drugi, se je predsednik volilne komisije odzval s pojasnilom, da je volilna komisija glasovnice pregledala "tako, kot to zahteva zakon", in da omenjenih govoric za zdaj ne želi komentirati.

Preštevanje glasovnic so po poročanju radia prav zaradi tesnega izida sicer v nedeljo večkrat ponovili. Razlika med Hribarjem in Krnčevo je bila tesna že v prvem krogu, saj jo je Hribar takrat prehitel za le 26 glasov.

Šmarješke Toplice | Foto:

Če je izenačeno, bo odločal žreb

V primeru enakega števila glasov za kandidate zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ga opravi občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb.

Občinska volilna komisija mora o ugovorih odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju pa povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije.

Ne spreglejte