Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2013,
17.45

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

HIV aids zdravilo

Nedelja, 28. 4. 2013, 17.45

8 let, 1 mesec

Znanstveniki preboj v iskanju zdravila za HIV pričakujejo v nekaj mesecih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danski znanstveniki verjamejo, da bo pri iskanju zdravila proti virusu HIV v nekaj mesecih prišlo do velikega preboja.

Omenjena skupina znanstvenikov je tako prepričana, da bodo rezultati preiskav pokazali, da je najdba masovno dostopnega in cenovno ugodnega zdravila za okužbo z virusom HIV mogoča. V raziskavi, ki jo trenutno izvajajo, preizkušajo novo strategijo spopadanja z virusom, ki zadnja desetletja po vsem svetu pesti na milijone ljudi, v kateri virus izolirajo iz gostujoče celice in človeškemu imunskemu sistemu omogočijo da ga tudi uniči. Z novo potencialno metodo zdravljenja naj bi znanstveniki skušali virus zbezati na površje celice tam pa bi ga s pomočjo človeškega imunskega sistema in posebnega cepiva uničili. Za svoje raziskave prejeli dodatno finančno injekcijo V primeru, da se nova strategija spopadanja z virusom izkaže za uspešno, bo to, kot so zapisali v britanskem Telegraphu, predstavljalo pomemben korak na poti k razvoju zdravila za virus ki povzroča aids. Poskusi na človeških celicah so se v preteklih mesecih izkazali za tako uspešne, da je danski raziskovalni svet meseca januarja za raziskave nove metode spopadanja z virusom namenil dodatnega 1,2 milijona evrov sredstev. Preiskave so se sedaj v posebnih kliničnih študijah začele izvajati tudi na ljudeh.

Prvi izsledki omenjenih raziskav po besedah Oleja Søgaarda, glavnega raziskovalca na univerzitetni bolnišnici v danskem Aarhusu, "kažejo obetavne znake". "Skoraj gotov sem, da bomo uspešni pri sprostitvi virusa iz rezervoarjev v celicah. Največji izziv bo predstavljalo pripraviti pacientov imunski sistem k prepoznavi in uničenju virusa," je dejal Søgaard, ki poudarja, da bo veliko odvisno tudi od moči in občutljivosti posameznikovega imunskega sistema.

Trenutno v posebni študiji sodeluje 15 pacientov, v primeru, da bodo slednji kazali znake ozdravitve, pa bodo "zdravilo" preizkusili na večjem številu bolnikov, še piše Telegraph.

Danes okuženi z virusom HIV v primeru sodobnega zdravljenja v večini primerov lahko brez večjih zapletov dočakajo tudi visoko starost, vseeno pa bi odkritje zdravila za omenjeno okužbo pomenilo ne samo odrešitev za vse obolele, temveč tudi za zdravstvene blagajne po vsem svetu, ki za namene zdravljenja okužbe porabijo nepredstavljivo veliko denarja.

Ne spreglejte