Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2024,
10.17

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski

Ponedeljek, 5. 2. 2024, 10.17

3 mesece, 2 tedna

Zelenski priznava napake in načrtuje spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10
Zelenski | Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je znova potožil nad počasnim dobavljanjem orožja zahodnih zaveznikov.  | Foto Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je znova potožil nad počasnim dobavljanjem orožja zahodnih zaveznikov.

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pojasnil, da razmišlja o širših kadrovskih spremembah v vrhu ukrajinske politike, ne le v vojaških vrstah, in priznal, da je ukrajinska protiofenziva zoper rusko okupatorsko vojsko zastala.

Kot je Zelenski povedal v intervjuju za italijansko televizijo RAI, potrebujejo nov začetek, če želijo zmagati v vojni z Rusijo. "Ponastavitev, nov začetek je vsekakor potreben. Ko govorimo o tem, imam v mislih zamenjavo številnih vodilnih oseb v državi, ne le na enem področju, kot je vojska," je dejal Zelenski.

Po oceni ukrajinskega predsednika bi bilo treba v državi zamenjati "celotno vodstvo, ki poganja državni stroj". Kot je dejal, morajo biti namreč vsi vodilni v državi prepričani v zmago Ukrajine v boju proti ruski agresiji in v luči tega delovati v isti smeri, poroča STA.

Nedavno so se sicer znova zaostrili odnosi med vrhovnim poveljnikom ukrajinskih sil Valerijem Zalužnim in Zelenskim, potem ko naj bi Zelenski priljubljenega generala v ponedeljek pozval k odstopu, ki ga je ta zavrnil. V Kijevu so poročanje o pozivu k odstopu sicer zanikali.

Spor med predsednikom in generalom traja že mesece, stopnjeval pa se je predvsem po spodleteli ambiciozni ukrajinski ofenzivi lani poleti. Različne poglede imata predvsem glede vpoklica novih vojakov, ki mu je Zelenski zaradi nepriljubljenosti med prebivalstvom nenaklonjen, in vojaške strategije.

Priznal tudi napake

Ukrajinski predsednik je priznal, da je med vojno delal tudi napake, a da so kljub vsemu delali korake v pravo smer. "Sem človek," je dejal Zelenski, ki ni konkretno pojasnil, katere svoje poteze razume kot napačne.

Zelenski je znova potožil tudi nad počasnim dobavljanjem orožja zahodnih zaveznikov. Glede možnosti, da bi na jesenskih predsedniških volitvah v ZDA zmagal republikanec Donald Trump, ki je nenaklonjen pomoči Ukrajini, pa je dejal, da tudi v republikanski stranki mnogi podpirajo Ukrajino, zato upa in si želi verjeti, da bi politika ZDA do Ukrajine v primeru Trumpove zmage ostala enaka.

Volodimir Zelenski, vojaki na fronti
Novice Zelenski obiskal osvobojeno ozemlje, ki ga znova oblega Rusija

Obiskal osvobojeno ozemlje v Zaporožju, ki ga znova oblega Rusija

Zelenski je sicer včeraj sporočil, da je obiskal ukrajinske vojake, ki se bojujejo na fronti v bližini vasi Robotine v Zaporožju na jugu Ukrajine. To je ukrajinska vojska osvobodila lani poleti, v zadnjih tednih pa je območje znova tarča silovitih ruskih napadov, poroča STA.

Kijev je nadzor nad vasjo Robotine pridobil avgusta lani, kar je Ukrajina označila za enega večjih uspehov protiofenzive po ruski invaziji februarja 2022. Območje je v zadnjih tednih zopet prizorišče intenzivnih vojaških spopadov.

"Govoril sem z vojaki v regiji Zaporožje, v vasi Robotine, se jim zahvalil in jim predal državna odlikovanja," je na družbenih omrežjih sporočil Zelenski in dodal, da je počaščen, da je lahko obiskal fronto. Na družbenem omrežju Facebook se je pojavil tudi videoposnetek, ki prikazuje Zelenskega, kako čestita vojakom.

"Zahvaljujem se vam, da ste del te težke in odločilne misije ter da se borite proti sovražniku, ki ga bomo premagali," je Zelenski dejal vojakom. Odkar je ukrajinska vojska pridobila nadzor nad širšim območjem v bližini vasi Robotine, se je ukrajinsko napredovanje na frontah precej upočasnilo, navaja AFP.

Strmoglavilo rusko letalo
Novice Rusija sprožila teroristično preiskavo #video
Vitalij Kličko
Novice Kličko: Ukrajina gre v napačno smer. Ukrajinska TV omalovažuje naše neuspehe
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski napovedal, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dveh mesecih
Rusija, parada, Moskva
Novice V Rusiji aretirali moškega, osumljenega vohunjenja za Poljsko
Rakete dolgega dosega ATACMS
Novice Nato Kijevu zagotovil nadaljnje dobave sistemov zračne obrambe
Ne spreglejte