Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2016,
7.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

2

Natisni članek

eksplozija Istanbul Islamska država

Sreda, 29. 6. 2016, 7.01

6 let, 6 mesecev

Vse kaže, da je za teroristični napad v Istanbulu odgovorna Islamska država

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

2

Svojci žrtev terorističnega napada v Istanbulu | Foto Reuters

Foto: Reuters

V trojnem samomorilskem napadu na letališču Atatürk v Istanbulu je bilo sinoči ubitih najmanj 41 ljudi, 239 je bilo ranjenih, je sporočil guverner 15-milijonskega mesta Vasip Sahin. Turške oblasti sumijo, da je za napad odgovorna skrajna Islamska država. Varnostne kamere so zabeležile več razstrelitev napadalcev.

11:53

Posnetek razstrelitve

10:50

Posnetek razstrelitve

09:48

Cerar obsodil napad

09:21

Telovadci ostajajo doma

07:17

Med žrtvami ni Slovencev

07:07

ZDA potrjujejo zavezo Turčiji

  • 13:56

    Trenutek eksplozije

     

  • 11:53

    Posnetek razstrelitve

  • 11:42

    Med žrtvami napada sta tudi državljana Irana in Ukrajine, so sporočile turške oblasti. Med 147 ranjenimi je sicer še pet Irancev, eden pa je v kritičnem stanju, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo iransko zunanje ministrstvo. 

    Savdska Arabija je že pred tem sporočila, da je med ranjenimi tudi sedem Savdijcev, rusko zunanje ministrstvo pa je potrdilo, da je med ranjenimi en ruski državljan.

    Letališče Ataturk v Istanbulu | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 10:50

    Posnetek razstrelitve

  • 10:42

    Prepoved dostopa do spleta

    Sodišče v Istanbulu je na predlog vlade po samomorilskem napadu odredilo prepoved dostopa do spletnih novičarskih strani ter Twitterja, Facebooka in drugih družbenih omrežij. Prepoved je začela veljati manj kot dve uri po napadu. To je potrebno za zagotovitev nacionalne varnosti in javnega reda, sporoča uradna Ankara. Sodišče je v utemeljitvi ukrepa zapisalo, da slike s podrobnostmi napada in informacije o storilcih v javnosti širijo strah in paniko, kar bi lahko koristilo terorističnim skupinam in celotni turški skupnosti. 

  • 09:48

    Cerar obsodil napad

    Premier Miro Cerar je danes v Bruslju obsodil teroristični napad ter pri tem v imenu Slovenije izrekel vso podporo in solidarnost tako turškemu ljudstvu kot tudi vsem, ki so bili s tem "gnusnim zločinom" neposredno prizadeti.

  • 09:21

    Telovadci ostajajo doma

    Slovenski telovadci bi morali konec tedna tekmovati na svetovnem pokalu v športni gimnastiki v turškem mestu Mersin, vendar so se odločili, da raje ostanejo v domovini. Proti Istanbulu bi morali odleteti danes.

  • 09:02

    Letališče Ataturk v Istanbulu | Foto: Reuters Foto: Reuters Napadalci so na letališki terminal za odhode s taksijem prispeli sinoči okoli 22. ure po lokalnem času (okoli 21. po srednjeevropskem) in najprej začeli z avtomatskimi puškami kalašnikov streljati po potnikih, nato pa so se razstrelili.

  • 08:52

  • 08:45

    Turški premier Binali Yildirim meni, da so teroristi pripadniki skupine Islamska država (IS) in ne kurdski uporniki. Tudi ameriški obveščevalci menijo, da ni šlo za dejanje zadnjih, ampak najverjetneje za IS.

  • 07:21

    Zjutraj so z največjega turškega letališča Atatürk že vzletela prva letala turškega letalskega prevoznika Turkish Airlines. Letališče Ataturk v Istanbulu | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 07:19

    Letališče Ataturk v Istanbulu | Foto: Reuters Foto: Reuters Mednarodna skupnost je napad najostreje obsodila, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je pozval k skupnemu mednarodnemu boju proti terorizmu.

  • 07:17

    Med žrtvami ni Slovencev

    Po informacijah slovenskega ministrstva za zunanje zadeve med žrtvami napada ni bilo slovenskih državljanov.

  • 07:16

    Turške oblasti so sporočile, da je med žrtvami največ turških državljanov, so pa med mrtvimi tudi tujci, vendar še ni znano, iz katerih držav.

    Letališče, ki je pomembno mednarodno tranzitno vozlišče, je bilo po napadu nekaj ur zaprto, letala pa so preusmerili na bližnja letališča.

  • 07:07

    ZDA potrjujejo zavezo Turčiji

    Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je sporočil, da ZDA ostro obsojajo teroristični napad na letališču v Istanbulu in potrjujejo zavezo Turčiji.

  • 07:02

    V času terorističnega napada na letališču Atatürk v Istanbulu je tam pristalo letalo z albanskim premierjem Edijem Ramo, ki je prispel v Turčijo na uradni obisk. Premier ni bil poškodovan. Umrli so vsi trije samomorilski teroristi.

Od 239 ranjenih so jih 109 že odpustili iz bolnišnic v domačo oskrbo.

Med žrtvami so predvsem turški državljani, pa tudi 13 tujcev. Pet jih je bilo iz Savdske Arabije, dva iz Iraka in po en iz Tunizije, Uzbekistana, Kitajske, Irana, Ukrajine in Jordanije.

Teroristični napad na letališču v Istanbulu: umrlo 32 ljudi, številni ranjeni


Ne spreglejte