Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 1. 2016,
9.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

eksplozija

Torek, 12. 1. 2016, 9.42

6 let, 7 mesecev

Napad izvedel pripadnik IS, ubil je osem Nemcev in Perujca (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na trgu Sultanahmet v središču Istanbula, največjega turškega mesta, se je razstrelil samomorilski napadalec. Ubil je devet ljudi, osem nemških turistov in Perujca. Ranjenih je bilo še 15 ljudi.

Glasno eksplozijo, ki je po besedah prič stresla tla, je bilo slišati daleč naokoli. Turška državna televizija TRT je poročala, da se je blizu skupine tujih turistov razstrelil samomorilski napadalec. Poleg sebe je ubil še osem nemških turistov in enega Perujca. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po napadu povedal, da se Turčija "ne bo nikoli vdala separatistom".

Žrtve nemški turisti in Perujec Namestnik premierja Numan Kurtulmus je nato sporočil, da so samomorilskega napadalca identificirali kot leta 1988 v Siriji rojenega moškega. Kasneje so sporočili še, da je napadalec pripadnik skrajne skupine Islamska država (IS). "Ugotovili smo, da je bil avtor napada tujec, ki je član IS," je dejal turški premier Ahmet Davutoglu. Kasneje so objavili podatek, da gre za v Savdski Arabiji rojenega Nabila Fadlija.

Osem od devetih žrtev je nemških turistov, premier Davutoglu je poklical nemško kanclerko Angelo Merkel in jo obvestil o tem. Med ranjenimi je še osem nemških turistov, v bolnišnico so prepeljali tudi moška iz Peruja in Norveške. Norvežan ni huje poškodovan, dva ranjena pa sta v kritičnem stanju, so še poročali turški viri. Iz perujskega zunanjega ministrstva so nato potrdili, da je v napadu umrl njihov državljan, ena Perujka pa je v bolnišnici.

Incident se je zgodil blizu postajališča tramvaja v bližini Teodozijevega obeliska. Trg Sultanahmet, ki leži nedaleč od Modre mošeje in Hagije Sofije, je priljubljena turistična destinacija.

"Zgodovina Turčije je zgodovina terorističnih napadov" "V Turčiji in njeni soseščini je veliko akterjev. Možnosti za manipulacije, podtikanje, izvajanje takšnih in podobnih dejanj je zelo veliko," je po napadih povedal Zijad Bećirović, direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES).

Nemčija v Turčiji pričakuje nove napade Nemško zunanje ministrstvo je svojim državljanom svetovalo, naj se v Istanbulu izogibajo večjim množicam. Hkrati opozarjajo, da v Turčiji pričakujejo nadaljnje nasilne spopade in teroristične napade.

"Ugotoviti moramo, da je danes udarilo Istanbul, da je udarilo Pariz, Tunizijo in tudi že Ankaro. To pomeni, da je mednarodni terorizem danes znova pokazal svoj odvraten in do človeškega življenja zaničujoč obraz," je na skupni novinarski konferenci z alžirskim premierjem Abdelmalekom Sellalom dejala Angela Merkel.

Merklova je svojcem žrtev sporočila, da jim stojijo ob strani, izrazila pa je sožalje tudi turškemu narodu. "Izražamo solidarnost s Turčijo," je dejala in dodala, da imajo tisti, ki izvajajo takšne napade, najsibo v Parizu, Koebenhavnu ali Istanbulu, isti cilj - "naše svobodno življenje in svobodno družbo".

Turčijo sta lani stresli dve večji eksploziji. Julija je v samomorilskem napadu Islamske države v mestu Suruc blizu meje s Sirijo umrlo več kot 30 ljudi. Oktobra pa sta pred glavno železniško postajo v Ankari, kjer se je na mirovnem zborovanju zbrala množica ljudi, odjeknili dve bombi. V najbolj smrtonosnem napadu v Turčiji je umrlo več kot sto ljudi.

Ne spreglejte