Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2019,
8.04

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

22

Natisni članek

Abu Bakr Al Bagdadi terorizem Islamska država

Nedelja, 27. 10. 2019, 8.04

4 leta, 6 mesecev

Trump potrdil smrt vodje IS Al Bagdadija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

22

Vodja skrajne skupine Islamska država (IS) Abu Bakr Al Bagdadi je bil ponoči ubit v ameriški vojaški operaciji, je danes v Beli hiši potrdil ameriški predsednik Donald Trump. 

Kot je pojasnil Donald Trump, se je Abu Bakr Al Bagdadi razstrelil s samomorilskim jopičem, ko so njegovo skrivališče v skrivni operaciji dosegle ameriške vojaške sile. Trump je ob tem zagotovil, da podobna usoda čaka tudi druge skrajneže. "Svet je zdaj varnejši," je dejal.

Glavni poveljnik Sirskih demokratičnih sil, ki delujejo pod vodstvom Kurdov, Mazlum Abdi je medtem zatrdil, da je do "zgodovinske operacije" pripeljalo skupno obveščevalno delo njihovih sil in ZDA. Koalicijske sile z ZDA na čelu so Al Bagdadija iskale dolgo časa, v preteklosti so ga že večkrat zmotno razglasili za mrtvega.

Poročila kažejo, da je Al Bagdadi v času ameriške invazije leta 2003 deloval kot duhovni vodja.  | Foto: Reuters Poročila kažejo, da je Al Bagdadi v času ameriške invazije leta 2003 deloval kot duhovni vodja. Foto: Reuters

Za informacije o Al Bagdadiju ZDA ponujale bogato nagrado

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so borce na sirskih tleh odložili ameriški helikopterji. Kmalu zatem je izbruhnil boj z džihadisti. Observatorij s sedežem v Londonu je poudaril, da je na visoke pripadnike Islamske države merila letalska operacija v vasi Bariša v sirski regiji Idlib na severozahodu Sirije, nedaleč od meje s Turčijo. V operaciji so sile ustrelile devet ljudi, povezanih s skrajno Islamsko državo. Po navedbah ABC News zdaj potekajo biometrične preiskave za potrditev identitete ubitih v raciji.

Na posnetku je mogoče videti ostanke zgorelega vozila, ki so ga z raketami razstrelile ameriške sile.


Kalif, ki se je pred očmi javnosti skrival več let

Al Bagdadi, domnevno 48-letni Iračan, je nasilno džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat.  V javnosti se je prvič in zadnjič pojavil leta 2014 v Mosulu, ko je naznanil rojstvo IS. Rodil se je leta 1971 severno od Bagdada v mestu Samara, njegovo pravo ime pa je Ibrahim Avad Al Badri, poroča BBC. 

Abu Bakr al Bagdadi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Islamska država je odgovorna za smrt na tisoče civilistov in je zagrešila številne vojne zločine. Koaliciji pod vodstvom ZDA je sicer uspelo v dveh letih Islamsko državo močno oslabiti in jo pregnati z ozemlja, ki si ga je prilaščala. Končno zmago nad skrajneži so razglasili marca letos, Al Bagdadi pa je bil ves čas na begu. ZDA so za informacijo o tem, kje se skriva, ponudile 25 milijonov dolarjev nagrade.

Abu Bakr al Bagdadi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Aprila pa je Islamska država objavila prvi propagandni videoposnetek Al Bagdadija po petih letih. Al Bagdadi je na njem borce pozval, naj znova strnejo vrste in poskušajo osvoboditi na tisoče soborcev, ki so jih ujele Sirske demokratične sile na severovzhodu Sirije.

Abu Bakr Al Bagdadi
Novice Vodja IS muslimane pozval k sveti vojni
Abu Bakr al Bagdadi
Novice IS objavila prvi video svojega vodje po petih letih #video
Ne spreglejte