Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
25. 10. 2017,
3.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

6

Natisni članek

Andrej Babiš Vaclav Havel

Sreda, 25. 10. 2017, 3.55

6 let, 6 mesecev

Zakaj so Čehi izvolili domnevnega komunističnega agenta

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

6

Andrej Babiš | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po žametni revoluciji je skorajda simbol Češke postal znameniti protikomunistični politični oporečnik Vaclav Havel, zdaj pa bo državi vladal nekdanji tako imenovani rdeči direktor in domnevni sodelavec češke tajne službe, ki se je v času tranzicije prelevil v milijarderja. Kaj se je zgodilo na Češkem?

Leta 1936 v meščanski družini v Pragi rojeni pisatelj in dramatik Vaclav Havel je po sovjetskem zatrtju praške pomladi leta 1968 zaradi politične neprimernosti izgubil delo v gledališču. 



Meščan, ki je postal delavec in oporečnik

Da bi preživel, je moral poprijeti za fizična dela, hkrati pa je v samozaložbi izdajal svoje drame ter v 70. letih prejšnjega stoletja postal eden najbolj znanih političnih oporečnikov v državah vzhodno od železne zavese.

Bil je glavni avtor Listine 77, v kateri so češkoslovaški oporečniki protestirali proti aretacijam članov neke praške rokovske skupine ter očitali češkoslovaški oblasti, da krši človekove pravice. Leta 1978 je Havel ustanovil še Odbor za obrambo nepravično preganjanih.

Novembra in decembra 1989 so Čehi in Slovaki s tako imenovano žametno, to je nenasilno revolucijo, prisilili vladajoče komuniste, da so privolili v demokracijo. V času žametne revolucije je oporečnik Havel postal predsednik države.  | Foto: Reuters Novembra in decembra 1989 so Čehi in Slovaki s tako imenovano žametno, to je nenasilno revolucijo, prisilili vladajoče komuniste, da so privolili v demokracijo. V času žametne revolucije je oporečnik Havel postal predsednik države. Foto: Reuters

Pod budnim očesom tajne službe

Zaradi svoje politične dejavnosti je prišel pod stalni nadzor češke komunistične tajne službe StB in bil večkrat zaprt, najdlje med majem 1979 in februarjem 1983.

Sin pomembnega komunističnega funkcionarja

Življenje Andreja Babiša v času komunističnega sistema je bilo popolnoma drugačno. Rodil se je leta 1954 v Bratislavi. Njegov oče je bil vpliven komunistični funkcionar in je pogosto služboval v tujini.

Mladi Andrej se je tako v času, ko je Havel garal v čeških tovarnah, šolal tudi v Parizu in Ženevi. Leta 1978 se je zaposlil v državnem trgovinskem podjetju Petrimex, leta 1980 pa je šel po očetovih stopinjah in postal član komunistične partije. 

Češki socialdemokrati in češki komunisti

Nekdanji češki socialdemokratski premier Bohuslav Sobotka (skrajno desno) in letošnji češki socialdemokratski premierski kandidat Lubomir Zaoralek (skrajno levo). | Foto: Reuters Nekdanji češki socialdemokratski premier Bohuslav Sobotka (skrajno desno) in letošnji češki socialdemokratski premierski kandidat Lubomir Zaoralek (skrajno levo). Foto: Reuters
Nedavne češke volitve so bile velik poraz za do zdaj vladajoče socialdemokrate, saj so dobili le malo več kot sedem odstotkov glasov. V nasprotju s številnimi drugimi socialdemokratskimi strankami v nekdanjih komunističnih državah, češki socialdemokrati niso naslednik komunistične partije, ampak so bili ustanovljeni v času žametne revolucije leta 1989, torej istega leta kot Pučnikovi socialdemokrati. Do leta 1990 vladajoči češki komunisti se po žametni revoluciji niso preimenovali v socialdemokrate, ampak so ohranili ime komunisti. Češki komunisti so na letošnjih volitvah dobili skoraj osem odstotkov glasov, kar je manj, kot jim je uspelo na volitvah leta 2013.

Je bil sodelavec tajne službe?

Babiševi politični nasprotniki mu tudi očitajo, da je od leta 1982 naprej pod tajnim imenom Bureš sodeloval s češkoslovaško komunistično tajno službo StB (kratica za Statni bezpečnost, slovensko državna varnost), isto službo torej, ki je v tem času med drugim budno nadzirala Havla.

Oporečnik Havel postane predsednik

Leto 1989 je bilo leto revolucionarnega vrenja. Komunistični režimi so se majali in v času žametne revolucije je klecnil tudi češkoslovaški. Na oblast je prišel prav najbolj znani češkoslovaški oporečnik Havel.

Vaclav Havel je veljal za moralno avtoriteto. | Foto: Reuters Vaclav Havel je veljal za moralno avtoriteto. Foto: Reuters

Decembra 1989 je bil v češkoslovaškem parlamentu izvoljen za predsednika takrat še skupne države, po ločitvi države na Češko in Slovaško pa je bil med letoma 1993 in 2003 češki predsednik.

Babiš začne svoj vzpon k bogastvu

Na drugi strani je bil Babiš v času padca komunizma zaposlen v Petrimexovi podružnici v Maroku. Domov se je vrnil leta 1991, po razpadu države pa se je leta 1993 preselil na Češko in prevzel vodenje Agroferta, koncerna, ki ga ustanovil Petrimex.

Medtem ko je Havel predsednikoval v Hradčanih, je Babiš dodobra izkoristil gospodarsko tranzicijo iz kapitalizma v socializem. Kot šef in pozneje lastnik koncerna Agrofert, ta se med drugim ukvarja s pridelavo in predelavo hrane, z izdelavo kemikalij in gradbeništvom, je izjemno obogatel ter postal milijarder.

Babiš je zmagal z obljubami o boju proti korupciji. Brenka tudi na strune, ki so zelo blizu veliki večini Čehov: nasprotuje vključitvi v evroobmočje in sprejemanju prosilcev za azil v okviru obveznih prerazdeljevalnih kvot. Je tudi nasprotnik prodaje čeških podjetij tujcem. Na fotografiji: plakat z Babišem in napis "Ne gobezdajte, ampak se zoperstavite korupciji". Na plakat je nekdo pripisal kratico StB, to je kratica za nekdanjo češko tajno službo. | Foto: Reuters Babiš je zmagal z obljubami o boju proti korupciji. Brenka tudi na strune, ki so zelo blizu veliki večini Čehov: nasprotuje vključitvi v evroobmočje in sprejemanju prosilcev za azil v okviru obveznih prerazdeljevalnih kvot. Je tudi nasprotnik prodaje čeških podjetij tujcem. Na fotografiji: plakat z Babišem in napis "Ne gobezdajte, ampak se zoperstavite korupciji". Na plakat je nekdo pripisal kratico StB, to je kratica za nekdanjo češko tajno službo. Foto: Reuters

Nekaj mesecev po Havlovi smrti Babiš zajadra v politiko

Havel je umrl decembra 2011, maja naslednje leto pa je Babiš popolnoma zajadral v politiko in ustanovil liberalno populistično stranko ANO (kratica za: Akcija nezadovoljnih državljanov; ano poleg tega v češčini pomeni 'ja'). 

Ko je Babiš vstopil v politiko, so na plano prišle zgoraj omenjene informacije, da je bil v času komunizma sodelavec StB, to je nekakšne češke Udbe. Sam je sodelovanje s StB odločno zanikal, tudi slovaško sodišče je leta 2014 odločilo, da Babiš ni zavestno sodeloval z omenjeno tajno službo. 

Babišev tesni zaupnik in sodelovanje s KGB

A kot je pred leti zapisala spletna stran Politico v članku Andrej Babiš – Czech oligarch, so številni zgodovinarji to odločitev sodišča grajali, saj naj bi temeljila samo na nezanesljivem pričanju nekdanjih sodelavcev StB.

Babiševi politični nasprotniki zlasti opozarjajo na dejstvo, da naj bi bil Babišev tesni sodelavec in predsednik Agrofertovega nadzornega odbora Libor Široky član oddelka StB, ki je bil tesno povezan s sovjetsko tajno službo KGB. 

Shod nasprotnikov Babiša, ki nosijo napise v podporo pokojnemu predsedniku Havlu ter proti Babišu in Zemanu. | Foto: Reuters Shod nasprotnikov Babiša, ki nosijo napise v podporo pokojnemu predsedniku Havlu ter proti Babišu in Zemanu. Foto: Reuters

Milijarder Babiš kot bojevnik proti korupciji

Babiš je pri svojem političnem vzponu izkoristil vse močnejše prepričanje številnih Čehov, da živijo v skorumpirani in s klientelizmom prežeti državi, ki je na robu revščine in kjer sodstvo ne deluje. 

Ironija pa je, kot še piše Politico, da so Čehi za moža, ki bo izkoreninil korupcijo, izbral prav milijarderja Babiša, ki mu številni očitajo prav korupcijo in čigar poslovni vzpon so omogočili tudi njegovi tesni stiki s politiki. 

Zeman in Babiš

Pri tem se omenja tudi zdajšnji predsednik Miloš Zeman, ki je vodil vlado v času, ko je Babišev Agrofert kupoval češko državno naftno podjetje Unipetrol.

Bojevnik proti korupciji Andrej Babiš je hkrati sam tarča kriminalistične preiskave, saj ga sumijo davčne utaje. | Foto: Reuters Bojevnik proti korupciji Andrej Babiš je hkrati sam tarča kriminalistične preiskave, saj ga sumijo davčne utaje. Foto: Reuters

Veliko Čehov ne zanima več, kaj je kdo počel v času komunizma

Zmaga Babiševe stranke Ano na čeških volitvah pa kaže tudi na to, da je Čehom vse manj mar, kaj je nekdo počel pred žametno revolucijo leta 1989. Zato tudi obtožbe o sodelovanju s tajno službo Babišu niso škodile.

Če je Češka, tudi na desni strani slovenskega političnega prostora, dolgo veljala za državo, ki naj bi izvedla nekakšno vseobsežno lustracijo nekdanjih komunistov, pa je Babiševa zgodba o vzponu dokaz, da ni tako.

Ne spreglejte