Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
18.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

virus Zika Afrika

Petek, 20. 5. 2016, 18.05

8 let

Ameriški sev virusa zika se širi v Afriko, na Martiniku prva smrtna žrtev zaradi okužbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Virus zika Afrika | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sev virusa zika, ki je povezan s številnimi primeri nevroloških okvar in prirojenih napak v Latinski Ameriki, so prvič zabeležili tudi v Afriki, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Po navedbah WHO je sev virusa zike, ki se širi na Zelenoortskih otokih, enak tistemu, ki je povzročil eksplozijo primerov okužb v Amerikah.

Na Zelenortskih otokih že zabeležili tri primere mikrocefalije pri novorojenčkih

"Prvič so zabeležili sev zike, za katerega je bilo ugotovljeno, da povzroča nevrološke okvare in mikrocefalijo," je novinarjem v Ženevi povedala vodja afriške veje WHO Matshidiso Moeti.

S t. i. azijskim sevom virusa se je samo v najbolj prizadeti Braziliji okužilo 1,5 milijona ljudi, na Zelenortskih otokih pa so ga zabeležili s preverjanjem tamkajšnjih primerov. Do 8. maja so na teh otokih zabeležili 7.557 domnevnih primerov zike, prav tako pa tri primere mikrocefalije pri novorojenčkih. Gre za hudo okvaro možganov, ki se odraža predvsem v neobičajno majhni glavi.

"Odkritje je skrb zbujajoče, izbruh je na pragu Afrike"

"Gre za enak genetski material kot pri virusu v Braziliji," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica WHO Marsha Vanderford.

"Odkritje je zaskrbljujoče, saj je to dodaten dokaz, da se izbruh širi zunaj Latinske Amerike in je na pragu Afrike," je povedala Moetijeva.

Po njenih besedah bo ta informacija afriškim državam pomagala pri ponovni oceni tveganj, da se bodo lahko prilagodile in okrepile stopnjo pripravljenosti.

Na otoku Martinik prva smrt zaradi okužbe z ziko

Na francoskem otoku Martinik v Karibskem otočju so zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi okužbe z virusom zika, je potrdila tamkajšnja zdravstvena služba.

"84-letnega moškega so pred desetimi dnevi hospitalizirali na intenzivni negi zaradi Guillain-Barrejevega sindroma," so še zapisali. Povezavo z virusom zika so odkrili prejšnji teden.

Guillain-Barrejev sindrom je nevrološka motnja, pri kateri imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitev.

Ne spreglejte