Ponedeljek,
19. 12. 2016,
17.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

2

Natisni članek

terorizem Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan veleposlaništvo Rusija Turčija

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 17.46

6 let, 7 mesecev

Turčija za umor ruskega veleposlanika krivi Gülenovo gibanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

2

Andrej Karlov | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Ankari, glavnem mestu Turčije, so ustrelili ruskega veleposlanika Andreja Karlova. Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je za umor ruskega veleposlanika v Ankari obtožil gibanje verskega voditelja Fethullaha Gülena, ki živi v ZDA.

Veleposlanika so hudo ranjenega odpeljali v bolnišnico, kjer je pozneje umrl. Po napadu so aretirali šest oseb. Rusija je v Turčijo že napotila svoje preiskovalce. Truplo veleposlanika so že prepeljali v Moskvo

V pogovoru z ameriškim zunanjim ministrom Johnom Kerryjem je turški zunanji minister dejal, da "Turčija in Rusija vesta, da za napadom stoji njegovo gibanje Fetö," poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Gülen naj bi po ocenah Ankare stal tudi za spodletelim državnim udarom v Turčiji julija letos. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Gülena označil za terorista, a ta, sicer njegov nekdanji zaveznik, obtožbe zanika.


Ruskega veleposlanika Andreja Karlova so ustrelili med obiskom galerije, kjer je bila na ogled razstava z naslovom Rusija, kot jo vidijo Turki. 

Napadalca so onesposobili

Policisti so 22-letnega strelca, ki je bil tudi sam policist, a v času napada ni bil v službi, ubili. V javnost so medtem že prišle fotografije, na katerih so ljudje v galeriji na tleh, moški pa strelja. Po poročanju turških medijev je moški med napadom vzklikal "To je za Alep" in "Alah je velik". V incidentu so bile ranjene še tri osebe.

Storilec je po besedah turškega notranjega ministra Suleymana Soyluja Mevlut Mert Altintas, sicer pripadnik posebne protiizgredniške enote policije. Člane storilčeve družine, gre za mater, očeta, sestro in še dva sorodnika, so pridržali v zahodni provinci Aydin, prav tako pa so pridržali njegovega sostanovalca v Ankari.

Altintas pri vstopu v galerijo ni šel skozi detektor kovin, ko so ga varnostniki opozorili na to, pa je pokazal svojo policijsko značko, nakar so ga spustili mimo.

Putin in Erdogan umor označila za napad na otoplitev odnosov med državama

Ruski predsednik Vladimir Putin je umor označil za provokacijo, katere namen je sabotaža otoplitve odnosov med državama in prizadevanj za rešitev vojne v Siriji. Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da gre za sabotažo otoplitve odnosov med državama.

Rusija: Morilci bodo kaznovani

Moskva je napad označila za teroristično dejanje. "Morilci bodo kaznovani," je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. "Danes bomo to vprašanje odprli na zasedanju Varnostnega sveta ZN. Terorizem ne bo zmagal," je dejala po pisanju STA.

Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Incident se je zgodil le dan po protestih v Turčiji, na katerih so udeleženci izrazili nestrinjanje z rusko politiko do Sirije. Protestniki so Moskvo okrivili za kršitve človekovih pravic v Alepu v Siriji, kjer izvajajo evakuacijo prebivalcev iz vzhodnega dela mesta. Številni se bojijo, da bi lahko incident načel odnose med Turčijo in Rusijo.

Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Slovensko zunanje ministrstvo je na Twitterju napad na ruskega veleposlanika označilo za strahopeten atentat in družini umorjenega izrazilo sožalje.
 

Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nekaj ur po umoru ruskega veleposlanika, malo pred 4. uro zjutraj, je do streljanja prišlo tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Ankari. Nihče ni bil poškodovan, strelca pa so prijeli, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Po incidentu so ZDA sporočile, da bodo danes zaprti njihovo veleposlaništvo v Ankari ter konzulata v Istanbulu in Adani.

Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gülen je v odzivu na atentat na ruskega veleposlanika dejal, da gre za "gnusno dejanje nasilja", ki opozarja na poslabšanje varnosti v Turčiji. To je po njegovem mnenju posledica obsežnih čistk v policiji, vojski, sodstvu in medijih, ki so potekale po spodletelem državnem udaru.

Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters