Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 8. 2008,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 8. 2008, 8.14

8 let

V Španiji tridnevno žalovanje za žrtvami letalske nesreče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španija je začela tridnevno žalovanje za 153 žrtvami sredine letalske nesreče, ki jo je od skupno 172 potnikov in članov posadke preživelo le 19 ljudi.

Preiskava o vzrokih nesreče, v kateri je špansko potniško letalo tipa MD-82 med vzletom zapeljalo s steze in zagorelo, je v polnem zamahu. Kot poročajo tuje agencije, je tiskovni predstavnik letalske družbe Spanair, ki je bila lastnica ponesrečenega letala, Javier Mendoza, danes povedal, da je senzor za temperaturo dovodnega zraka, ki se nahaja pod pilotsko kabino, zaznal pregrevanje, zato se je letalo vrnilo nazaj k terminalu.

Mehaniki so odpravili napako, ki jo je javil pilot Tam so mehaniki napako odpravili tako, da so senzor izključili. Mendoza je ob tem povedal, da omenjena naprava ni na seznamu opreme, ki mora biti funkcionalna za vzlet letala. Na novinarski konferenci je Mendoza tudi povedal, da je izključitev tovrstne naprave v takšnih okoliščinah sprejemljiv postopek.

Ena od črnih skrinjic naj bi bila uničena Letalo je po odpravi napake nato poskušalo proti Las Palamsu na Kanarskih otokih poleteti drugič, vendar se je polet tragično končal na polju ob vzletni stezi, kjer naj bi ga po poskusu vzleta prelomilo na dva dela, nato pa so ga zajeli plameni. Preiskovalci se že našli obe črni skrinjici letala, vendar pa naj bi bila ena izmed njiju uničena in zato za preiskavo nesrečnega dogodka neuporabna.

Špancem naj bi pomagali tudi ameriški preiskovalci Španski časnik El Pais je sicer poročal, da je eden od dveh motorjev odpovedal in verjetno povzročil ogenj že med vzletom. Časnik La Vanguardia pa navaja izjave očividcev, da je levi motor med vzletom celo eksplodiral. Strokovnjaki so pojasnili, da omenjeni tip letala lahko leti tudi z le enim delujočim motorjem, s čimer so dopustili možnost, da motnje na enem izmed motorjev niso bile vzrok za nesrečo. Španskim ekipam naj bi na pomoč pri preiskavi kmalu priskočili tudi ameriški preiskovalci. Španska vlada sicer izključuje možnost, da je šlo za teroristični napad.

Ob tem so v Spanairu tudi potrdili, da je eno od letal MD-82 že v soboto moralo zasilno pristati med letom iz Kanarskih otokov proti Madridu, potem ko je imelo težave z obema motorjema. Letalo je zasilno pristalo na otoku tik ob Gran Canarii, kamor je bilo namenjeno tudi v sredo ponesrečeno letalo. V Spanairu so tudi zatrdili, da ni šlo za isto letalo kot v sredo, saj imajo v svoji floti osem letal tipa MD-82.

"Počasi smo pristali, ne strmoglavili" Potnica, ki je preživela nesrečo je za španski časopis povedala: "Videli smo ogenj. Niti minuto za tem pa smo slišali, da je nekaj razneslo. Bili smo približno 200 metrov v zraku, ko se je to zgodilo. Nato smo začeli počasi pristajati, vendar nismo strmoglavili. "

"Kdaj bo konec filma?" Eden od gasilcev je povedal, da je iz ruševin potegnil preživelega otroka, ki je mislil, da je v filmu. "Kdaj bo konec filma? Kje je moj oče?"

Letalo je bilo staro 15 let Tip letala McDonnell Douglas 82 je starejši, a še vedno široko uporabljan po vsem svetu. Konkretno letalo španskega prevoznika Spanair je bilo staro 15 let, kar v civilnem letalstvu ni posebej dolga doba, in je bilo v začetku tega leta natančno pregledano.

Med tujci na letalu ni bilo Slovencev Po podatkih Spanaira je bilo na letalu v času nesreče 172 potnikov in članov posadke, med njimi 20 otrok in dva dojenčka. Ker Spanair omenjeni let upravlja skupaj z Lufthanso, naj bi bilo na letalu več tujcev, med katerimi pa po dosedanjih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni bilo Slovencev.

Štirje udeleženci nesreče so še vedno v kritičnem stanju Predstavniki lokalnih oblasti so povedali, da so izmed 19 ranjenih štirje v zelo resnem stanju, šest v hudem, osmim naj bi se stanje izboljševalo, eden izmed ranjenih pa je utrpel le lažje poškodbe.

S pomočjo DNK so identificirali 14 trupel Španska ministrica za promet Magdalena Alvarez je medtem povedala, da bo identifikacija vseh smrtnih žrtev, med katerimi jih je bilo veliko močno opečenih, vzela dva dneva. Sodni izvedenci so s pomočjo analize DNK doslej identificirali 14 trupel.

"Španska vlada bo naredila vse za pomoč družinam svojcev" Španska vlada sicer izključuje možnost, da je šlo za teroristični napad, in je prepričana, da je bila nesreča - najhujša letalska katastrofa v Španiji v skoraj 25 letih. Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, ki je zaradi nesreče prekinil svoj dopust, je povedal: "Vlada bo naredila vse, kar je v njeni moči, da pomaga družinam svojcev v tej težki situaciji. Tako kot vsi Španci je tudi vlada po tej tragediji prizadeta. Zelo prizadeta."

Španija je začela tridnevno žalovanje V znak tridnevnega žalovanja, ki so ga v Španiji začeli danes, so zastave spuščene na polovico droga, opoldne pa so se žrtev spomnili z minuto molka. Španski kralj Juan Carlos in kraljica Sofia sta obiskala začasno mrtvašnico v glavnem kongresnem centru v Madridu, kjer sorodniki žrtev čakajo na prevzem posmrtnih ostankov svojih bližnjih.

Sožalje španskim kolegom in svojcem sta izrekla tudi Rupel in Janša Sožalje španskim kolegom in svojcem ponesrečenih v sredini nesreči sta izrazila tudi slovenski premier Janez Janša in vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Slednji je španskemu kolegu Miguelu Angelu Moratinosu poslal pismo, v katerem je zapisal, da je novico o letalski nesreči sprejel z globokim obžalovanjem. V svojem imenu in imenu MZZ je Moratinosu izrazil iskreno sožalje in ga zaprosil, da izraze sožalja in sočutja prenese žalujočim družinam preminulih in poškodovanih.

Janša je v imenu slovenske vlade španskemu premieru Joseju Luisu Rodriguezu Zapateru ob tragični letalski nesreči izrekel iskreno sožalje, prav tako pa tudi nemški kanclerki Angeli Merkel, nizozemskemu premieru Janu Pietru Balkenendeju ter švedskemu premieru Fredriku Reinfeldtu. Med žrtvami so bili namreč tudi državljani in državljanke Nemčije, Švedske in Nizozemske. "Ob tragični nesreči so naše misli in čustva pri družinah žrtev nesreče," je v sožalnem pismu zapisal Janša.

Ne spreglejte