Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 4. 2021,
13.19

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

trajekt nesreča nesreča Bangladeš

Ponedeljek, 5. 4. 2021, 13.19

3 leta

V nesreči trajekta v Bangladešu številni mrtvi, v Indoneziji poplave zahtevale več kot 90 življenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Bangladeš, trajekt | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nesreči trajekta v Bangladešu, ki je v nedeljo trčil v večjo tovorno ladjo, je umrlo najmanj 26 ljudi. Kar 21 trupel so našli danes, ko jim je trajekt uspelo dvigniti iz močno onesnažene reke Shitalakshye. Trajekt je bil sicer poln ljudi, ki so se na pot podali, potem ko je vlada napovedala sedemdnevno popolno zaprtje. Na vzhodu Indonezije in v Vzhodnem Timorju pa so poplave in zemeljski plazovi zahtevali več kot 90 življenj.

Da je število žrtev nesreče danes bistveno naraslo, je potrdil predstavnik lokalne policije Mustain Billah, poroča STA.

Trajekt Sabit al Hasan je sicer z večjo tovorno ladjo trčil le kakšno uro po tem, ko je izplul iz mesta Narayanganj, kakih 20 kilometrov oddaljenega od Dake. Potniki so ga preplavili, potem ko je vlada potrdila, da bo z namenom zajezitve epidemije covid-19 po vsej državi razglasila sedemdnevno strogo zaprtje. Na trajektu je bilo tako okoli 46 ljudi, od tega se jih je 20 uspelo rešiti.

Reševanje ladje in morebitnih preživelih je sicer v nedeljo sprva več ur oviralo močno neurje. Tovrstne nesreče so v Bangladešu relativno pogoste, predvsem zaradi slabega vzdrževanja, pomanjkljivih varnostnih standardov in prenatrpanosti plovil.

V skladu z zaprtjem so v Bangladešu z današnjim dnem prepovedana vsa potovanja po državi, tako z avtobusi in vlaki kot s trajekti in letali. Zaprli so se trgovine in nakupovalna središča, ponoči bo veljala policijska ura. Tako javnim kot zasebnim podjetjem so oblasti naročile, naj na delovnih mestih obdržijo le najbolj nujno potrebne delavce.

Indonezija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Številne žrtve poplav v Indoneziji in Vzhodnem Timorju

Na vzhodu Indonezije in v Vzhodnem Timorju pa so poplave in zemeljski plazovi zahtevali več kot 90 življenj. Pred poplavami, ki jih je povzročil tropski ciklon Seroja, in plazovi je zbežalo na tisoče ljudi. Reševanje otežujejo slabe vremenske razmere in velike količine blata.

Indonezijska agencija za upravljanje naravnih nesreč je sporočila, da je življenje izgubilo najmanj 70 ljudi, še toliko pa jih pogrešajo. Po napovedih se bo močno deževje nadaljevalo. Ciklon se še krepi, a se pomika proti zahodni obali Avstralije.

V občini East Flores so zemeljski plazovi odnašali hiše, mostove in ceste. Močni valovi reševalcem preprečujejo dostop do najbolj prizadetih območij. Na otoku Lembata so hudourniki blata dele vasi s pobočij odnesli na obalo. Številni prebivalci so se pred poplavami in plazovi zatekli v začasna zatočišča.

Najmanj 21 ljudi je umrlo v Vzhodnem Timorju, so sporočile oblasti te otoške države. Poplave so številne žrtve terjale v prestolnici Dili. Evakuirali so okoli 2.500 ljudi, poroča STA.

Ne spreglejte