Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 3. 2020,
9.24

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

7

Natisni članek

papež papež Frančišek Koronavirus Italija

Torek, 3. 3. 2020, 9.24

4 leta, 2 meseca

V Italiji zaradi novega koronavirusa umrlo 79 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

7

Koronavirus v Italiji | V Italiji se je število žrtev zaradi novega koronavirusa povzpelo na 79, okuženih pa je več kot 2.500 ljudi. | Foto Reuters

V Italiji se je število žrtev zaradi novega koronavirusa povzpelo na 79, okuženih pa je več kot 2.500 ljudi.

Foto: Reuters

V Italiji se je število žrtev novega koronavirusa povzpelo na 79, okuženih pa je več kot 2.500 ljudi, je sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli. Število okuženih v državi se je od ponedeljka, ko je bilo okuženih 2.036 ljudi, povečalo za skoraj 500, število smrti pa se je v 24 urah povečalo za 27, so sporočile italijanske oblasti.

Paket. Koronavirus.
Trendi Miti o koronavirusu – kaj je res in kaj ne? #video

V italijanskih bolnišnicah se zdravi 1.263 ljudi, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19, med njimi jih je 229 na intenzivni negi. Približno tisoč okuženih ima blažje bolezenske znake in so v izolaciji na domu. Bolezen je medtem že uspešno prebolelo 160 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, so sporočile italijanske oblasti.

Izbruh virusa v sosednji državi ostaja osredotočen na sever države. V Lombardiji so zabeležili 1.520 primerov okužb, v Emiliji - Romanji 420, v Benečiji pa 307. Primere okužb z virusom covid-19 so sicer zabeležili v vseh italijanskih deželah z izjemo Doline Aoste. Iz Sloveniji najbližje dežele, Furlanije - Julijske krajine, poročajo o 13 okužbah. Enajst občin v Lombardiji in Benečiji je v karanteni že deset dni.

Steve Wozniak
Novice Soustanovitelj Appla o koronavirusu: Jaz sem morda "pacient nič"

Na novi koronavirus testirali tudi papeža Frančiška

Potem ko so iz Vatikana sporočili, da 83-letnega papeža Frančiška v zadnjih dneh pestijo zdravstvene težave, zaradi katerih je med drugim odpovedal nekaj svojih obveznosti, je v javnosti odjeknila novica, da so tudi papeža testirali na novi koronavirus. Rezultat testa je bil negativen, poroča STA.

Na novi koronavirus so v Italiji testirali tudi papeža Frančiška. | Foto: Reuters Na novi koronavirus so v Italiji testirali tudi papeža Frančiška. Foto: Reuters

Papež naj bi trpel za prehladom, zaradi česar je odpovedal več obveznosti, med drugimi tudi načrtovani šestdnevni duhovni oddih. "Na žalost me je prehlad prisilil, da se ga letos ne udeležim," je papež dejal med molitvijo, medtem ko je svoje vernike kot običajno nagovoril z balkona. Frančišek je odpovedal tudi več avdienc in sodelovanje pri svetih mašah. Papež je sicer dobrega zdravja, ima pa le eno pljučno krilo in težave s kolkom. Napovedane obveznosti je do zdaj le redko odpovedal.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice V Sloveniji še ni potrjene okužbe s koronavirusom #video

Največji izbruh virusa v Evropi je ravno v Italiji

Papeževo slabo počutje sovpada z izbruhom novega koronavirusa v Italiji, ta je največji v Evropi. Do zdaj je bilo potrjenih več kot dva tisoč primerov, za posledicami virusa pa je umrlo 52 ljudi. Bolezen trenutno preboleva okoli 1.800 ljudi. Število bolnikov s koronavirusom je po svetu medtem preseglo 90 tisoč. Več kot tri tisoč jih je umrlo, bolezen pa je prebolelo več kot 48 tisoč ljudi.

Zaradi izbruha covid-19 v Italiji vse več držav po svetu državljanom Italije prepoveduje vstop. | Foto: Reuters Zaradi izbruha covid-19 v Italiji vse več držav po svetu državljanom Italije prepoveduje vstop. Foto: Reuters

Zaradi izbruha v Italiji vse več držav po svetu državljanom Italije prepoveduje vstop. Indija je danes sporočila, da zaradi epidemije novega koronavirusa ne bodo več izdajali vizumov za vstop v državo državljanom Italije, Kitajske, Irana, Južne Koreje in Japonske, torej držav, kjer so do zdaj zaznali največ okuženih ali smrtnih žrtev. V ponedeljek so vstop italijanskim državljanom prepovedali Angola, Bahrajn in šest otoških držav v Tihem oceanu, poroča STA.

Koronavirus. Maska. Bolezen.
Novice Po koronavirusu je marsikaj drugače #video

Vse več držav po svetu Italijanom prepoveduje vstop

Kitajska za tiste, ki prihajajo iz Italije, uvaja 14-dnevno karanteno. Za takšen ukrep se je odločila tudi Nova Zelandija. Od prejšnjega tedna je prepovedan vstop v Izrael za vse, ki pripotujejo iz Italije. Javnost je vznemiril primer Italijana, ki ga je na letališču v Tel Avivu ustavila policija, čeprav živi v Bruslju in v preteklih tednih sploh ni bil v domovini, poroča STA.

Italijanski zunanji minister Luigi di Maio je začuden nad vse večjim številom držav, ki zaradi novega koronavirusa prepovedujejo vstop italijanskim državljanom. "Jezi nas, da nekatere države naše sodržavljane zavračajo," je dejal italijanski zunanji minister. Ob tem je poudaril, da se bo Italija odzvala na tovrstne prepovedi. Dejal je še, da Italija zahteva, da o prepovedi vstopa za Italijane razpravljajo na naslednjem zasedanju zunanjih ministrov EU.

WHO: Zaloge opreme za zaščito pred koronavirusom hitro pohajajo

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes posvaril, da zaloge zaščitne medicinske opreme pred koronavirusom hitro pohajajo. To po njegovih besedah močno otežuje boj proti novemu koronavirusu, ki se širi po svetu. Po njegovih besedah so cene zaščitnih mask poskočile za šestkrat, cene respiratorjev so se potrojile, cene medicinskih rokavic pa so se več kot podvojile.

Kot je poudaril, je treba globalne zaloge osebne zaščitne opreme povečati za 40 odstotkov. Za spopadanje z novim koronavirusom je vsak mesec potrebnih 89 milijonov zaščitnih mask, 76 milijonov parov rokavic in 1,6 milijona zaščitnih očal, ocenjuje WHO. Oblasti posameznih držav je Tedros ob tem pozval, naj proizvajalcem ponudijo spodbude. (STA)

Ne spreglejte