Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
3. 3. 2020,
9.40

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

3

Natisni članek

okužba COVID-19 Koronavirus

Torek, 3. 3. 2020, 9.40

4 leta, 2 meseca

Po koronavirusu je marsikaj drugače #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

3

Delo od doma, koncerti v prazni dvorani, virtualni ženevski avtosalon, odpoved športnih dogodkov in nov način rokovanja so le nekateri od preventivnih ukrepov pri preprečevanju širjenja okužbe s koronavirusom.

"Če občinstvo ne more priti do nas, jo bomo dosegli mi," je zaradi odpovedi uradnih prireditev na severu Italije in posledično organizacije koncerta brez poslušalcev dejal direktor beneškega gledališča La Fenice Fortunato Ortombina. Glasbeni navdušenci so tako lahko včerajšnji koncert v živo spremljali prek YouTuba.

Ženevski avtosalon prvič v digitalni obliki

Zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa so morali organizatorji odpovedati tudi znameniti avtomobilski salon v Ženevi, kjer bi morali proizvajalci že 90. zapored predstaviti svoje ključne avtomobilske novosti.

Audi A3
Avtomoto Bleščeče novosti "digitalne" Ženeve, kako naprej? #foto

Čeprav so za načrtovane sejemske predstavitve porabili že več sto tisoč evrov, se kolesje avtomobilske industrije kljub temu vrti naprej. Namesto na razstavišču Palexbo, bodo proizvajalci svoje novosti predstavili v povsem digitalni obliki. Prenos v živo bo potekal prek spleta.

Namesto 38 tisoč maratoncev jih je teklo le 200

Minuli konec tedna smo bili v Tokiu priča presenetljivemu prizoru. Zaradi preventivnih ukrepov, namenjenih zajezitvi širitve okužbe s koronavirusom, je na znamenitem tokijskem maratonu namesto 38 tisoč tekačev lahko nastopilo le 200 najboljših maratoncev.

tokijski maraton tokio
Sportal Koronavirus postavil na glavo (tudi) tokijski maraton #video

Nanj se je sicer prijavilo več kot 300 tisoč tekaških navdušencev, ki so jih organizatorji z žrebom in preverjanjem dosežkov nato izbrali le 38 tisoč. Posledično je eden od šestih največjih maratonov na svetu minil v precej manj evforičnem ozračju, kot bi sicer.

Deljenje avtogramov le z lastnim pisalom

Še en neobičajen ukrep prihaja s športnih prizorišč. V najmočnejši košarkarski ligi na svetu NBA je vodstvo tekmovanja košarkarjem svetovalo, naj za deljenje avtogramov uporabljajo le lastna pisala in ne pisal, ki jih imajo s sabo navijači. Nasvet upošteva tudi slovenski čudežni deček Luka Dončić.

Prav tako lahko navijači po novem ob pozdravu igralcev računajo le še na dotik s pestjo in ne več z dlanjo. Prepovedano je tudi prinašanje različnih daril zvezdnikom.

Pet tisoč zaposlenih v Twitterju bo delalo od doma

Več podjetij po svetu je zaradi zmanjšanja verjetnosti širjenja koronavirusa svojim zaposlenim že predlagalo delo od doma. To je včeraj naredilo tudi vodstvo tehnološkega velikana Twitter. Gre za prvega od velikih tehnoloških koncernov, ki se je odločil za takšen ukrep. Vso interno komunikacijo in naloge bodo v koncernu prilagodili internetnemu dostopu.

Obvezno delo od doma v Twitterju pa velja za zaposlene v Hongkongu, Južni Koreji in na Japonskem. Drugje jim je še vedno dovoljeno delati iz pisarne, če bo treba, bodo v delovnih prostorih poskrbeli tudi za dodatno dezinfekcijo.

Pozdravljanje z nogami

Preventivno obnašanje se kaže tudi v vsakdanjem življenju. Če je verjeti objavam na družbenih omrežjih, so prebivalci kitajskega Wuhana, ki velja za žarišče izbruha virusa SARS-CoV-2, iznašli novo tehniko pozdravljanja. Poimenovali so jo "The Wuhan Shake" (Pozdrav po wuhansko). Namesto stiska rok se pozdravljajo z nogami.

"Do vseh se vedem, kot da so kužni"

Da rokovanje v duhu preprečevanja okužb ni najbolj smiselno, je na družbenem omrežju Twitter opozoril tudi nekdanji minister in kolumnist Žiga Turk.

Po udeležbi na sprejemu v predsedniški palači je zapisal: "Okuženi so že med nami. Širijo okužbo, tudi če ne kažejo znakov bolezni. Jaz se do vseh, razen najbližjih, vedem, kot da so kužni. Tule nisem dal nikomur roke. Pa brez zamere," je dejal.

Nemški minister se ni želel rokovati s svojo šefico

Pozornost javnosti je v ponedeljek zbudil tudi nemški notranji minister Horst Seehofer, ker se zaradi novega koronavirusa ni želel rokovati s kanclerko Angelo Merkel. Ta se je odzvala z nasmehom in dvignila roko v pozdrav.

Župan priporoča čiščenje rok s pepelom

Zagrebški župan Milan Bandić pa je zaradi priporočil o rednem umivanju rok kot zaščite pred okužbo z novim koronavirusom danes dejal, da si je kot otrok roke čistil s pepelom in bil "bolj zdrav kot danes". 

Zagrebški župan Milan Bandić ob izbruhu novega koronavirusa priporoča čiščenje rok s pepelom. | Foto: STA , Zagrebški župan Milan Bandić ob izbruhu novega koronavirusa priporoča čiščenje rok s pepelom. Foto: STA , S tem se je odzval na opozorila o pomanjkanju higienskih potrebščin, saj na nekaterih osnovnih in srednjih šolah nimajo niti mila niti papirnatih brisač.

Mož z Masko
Novice Od kod je res mož z masko, ki je kupil pol trgovine
Rim, turisti
Novice Turistične agencije zaznale upad povpraševanja, hotelirji že nižajo cene

Ne spreglejte