Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
7.05

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

moški parlament Iran volitve

Petek, 1. 3. 2024, 7.05

1 mesec, 3 tedne

V Iranu parlamentarne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Iran, volitve, ajatola Ali Hamenej | Za sedeže v zboru strokovnjakov se na ločenem glasovanju poteguje 144 kandidatov, izključno moških. Na fotografiji ajatola Ali Hamenej.  | Foto Reuters

Za sedeže v zboru strokovnjakov se na ločenem glasovanju poteguje 144 kandidatov, izključno moških. Na fotografiji ajatola Ali Hamenej.

Foto: Reuters

V Iranu bodo danes parlamentarne volitve, na katerih bo konservativna politična večina najverjetneje le še utrdila svojo oblast. Okoli 61 milijonov volivcev bo izbiralo 290 poslancev parlamenta in 88 članov t. i. posebnega zbora strokovnjakov, pristojnega za izvolitev vrhovnega voditelja. Obeta se sicer zgodovinsko nizka volilna udeležba.

Volitve bodo minile v znamenju gospodarske krize v islamski republiki, ki je že dolgo na udaru zahodnih sankcij zaradi svojega jedrskega programa. Inflacija na letni ravni dosega skoraj 50 odstotkov, upanja, da bodo volitve prinesle bistvene spremembe na bolje, pa je malo.

Po napovedih bodo namreč te le še utrdile zdajšnjo konservativno, versko-avtokratsko oblast, ki ima v enodomnem parlamentu v Teheranu večino. Za 290 sedežev se je hotelo potegovati skupno okoli 49 tisoč ljudi, vendar je t. i. svet varuhov na koncu potrdil le 15.200 kandidatov, od tega 1.713 žensk.

Iran, volitve
Novice Volitve v Iranu naj bi le utrdile sedanjo oblast

Diskvalifikacije kandidatov, večinoma političnih zmernežev in reformistov, so zaznamovale že zadnje volitve leta 2020. Več kot dvesto oporečnikov je zato pozvalo k bojkotu glasovanja, ki se mu bo po podatkih televizije Iran International pridružilo okoli tri četrtine volivcev. Tako se obeta zgodovinsko nizka udeležba.

Za sedeže v zboru strokovnjakov se medtem na ločenem glasovanju poteguje 144 kandidatov, izključno moških. Zbor deluje kot svetovalno telo vrhovnega voditelja, mandat njegovih članov pa traja osem let. Položaj vrhovnega voditelja sicer že več kot 30 let zaseda ajatola Ali Hamenej.

84-letni državni poglavar naj bi danes ob 8. uri po lokalnem času kot prvi oddal glas na enem od 59 tisoč volišč.

Hosein Amir Abdolahian
Novice Iranski zunanji minister svari: To bi imelo resne posledice za Tel Aviv
F-16
Novice Rusija, Iran, Irak in Sirija kritični do napadov ZDA: Gre za odvračanje pozornosti
Ne spreglejte