Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2023,
18.57

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

Natisni članek

Emmanuel Macron pokojninska reforma stavka Francija Pariz

Torek, 28. 3. 2023, 18.57

1 leto, 1 mesec

V Franciji spet spopadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

Francija protesti | Francoska policija je imela tudi danes polne roke dela s protestniki. | Foto Guliverimage

Francoska policija je imela tudi danes polne roke dela s protestniki.

Foto: Guliverimage

V Franciji se je danes desetega dneva nacionalnih protestov proti pokojninski reformi udeležilo več sto tisoč ljudi. Po navedbah policije so izgredi izbruhnili v več mestih po državi. Notranji minister Gerald Darmanin je napovedal, da bo danes za red skrbelo 13 tisoč pripadnikov varnostnih sil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz mesta Nantes so poročali o spopadih med protestniki in policisti ter požigu bančne poslovalnice, o izgredih so poročali tudi iz mesta Rennes. V Parizu so člani sindikatov s hojo po železniški progi blokirali eno od večjih pariških železniških postaj Gare de Lyon. Po podatkih sindikata CGT se je protesta v Parizu udeležilo približno 450 tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sindikatom so se pridružili dijaki in študenti

Protestnim pohodom, ki so jih organizirali sindikati, so se pridružili tudi dijaki in študenti. Proteste so znova pospremile stavke, tudi na državni železnici SNCF, zato je bil železniški promet zelo oviran. Uprava za civilno letalstvo pa je pozvala letalske družbe, naj zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa odpovejo del svojih poletov v četrtek in petek, zlasti na letališču Paris-Orly. Motena je bila tudi oskrba z gorivom v nekaterih francoskih regijah.

Mestna hiša
Novice Pariz kot vojno območje, v Bordeauxu gorela mestna hiša #video

Dan nacionalnih protestov je deseti od sredine januarja, ko je vlada napovedala nepriljubljeno pokojninsko reformo, ki jo je nato brez  parlamenta tudi sprejela, protesti pa so se še zaostrili. Francoski predsednik Emmanuel Macron želi, da bi reforma začela veljati do konca leta.

Nasilni četrtek

Pretekli četrtek so bili protesti najbolj nasilni doslej, saj so v prestolnici izbruhnili ulični spopadi, v Bordeauxu pa je bila v požaru poškodovana mestna hiša. Protestniki in organizacije za človekove pravice, tudi Svet Evrope, so policiste kritizirali zaradi čezmerne uporabe sile. Zato se bojijo, da je to še dodatno razjezilo protestnike, ki reformi nasprotujejo, ker ta predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let in podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno.

Kopičenje smeti v Parizu zaradi stavke smetarjev. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kopičenje smeti v Parizu zaradi stavke smetarjev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Notranji minister Gerald Darmanin je napovedal, da bo danes za red skrbelo 13 tisoč pripadnikov varnostnih sil, od tega samo 5.500 v Parizu. Rekordno število varnostnih sil je utemeljil z "velikim tveganjem za javni red". V prestolnici pa je policija pozvala lastnike trgovin na poti protestnikov, naj jih zaprejo.

Dogovora ni na vidiku

Kljub množičnim protestom in opozorilom sindikatov pred naraščanjem nezadovoljstva med ljudmi dogovora ni na vidiku. Vodja sindikata CFDT Laurent Berger je danes predlagal mediacijo, a jo je vlada zavrnila, češ da se lahko pogovarjajo tudi brez posrednikov.

Protesti v Franciji
Novice Položaj v Franciji kritičen: protesti zaradi pokojninske reforme po vsej državi ovirajo promet #video

Vlada, ki ostaja neprilagodljiva glede vsebine reforme, pa si želi pomiritve. Premierka Elisabeth Borne je s tem namenom v ponedeljek začela tritedenska posvetovanja s poslanci, političnimi strankami, lokalnimi izvoljenimi uradniki in socialnimi partnerji.

Začasna ustavitev stavke smetarjev

V Parizu so si medtem prebivalci nekoliko oddahnili, saj je sindikat CGT po več kot treh tednih od srede napovedal začasno ustavitev stavke smetarjev, da bi lahko odpeljali smeti. Na ulicah prestolnice se je namreč nabralo že več kot sedem tisoč ton smeti, zato so jih mestne oblasti začele odvažati kar z bagri.

Emmanuel Macron
Novice Francoska vlada prestala glasovanji o nezaupnici
Francija protest
Novice Francoska vlada pokojninsko reformo sprejela brez parlamenta
Protesti v Franciji
Novice V spopadih s policijo v Parizu aretirali več kot 200 ljudi #foto #video
Ne spreglejte