Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2016,
7.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

3

Natisni članek

Islamska država terorizem Mosul

Torek, 18. 10. 2016, 7.32

6 let, 6 mesecev

Islamska država ZDA sporoča, da bodo poražene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

3

Iraške sile so prvi dan ofenzive na Mosul, ki je v rokah skrajnežev Islamske države (IS), v ponedeljek napredovale hitreje od načrtovanega, so sporočili iz Pentagona, a poudarili, da bo ofenziva trajala kar nekaj časa. Medtem se ofenziva nadaljuje drugi dan.

 

Kot navaja britanski BBC, so ponoči skrajneži IS napadali tanke iraške vojske.

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Peter Cook je v ponedeljek zvečer poudaril, da ne vedo, koliko časa bo trajala ofenziva. "Gre za prvi dan ofenzive, ki bo po naših ocenah težka in bo trajala kar nekaj časa," je dejal. Ameriški generali so pred tem dejali, da pričakujejo, da bo trajala najmanj nekaj tednov.

Islamska država ZDA sporoča, da bodo poražene

Džihadistična skupina Islamska država je v danes objavljenem videu zagotovila, da bo premagala ZDA v Iraku. Posnetek domnevno prikazuje borce IS med patruljiranjem po ulicah Mosula, ki ga poskuša iraška vojska osvoboditi.

Video, ki ga je objavila z IS povezana tiskovna agencija Amak, prikazuje zamaskirane borce v vojaških uniformah, ki patruljirajo po zapuščenih ulicah Mosula, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zamaskirani borec nato v kamero izjavi, da bodo ZDA poražene v Iraku. "Kar se tiče vas, Amerika, obljubljamo vam (...) Amerika bo poražena v Iraku in znova boste, z božjo pomočjo, odšli ponižani, ubogi in v porazu za seboj vlekli rep," je dejal borec.

Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je več mesecev urila iraške sile pred ofenzivo na Mosul, zadnje veliko oporišče Islamske države v Iraku, preden so iraške sile in kurdske pešmerge v ponedeljek sprožile ofenzivo na to drugo največje mesto v državi, ki ga je IS zavzel junija 2014.

Začetek ofenzive sicer sproža tudi bojazni za več kot milijon civilistov v mestu. Iraška vlada je na mesto odvrgla več tisoč letakov, v katerih jim svetuje, kaj naj naredijo za svojo varnost med ofenzivo. Kot je dejal Cook, bodo na mesto v prihodnjih 48 urah odvrgli kar sedem milijonov letakov.

Prvi dan ofenzive za osvoboditev mesta so iraške sile in pešmerge po lastnih navedbah zavzele okoli 200 kvadratnih kilometrov ozemlja. Vzhodno od Mosula so zavzele sedem vasi, južno pa dvanajst vasi. Po navedbah BBC zdaj spopadi potekajo okoli 20 kilometrov južno od mesta.

Evropski komisar za varnostno unijo Julian King je posvaril pred posledicami ofenzive na Mosul za Evropo. Kot je pojasnil za današnjo izdajo nemškega časnika Die Welt, mora biti Evropa pripravljena na prihod džihadistov, če bodo iraške sile znova prevzele nadzor nad trdnjavo skrajne Islamske države (IS).

Unicef pa je opozoril na usodo več kot pol milijona otrok in njihovih družin v Mosulu. "Mosulski otroci so v zadnjih dveh letih izkusili izjemno trpljenje. Številni med njimi so morali prisilno zapustiti svoje domove, bili so ujeti med frontnimi linijami ali v navzkrižnem ognju," je povedal Unicefov predstavnik v Iraku Peter Hawkins.

Podobno je opozorila organizacija Save the Children, ZN pa svarijo, da bi lahko do 700 tisoč ljudi iz mesta potrebovalo zatočišče.

"Rusija se bo vojaško odzvala, če se bo IS zatekla v Sirijo"

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes v Moskvi opozoril, da se bo Rusija vojaško odzvala, če se bodo pripadniki skrajne skupine Islamska država iz iraškega mesta Mosul umaknili v Sirijo. Dodal je, da so iraške sile ob podpori mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA obkolile mesto, a ne v celoti, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Ne vem, zakaj. Morda jim preprosto to ni uspelo. Upam, da jim ni uspelo in ne, da niso tega želeli," je še dejal vodja ruske diplomacije. Opozoril je, da obstaja nevarnost, da bi se IS prav prek tega preostalega "koridorja" lahko umaknila iz Mosula v Sirijo.

"Seveda bomo spremljali razmere in sprejeli tako politične kot vojaške odločitve, če se bo to zgodilo in če se bodo v Siriji, kjer smo vojaški prisotni na zahtevo legitimne vlade, pojavile dodatne sile IS," je še dejal. Ob tem je izrazil upanje, da bo mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA, ki sodeluje v ofenzivi na Mosul, pozorna tudi na to. 

Ne spreglejte