Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2016,
16.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

19

Natisni članek

Mitja Deisinger meja Slovenija Hrvaška Arbitražni sporazum

Četrtek, 24. 11. 2016, 16.02

6 let, 7 mesecev

Ustavni sodnik Deisinger: Hrvaški so prisluhe Sekolca in Drenikove dale ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

19

Piranski zaliv | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ustavni sodnik Mitja Deisinger je dejal, da je Hrvaška prisluhe pogovora med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik, zaradi katerih je Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma, dobila od ZDA.

ZDA naj bi želele disciplinirati Slovenijo zaradi odnosa z Rusijo, je v pogovoru za današnjo Demokracijo dejal Deisinger.

Povedal mu je hrvaški ustavni sodnik

Kot je povedal Deisinger, mu je na protokolarni večerji na Bledu ob 25-letnici slovenskega ustavnega sodišča hrvaški ustavni sodnik Mato Arlović povedal, da so posnetek spornega telefonskega pogovora dobili od ZDA. Arlović je sodeloval že pri sporazumu o meji Drnovšek-Račan, svetuje pa tudi zdajšnji hrvaški predsednici.

"Njega so takrat poklicali na zunanje ministrstvo, prišli so Američani, njihove tajne službe so sledile in odkrile ta posnetek ter ga dale Hrvaški z nasvetom, naj škodujejo Sloveniji v arbitražnem sporazumu, saj gre Slovenija mimo sankcij EU in nasprotuje ZDA v odnosu do Rusije. Svetovali so jim, naj zaradi našega odnosa z Rusijo to izkoristijo zoper Slovenijo," je dejal Deisinger.


Preberite še:

-> Arbitražno sodišče bo nadaljevalo delo
-> Predsednik Pahor: Arbitražni sporazum velja


Skoraj prepričan sem, da bo odločitev arbitražnega sodišča na koncu obveljala, pravi Mitja Deisinger. | Foto: STA , Skoraj prepričan sem, da bo odločitev arbitražnega sodišča na koncu obveljala, pravi Mitja Deisinger. Foto: STA , "Pretirana ocena Američanov"

Kot je dodal, so "Američani pretirano ocenili, da v času zaostrene zasedbe Krima in vseh zadev z Ukrajino ter sankcij EU v odnosu ZDA do Rusije, ne smeš tako izstopati, kot je to počela Slovenija".

Na vprašanje, ali ZDA nerešena vprašanja slovensko-hrvaške meje na morju koristijo, pa je odgovoril, da ne. "Izbrali so le občutljivo temo za Slovenijo, da jo malce disciplinirajo," meni.

Po objavi posnetkov so odstopili od sporazuma

Hrvaška je od arbitražnega sporazuma iz leta 2009 odstopila lani po incidentu, ko sta se v prisluhe med telefonskim pogovorom na navadni liniji med Dunajem in Ljubljano ujela slovenski arbiter Jernej Sekolec in slovenska agentka Simona Drenik. Šlo je za pogovora 5. novembra 2014 in 11. januarja 2015.

Transkripte pogovorov so 22. julija lani prvi objavili hrvaški mediji.

Zagreb trdi, da je Slovenija bistveno kršila določbe arbitražnega sporazuma, Slovenija se s tem ne strinja in podpira delovanje sodišča. S položaja je, potem ko sta sabor in vlada sklenila, da Hrvaška odstopa od sporazuma, odstopil hrvaški arbiter Budislav Vukas.

Slovenija je za naslednika Sekolca imenovala Ronnyja Abrahama, ki je po enem tednu odstopil, saj je ugotovil, da ni mogoče nadaljevati postopka, ker si Slovenija in Hrvaška ne zaupata več.

Ker sta oba nacionalna arbitra po izbruhu afere odstopila, je sodišče 25. septembra imenovalo nova člana. Norvežan Rolf Fife je zamenjal slovenskega člana sodišča, Švicar Nicolas Michel pa hrvaškega.

Odnosi med Zahodom in Rusijo pa so se zaostrili po tistem, ko si je Rusija marca lani priključila ukrajinski polotok Krim.

Deisinger je v pogovoru za Demokracijo med drugim ocenil, da neudeležba Hrvaške pri arbitražnem postopku o meji po mednarodnem pravu ni ovira za dokončanje postopka. Skoraj prepričan je tudi, da bo odločitev arbitražnega sodišča na koncu obveljala. Sicer pa meni, da bi morala Slovenija z novo hrvaško vlado Andreja Plenkovića "najti stične točke in s konstruktivnim predlogom na miren način urediti zadeve".

Ne spreglejte