Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
9.31

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

Natisni članek

Volodimir Zelenski Zaporožje jedrska elektrarna napad droni Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 9.31

3 tedne, 1 dan

Zelenski: Ukrajina bo brez ameriške pomoči izgubila vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19
Volodimir Zelenski | "Kongresu je treba izrecno povedati, da bo Ukrajina izgubila vojno, če ne bodo pomagali," je Volodimir Zelenski povedal na videokonferenci državne platforme za zbiranje mednarodne pomoči za Ukrajino, United24. | Foto Reuters

"Kongresu je treba izrecno povedati, da bo Ukrajina izgubila vojno, če ne bodo pomagali," je Volodimir Zelenski povedal na videokonferenci državne platforme za zbiranje mednarodne pomoči za Ukrajino, United24.

Foto: Reuters

Če ameriški kongres ne odobri vojaške pomoči, bo Ukrajina izgubila vojno, je v nedeljo opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V luči novega smrtonosnega napada na Harkov pa je znova poudaril potrebo po nujni okrepitvi zračne obrambe na severovzhodu države.

Ukrajinska vojska se v zadnjih mesecih sooča z rastočim ruskim pritiskom na fronti, ob pomanjkanju zračne obrambe pa je napadom vse bolj izpostavljena tudi njena infrastruktura.

Politična preigravanja v kongresu ZDA, kjer republikanci blokirajo paket vojaške pomoči za Kijev v vrednosti 60 milijard dolarjev, bi lahko privedla do poraza Ukrajine, opozarja Volodimir Zelenski.

Ukrajinski vojak
Novice Vojaški analitik, ki se do zdaj ni zmotil: Rusi se poigravajo z Ukrajinci

"Kongresu je treba izrecno povedati, da bo Ukrajina izgubila vojno, če ne bodo pomagali," je povedal na videokonferenci državne platforme za zbiranje mednarodne pomoči za Ukrajino, United24.

Kot je prepričan Zelenski, bi poraz Ukrajine pomenil, da bodo napadene druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V rednem večernem nagovoru državljanom je Zelenski posebno pozornost namenil zračni obrambi Harkova. Drugo največje ukrajinsko mesto je bilo namreč v soboto tarča novega napada, v katerem je bilo ubitih najmanj šest ljudi.

Ukrajinski voditelj je tudi to priložnost izkoristil za poziv mednarodnim zaveznikom h krepitvi dobav orožja, s katerim bi lahko zaščitili nebo nad severovzhodno Ukrajino.

Več mrtvih v novih napadih v zaporoški regiji

V ruskih topniških napadih v regiji Zaporožje so bili danes ubiti trije ljudje, še tri pa ranjene, je danes na družbenih omrežjih zapisal guverner Zaporožja Ivan Federov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po njegovih navedbah so ruske sile v Zaporožju v 24 urah naseljena območja zadele 357-krat, v enem od teh napadov pa so že v nedeljo umrli trije ljudje. Današnji napad sledi nemirni nedelji, ko so o obstreljevanju poročali z obeh strani fronte v delno zasedeni regiji na jugu Ukrajine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Agencija ZN, ki ima v Zaporožju svojo ekipo strokovnjakov, je v nedeljo potrdila napad na nuklearko, tudi na območje enega od šestih reaktorjev. Poslopje je bilo po besedah generalnega direktorja IAEA Rafaela Grossija zadeto trikrat, poroča britanski BBC.

Jedrska elektrarna Zaporožje | Foto: Reuters Foto: Reuters IAEA je zagotovila, da jedrska varnost ni ogrožena, je pa posvarila, da je šlo za resen incident, ki bi lahko ogrozil celovitost struktur, ki varujejo reaktorje. "To se ne sme dogajati," je sporočil Grossi in poudaril, da se z napadi na jedrske zmogljivosti ne bi mogla nobena stran niti politično niti vojaško okoristiti.

Upravljavci nuklearke, ki jih je po zavzetju nastavila ruska stran, so sporočili, da so ravni sevanja normalne, resne škode naj ne bi bilo. So pa za napad okrivili ukrajinsko stran, kar je ta zanikala. Tiskovni predstavnik direktorata za obveščevalne dejavnosti Andrij Jusov je zatrdil, da je napad izvedla Rusija sama.

Tako Rusija kot Ukrajina se redno obtožujeta obstreljevanja nuklearke in ogrožanja jedrske varnosti. IAEA je že večkrat posvarila pred tovrstnimi napadi. Pretekli mesec je ekipa agencije poročala o pogostih eksplozijah na območju, še poroča STA.

Ruski vojak, vojna, Ukrajina
Novice Razmere na fronti blizu mesta Časiv Jar po ukrajinskih navedbah napete
Zaporožje, Ukrajina
Novice V ruskem napadu na Zaporožje trije mrtvi in več kot deset ranjenih
Zoran Stevanović
Novice Stranka Resni.ca ima velike težave z resnico. Razkrivamo, zakaj.
Ne spreglejte