Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 6. 2013, 16.16

8 let

Ugrabitev 11 najstnikov povezana z mehiškimi karteli?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Morda se zdi neverjetno, vendar so 11 najstnikov, sedem moških in štiri ženske, pri belem dnevu ugrabili v lokalu v enem bolj obljudenih predmestij v mehiški prestolnici.

Ravno to pa predvidevajo sorodniki pogrešanih najstnikov, ki so iz lokala Heaven After, ki je le nekaj ulic stran od ameriškega veleposlaništva, izginili pred nekaj dnevi. Mehiška policija se je lotila preiskovanja, razpolagajo pa le z besedami očividcev. Ti so zamaskirane in oborožene napadalce videli, da so vstopili v lokal in s seboj odpeljali skupino najstnikov, je po poročanju Global Posta povedal mehiški državni tožilec Rodolfo Rios Garza. "Sprva se je zdelo, kot da so jih želeli oropati, vendar so jih na koncu odpeljali," je za Global Post potrdil neimenovani vladni vir.

Policija primer obravnava kot izginotje Kljub temu pa mehiška policija primera uradno ne obravnava kot ugrabitev, vendar kot izginotje, ki je za zdaj skrivnostno. Sorodniki so jih sicer prijavili za pogrešane in pred lokalom hodili s transparenti, na katerih so bile fotografije pogrešanih najstnikov. Urad za ugrabitve je že prevzel primer, vendar pa je Garza povedal, da sorodniki niso prejeli nikakršne zahteve po odkupnini.

Dva od ugrabljenih sta sinova preprodajalcev drog Čeprav je cesta, na kateri stoji lokal, pod skrbnim videonadzorom, nobena od videokamer oboroženih ugrabiteljev ni uspela ujeti na delu. Preiskovalci so čedalje bolj prepričani, da je ugrabitev povezana z rivalstvom zaradi drog. Skupina ugrabljenih namreč prihaja iz Tepita, soseske Mexico Cityja, ki je že več generacij središče organiziranega kriminala.

Očividci so povedali, da so v nočni klub napadalci vstopili v policijskih uniformah in odpeljali sedem moških in štiri ženske. Vklenili so jih v plastične lisice, preden so jih prisilili vstopiti v tri avtomobile, ki naj bi imeli policijske oznake, vendar pa sta lokalna in zvezna policija zanikali vpletenost.

Dva od ugrabljenih sta sinova zaprtih gangsterjev iz Tepita. Mediji poročajo, da je najmlajši izmed ugrabljenih, 16-letni Jerzy Ortiz, najmlajši sin Jorgeja Ortiza, ki je v zaporu zaradi preprodaje drog, 19-letni Said Sanchez pa je sin Alejandra Sancheza, ki je prav tako zaprt zaradi preprodaje drog. O ugrabitvi se je izvedelo šele po nekaj dneh, saj so sorodniki pristopili k medijem in pozvali policijo, naj najdejo njihove ljubljene.

Dolg seznam pogrešanih Mehiška zvezna policija je lani predstavila seznam pogrešanih ljudi, na katerem je prek 25 tisoč imen, vsi pa so izginili v zadnjih šestih letih zaradi nasilja med tolpami. Notranji minister Miguel Angel Osorio je za Global Post povedal, da je dejansko število pogrešanih pravzaprav manjše, vendar ob tem ni navedel, koliko oseb je pogrešanih.

Ugrabitev najstnikov pa je prestrašila prestolnico, čeprav je Mexico City znan po visoki stopnji kriminala in po ugrabitvah, ki so povezane z organiziranim kriminalom.

Ne spreglejte