Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 2. 2023,
15.53

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

25

Natisni članek

Iran Kasem Solejmani Donald Trump

Sobota, 25. 2. 2023, 15.53

1 leto, 2 meseca

Ubiti želijo Donalda Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

25

Donald Trump | Donald Trump je na dan atentata na Kasema Solejmanija na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter objavil veliko fotografijo zastave ZDA. | Foto Reuters

Donald Trump je na dan atentata na Kasema Solejmanija na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter objavil veliko fotografijo zastave ZDA.

Foto: Reuters

Iran še vedno želi umoriti nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi ameriške likvidacije iranskega generala Kasema Solejmanija leta 2020, je danes dejal poveljnik letalskih sil iranske revolucionarne garde, general Amirali Hadžizadeh. Povedal je tudi, da je Iran razvil novo manevrirno raketo z dometom 1.650 kilometrov.

Iran želi umoriti nekdanjega predsednika ZDA Trumpa, takratnega ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea in takratnega poveljnika ameriškega združenega poveljstva, generala Kennetha McKenzieja, ker so ukazali ubiti Solejmanija, poveljnika enote iranske revolucionarne garde za operacije v tujini Al Kuds, je dejal Hadžizadeh.

Pentagon je v prvih dneh leta 2020 potrdil, da je bil na ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa v zračnem napadu ameriških sil na bagdadskem mednarodnem letališču ubit poveljnik elitnih enot iranske Revolucionarne garde Al Kuds, general Kasem Solejmani. Pentagon je sporočil, da je šlo za preventivni ukrep, iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej pa je takrat takoj napovedal maščevanje. Kasem Solejmani, eden najbolj priljubljenih vojaških poveljnikov v Iranu, naj bi aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter celotni regiji. Odobril naj bi tudi napad protestnikov na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu.  | Foto: Reuters Pentagon je v prvih dneh leta 2020 potrdil, da je bil na ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa v zračnem napadu ameriških sil na bagdadskem mednarodnem letališču ubit poveljnik elitnih enot iranske Revolucionarne garde Al Kuds, general Kasem Solejmani. Pentagon je sporočil, da je šlo za preventivni ukrep, iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej pa je takrat takoj napovedal maščevanje. Kasem Solejmani, eden najbolj priljubljenih vojaških poveljnikov v Iranu, naj bi aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter celotni regiji. Odobril naj bi tudi napad protestnikov na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu. Foto: Reuters

ZDA so po Trumpovem ukazu poveljnika Solejmanija ubile 3. januarja 2020 v napadu z brezpilotnim letalom v iraški prestolnici Bagdad. Medtem ko je doma veljal za narodnega junaka, ga je Trump označil za "največjega terorista na svetu".

Po napadu so se odnosi med ZDA in Iranom še bolj zaostrili. Zaostreni so bili že od leta 2018, ko so ZDA odstopile od mednarodnega jedrskega sporazuma o iranskem jedrskem programu in znova uvedle sankcije proti Iranu.

Glede nove iranske manevrirne rakete paveh dolgega dometa pa je Hadžizadeh Evropejce in Američane danes opozoril, naj "ne preizkušajo Irana", saj da lahko sedaj zadenejo ameriške letalonosilke, ki so oddaljene tudi dva tisoč kilometrov. Zagrozil je, da lahko zdaj ameriška vojaška oporišča v regiji po potrebi kadarkoli napadejo.

Dodal je, da bo Iran kmalu predstavil svoje hipersonične rakete, ki lahko dosežejo 12- ali 13-kratnik hitrosti zvoka.

Ruska vojska Ukrajino redno napada z brezpilotnimi letali oziroma droni. | Foto: Reuters Ruska vojska Ukrajino redno napada z brezpilotnimi letali oziroma droni. Foto: Reuters

Iran povzroča zaskrbljenost Zahoda, ta ga obtožuje, da Rusiji dobavlja brezpilotne letalnike in rakete ter ji pomaga pri invaziji na Ukrajino. Britanski obveščevalni strokovnjaki sicer menijo, da je ruska vojska verjetno porabila zaloge iranskih dronov. Od 15. februarja namreč ni bilo poročil o njihovi uporabi v Ukrajini, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

V okviru okrepljenega vojaškega sodelovanja Irana in Rusije so ZDA v petek opozorile, da "imajo nove dokaze", da se je iranska vojaška podpora Rusiji za nadaljevanje vojne v Ukrajini "razširila". Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je povedal, da je "Iran novembra ruskim silam poslal strelivo in tanke". V zameno pa bi Moskva Teheranu lahko zagotovila bojna letala, pa tudi "rakete, tehnologijo in sisteme protizračne obrambe".

Ne spreglejte