Četrtek,
21. 10. 2021,
19.06

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

11

Natisni članek

Facebook Twitter Truth Social Donald Trump

Četrtek, 21. 10. 2021, 19.06

2 leti, 6 mesecev

Trump ustanavlja svoje družbeno omrežje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

11

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki so mu zaradi nevarnosti spodbujanja k nasilju po januarskem vdoru na Kapitol preprečili dostop do družbenih omrežij Facebook in Twitter, je sporočil, da ustanavlja svoje družbeno omrežje.

Trump je omrežje poimenoval Truth Social; torej Omrežje resnice. To naj bi za povabljene goste začelo delovati prihodnji mesec, za širšo javnost pa naj bi bilo dostopno z novim letom. Trump ob tem v svojem slogu dodaja: živimo v svetu, v katerem so talibani na Twitterju zelo prisotni, "najljubši ameriški predsednik", kot si pravi sam, pa je bil utišan. To se mu zdi nesprejemljivo.

ECDC
Novice ECDC: Slovenija ostaja temno rdeča

Obe veliki omrežji sta mu zaprli račune

Trumpu, ki je med svojim predsedovanjem še posebej uporabljal Twitter, sta tako to družbeno omrežje kot Facebook po napadu njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja letos zaradi nevarnosti spodbujanja k nasilju zaprla račune. Twitter in Facebook sta nekatere njegove objave začela brisati ali jih označevati kot zavajajoče že lani, ko je na primer v eni izmed njih dejal, da je koronavirus manj smrtonosen od gripe.

Zaradi očitkov o cenzuri je julija letos proti družbenim omrežjem vložil tožbo, a z njo potegnil kratko. "Zmagati je preprosto. Izgubiti ni nikoli lahko. Zame ne, ni," je po porazu na sodišču povedal julija.

Mitja Krapša
Novice POP TV je prikril mnenje strokovnjaka, ki je zvočne posnetke označil za prirejene

Na nove zmage in omrežje

V vsej gonji proti omrežjem, ki ga še naprej blokirajo, pa je zdaj naredil velik korak naprej in napovedal ustanovitev lastnega, novega družbenega omrežja, poimenovanega Truth Social, kar bi lahko prevedli kot Omrežje resnice. Internet je ob novici seveda pregorel.

Širši javnosti dostopno prihodnje leto, leta 2024 nova predsedniška kandidatura?

Trumpovo omrežje naj bi bilo širši javnosti dosegljivo v prvem četrtletju prihodnjega leta. Ob tem se pojavljajo ugibanja, da bo kmalu oznanil tudi predsedniško kandidaturo za leto 2024, saj medtem še vedno prireja javne dogodke, vključno s shodi.

Matej Tonin, NSi.
Novice V NSi po pogovoru z Vizjakom čakajo na dokazila o pristnosti posnetka