Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 4. 2020,
15.03

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

2

Natisni članek

Koronavirus Donald Trump

Sobota, 25. 4. 2020, 15.03

4 leta

Koronavirus v svetu, 25. april 2020

Trump o injekcijah s čistili, Belgijci 18. maja spet v šole, smrt 37-letnih dvojčic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

2

Donald Trump | Ameriški predsednik Donald Trump ni želel odgovarjati na vprašanja o koronavirusu. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump ni želel odgovarjati na vprašanja o koronavirusu.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump se je na novinarski konferenci delovne skupine Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu pohvalil, da bodo ZDA Nemčiji poslale medicinske ventilatorje, nato pa po 20 minutah zapustil novinarsko konferenco in ni želel odgovarjati na vprašanja. V Belgiji poročajo o skorajšnjem rahljanju ukrepov proti covidu-19, med drugim se bodo 18. maja odprle tudi šole. Kitajci so v Severno Korejo poslali delegacijo za svetovanje glede severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, ki naj bi bil v zelo slabem zdravstvenem stanju, v Veliki Britaniji sta za covid-19 umrli 37-letni dvojčici.

19:41

V Italiji manj žrtev

15:53

V Španiji znova več žrtev

15:00

Smrt 37-letnih dvojčic

14:59

WHO: Ni dokazov o imunosti

14:49

Srbija na pomoč Italiji

11:37

Kim Jong-un na pragu smrti?

09:55

Belgijci 18. maja v šole?

  • 19:41

    V Italiji manj žrtev

    V Italiji je v preteklem dnevu bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, zahtevala 415 življenj, kar je najmanj od 17. marca, je danes sporočila italijanska civilna zaščita. Število novookuženih se je povečalo za 2357, kar je najmanj v zadnjih petih dneh, piše STA.

    V Italiji je od začetka izbruha konec februarja novemu koronavirusu podleglo 26.384 ljudi. Po številu žrtev je Italija na drugem mestu za ZDA.

    V sosednji državi so do zdaj potrdili 195.351 primerov okužbe. Po številu okužb je za ZDA in Španijo.

    Število okuženih je od petka upadlo s 106.527 na 105.487 in se je zmanjšalo šesti dan zapored. V Italiji so do zdaj na novi koronavirus testirali približno 1.187.000 ljudi, piše STA.

  • 15:53

    V Španiji znova več žrtev

    V Španiji je v zadnjih 24 urah za boleznijo covid-19 umrlo še 378 ljudi, kar je nekoliko več kot dan pred tem. Vse skupaj je novi koronavirus zahteval 22.902 življenji, z njim pa se je okužilo 223.759 ljudi. To število vključuje tudi tiste, ki so razvili protitelesa proti virusu, piše STA.

    Dnevno število smrtnih žrtev je torej v zadnjem dnevu spet nekoliko naraslo. Od četrtka do petka so jih zabeležili 367, kar je bilo najmanj v štirih tednih. Od petka do danes pa je umrlo 378 ljudi.

    Skupno število potrjenih okužb z novim koronavirusom je medtem doseglo 223.759. To število vključuje tudi tiste, pri katerih so okužbo potrdili s testom za protitelesa proti novemu koronavirusu v krvi.

    S testiranji za novi koronavirus, pri katerih odvzamejo bris, so potrdili 205.905 okužb, v zadnjem dnevu 2944. Španske oblasti po novem kot število okuženih uporabljajo ta podatek, piše STA.

    V zadnjih 24 urah pa je ozdravelo še 3353 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, vse skupaj pa 95.708. Tako se je drugi dan zapored zgodilo, da je bilo število na novo okuženih nižje od dnevnega števila ozdravljenih.

    Španija sicer krepi testiranje za protitelesa, ki pokažejo, ali je bolnikov imunski sistem razvil zaščito proti novemu koronavirusu. To pomeni, da je bil nekdo v preteklosti okužen s tem virusom.

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred tem danes opozorila, da to, če ima nekdo v krvi protitelesa, še ne pomeni, da je imun na novo okužbo, še piše STA.

  • 15:01

  • 15:00

    Smrt 37-letnih dvojčic

    Iz Velike Britanije prihaja žalostna novica, da sta za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrli 37-letni sestri dvojčici, Katy in Emma Davis, obe po poklicu medicinski sestri. Po poročanju britanskih medijev sta se obe spopadali še z drugimi zdravstvenimi težavami.

    sestri | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

    Covid-19 je v zadnjih 24 urah v Veliki Britaniji sicer zahteval še 813 življenj, kar je precej več kot dan pred tem. Vse skupaj pa je tako umrlo že 20.319 ljudi. Vse skupaj se je z novim koronavirusom na Otoku okužilo 148.377 ljudi, od tega 4913 v zadnjem dnevu.

    Dnevno število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 je v zadnjem dnevu precej poskočilo. Od četrtka do petka je namreč umrlo 684 ljudi.

    Združeno kraljestvo je tako postalo peta država na svetu, kjer je novi koronavirus zahteval več kot 20.000 smrtnih žrtev. Največ ljudi je umrlo v ZDA, sledijo Italija, Španija in Francija, piše STA.

  • 14:59

  • 14:59

    WHO: Ni dokazov o imunosti

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je države danes posvarila pred uporabo t. i. dokazil o imunosti tistih, ki so preboleli okužbo z novim koronavirusom. To, da so tisti, ki imajo protitelesa v krvi, imuni na novi koronavirus, namreč ni znanstveno dokazano, so poudarili.

    "Trenutno ni nobenega dokaza, da je človek, ki je prebolel covid-19 in ima protitelesa, zaščiten pred ponovno okužbo," so poudarili na WHO.

  • 14:49

    Srbija na pomoč Italiji

    Srbija je Italiji poslala medicinsko opremo za spopadanje z novim koronavirusom. Danes so z beograjskega letališča poletela štiri letala s pomočjo, še štiri pa bodo v nedeljo, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • 11:37

    Kim Jong-un na pragu smrti?

    Kitajska je v Severno Korejo poslala delegacijo za svetovanje glede severnokorejskega voditelja Kim Jong-una. Kot so povedali dobro obveščeni viri, so v delegaciji tudi zdravniki. V zadnjih dneh se v svetovnih medijih vrstijo različna poročila o Kimovem zdravstvenem stanju. Po navedbah nekaterih naj bi bilo njegovo stanje slabo.

  • 09:55

    Belgijci 18. maja v šole?

    Belgijska vlada bo maja začela postopoma rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. 4. maja se bodo odprla podjetja, ki poslujejo z drugimi podjetji, in trgovine z blagom.

    Večina drugih trgovin bo lahko vrata odprla 11. maja, 18. maja pa se bodo otroci začeli vračati v šole. Prvi naj bi se v šole vrnili učenci in dijaki zaključnih razredov oziroma letnikov.

    Belgija koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    V šolah bodo veljala stroga pravila. V razredu bo lahko največ deset učencev oziroma dijakov naenkrat, vsak bo moral imeti štiri kvadratne metre prostora.

    18. maja bodo predvidoma odprli tudi frizerske salone. Restavracije pa se bodo odprle šele 8. junija. Datum ponovnega odprtja barov in kavarn še ni znan.

    V Belgiji z 11,5 milijona prebivalcev so do petka potrdili več kot 44.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. Covid-19 je zahteval skoraj 6700 smrtnih žrtev, navajajo tuje agencije.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa so na novinarski konferenci delovne skupine Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu čakala vprašanja o več kot 50 tisoč mrtvih v ZDA zaradi covida-19, o nevarnosti zdravila proti malariji, ki ga je promoviral, in o njegovem predlogu, da bi se lahko proti novemu koronavirusu borili z vbrizgavanjem sredstev za dezinfekcijo v človeška telesa in ultravijoličnimi žarki, a nanje ni želel odgovarjati, poroča STA.

V ZDA so do petka zvečer po štetju Univerze Johnsa Hopkinsa našteli 891 tisoč okuženih z novim koronavirusom in 51.017 mrtvih zaradi covida-19.

Uprava za zdravila in hrano opozarja pred uporabo zdravil, ki jih je Trump promoviral

Za Trumpom je na novinarski konferenci nastopil komisar zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn. FDA je nekaj ur prej izdala opozorilo pred uporabo hidroksiklorokina in klorokina, to je zdravil proti malariji, ki ju je Trump razglašal kot mogoče čudežno zdravilo za novi koronavirus.

FDA opozarja, da oboje povzroča srčne težave in lahko pripelje do smrti, zato odsvetuje uporabo zunaj bolnišnic in kliničnih poskusov.

covid | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Trump o sporni ideji glede uporabe dezinfekcije in UV-žarkov: Šlo je za sarkazem 

Izognil pa se je predvsem vprašanjem o četrtkovi novinarski konferenci, ko je Trump ugibal, da bi lahko novi koronavirus uničevali z injekcijami sredstev za dezinfekcijo v človeška telesa ali pa ultravijoličnimi žarki.

V petek je ob podpisu skoraj 500 milijard dolarjev vrednega novega zakona za pomoč podjetjem in bolnišnicam v boju proti novemu koronavirusu dejal, da je govoril sarkastično in to novinarjem.

Trump je govoril neposredno s pogledom na vodjo delovne skupine proti novemu koronavirusu Deborah Birx, ki ga ni srečala s pogledom. V petek je ni bilo na novinarski konferenci. Zjutraj v petek je sicer za televizijo Fox News povedala, da Trump rad glasno razmišlja, ko dobi kakšno novo informacijo. Izvedel je namreč, da novi koronavirus ne uspeva tako dobro v vročem in vlažnem podnebju in da ga sredstvo za dezinfekcijo hitro uniči.

Ne spreglejte