Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
20. 5. 2016,
4.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Bernie Sanders Hillary Clinton Donald Trump volitve v ZDA 2016

Petek, 20. 5. 2016, 4.07

6 let, 7 mesecev

Trmasti politik, ki načenja živce Hillaryjinim demokratom

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Bernie Sanders | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bernard Sanders ima le še majhne teoretične možnosti, da dobi demokratsko predsedniško nominacijo, a se ne predaja in nadaljuje svoj (socialistični) pohod.

Pred primarnimi volitvami v Kaliforniji bo senator iz Vermonta nadaljeval napade na Clintonovo, poroča New York Times, saj si želi tam osvojiti čim več delegatov, da bi imel čim večji vpliv na agendo demokratske konvencije konec julija v Philadelphii. Senator želi, da bi se stranka distancirala od "velikega denarja", torej velikih korporacij, in sprejela resnične spremembe.

Trmastega in načelnega Sandersa k vztrajanju pri kandidaturi za nominacijo ženejo tudi številne ankete, ki kažejo, da bi senator lažje premagal najverjetnejšega republikanskega kandidata Donalda Trumpa na novembrskih volitvah kot Hillary Clinton. Sanders je že večkrat pozval superdelegate v zveznih državah, kjer je na primarnih volitvah prepričljivo porazil Clintonovo, naj podprejo njega, ne nekdanje državne sekretarke.

Večina vprašanih v eni izmed številnih anket je odvrnila, da si najbolj želijo Sandersa za podpredsedniškega kandidata Clintonove. Trenutno se kaj takega zdi precej nemogoče. | Foto: Reuters Večina vprašanih v eni izmed številnih anket je odvrnila, da si najbolj želijo Sandersa za podpredsedniškega kandidata Clintonove. Trenutno se kaj takega zdi precej nemogoče. Foto: Reuters

Napadi Sandersa Clintonovi škodijo bolj kot napadi Trumpa. Pravzaprav se je Trump zgledoval po Sandersu, ki je prvi nekdanji prvi dami očital njeno povezanost z velikimi korporacijami in finančniki z Wall Streeta.  

Strah pred nasiljem na konvenciji

Zadnji kamen spotike med obema demokratskima tabora so obtožbe o kaotični konvenciji v Nevadi pred nekaj dnevi, ko so nekateri njegovi podporniki, jezni na vodstvo demokratske stranke, vpili in metali stole, zaradi česar se je Sanders zapletel v besedni spor z voditeljem demokratske manjšine v senatu Harryjem Reidom, ki je podpornik Clintonove in ga je vrh stranke določil, da se pogovori s Sandersom.

Sanders je obtožbe, da so se njegovi goreči podporniki v Nevadi obnašali nasilno, označil za nesmisel. Stranka ima izbiro, je dejal, da bo "odvisna od posameznikov, ki prispevajo veliko za demokratsko kampanjo, ter bo tako stranka omejenega sodelovanja in omejene energije" ali pa da "sprejme v stranko ljudi, ki so se pripravljeni boriti za prave gospodarske in družbene spremembe". Reid je te Sandersove besede označil za neumne.

Sandersovi podporniki, ki so celo s smrtjo grozili eni izmed voditeljic stranke, imajo vedno večji občutek, da se je institucionalizirano vodstvo stranke zarotilo proti njim. Številni najbolj skrajno levi podporniki Sandersa niso zvesti demokratski stranki. Izključena ni Sandersova neodvisna nominacija za predsednika.

Še pred tedni je kazalo, da bodo spori znotraj stranke pokopali republikance. Trumpovi tekmeci so nato odpadli kot jesensko listje, vodstvo stranke pa se – hočeš, nočeš – zgrinja okoli milijarderja, da bi po osmih letih ponovno osvojili Belo hišo. Zdaj so bolj razdvojeni demokrati. Anketa televizijske hiše NBC News in SurveyMonkey je pokazala, da tako Trump kot Clintonova znotraj svoje stranke uživata 87-odstotno podporo, na nacionalni ravni med vsemi volivci pa ima Clintonova le tri odstotne točke prednosti pred Trumpom.

Clintonova (mladih) ne navdušuje kot Sanders

Vodstvo demokratov, ki trdno in zvesto stoji za svojo dolgoletno političarko Clintonovo – Sanders je bil večino politične kariere neodvisen –, se boji morebitnega nasilja na nacionalni konvenciji ter tega, da bo nenaklonjenost med podporniki Sandersa in podporniki Clintonove tako razklala demokratsko volilno telo, da bo to škodilo njihovemu kandidatu oz. kandidatki novembra. Še posebej če Clintonovi ne bo uspelo sprožiti takšnega navdušenja med mladimi, kot ga je Sanders. Najbolj črnogledi demokrati se bojijo, da ji na splošno ne bo uspelo vzbuditi navdušenja med volivci.

Ne spreglejte