Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
21. 8. 2014,
12.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 8. 2014, 12.42

8 let

To je deset držav, ki imajo največ zlatih rezerv na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nizke obrestne mere in nizke cene delnic silijo države, da več vlagajo v zlato. Centralne banke so v drugem četrtletju letos pridobile 118 ton zlata oziroma 28 odstotkov več kot leto poprej.

Do dviga zlatih rezerv je prišlo kljub temu, da so Evropska centralna banka (ECB) in vodilne centralne banke v EU dosegle maja letos peti dogovor o zlatih rezervah (Central Bank Gold Agreement). Po tem dogovoru so se centralne banke zavezale k temu, da do leta 2019 ne bodo prodale pomembnejše količine te plemenite kovine, piše nemška spletna stran Finanzen100.

1. ZDA Največ zlatih rezerv na svetu imajo ZDA. Njihovih 8.135,5 tone predstavlja kar 71,9 odstotka njihovih deviznih rezerv. V preteklosti je imela najmočnejša država na svetu še več zlatih rezerv: leta 1952 je imela več kot 20 tisoč ton. Prvič je imela manj kot 10 tisoč ton leta 1968.

2. Nemčija Na drugem mestu je najmočnejša evropska država, Nemčija, ki ima 3.384 ton, kar predstavlja 68,4 odstotka njenih deviznih rezerv. Večino zlatih rezerv Bundesbanka hrani v ZDA, a jih bo do leta 2020 prenesla nazaj v domovino. Na leto nemška centralna banka finančnemu ministru proda okoli šest ton zlata.

3. Italija Na tretjem mestu je z 2.451 tonami naša zahodna soseda Italija. Te zlate rezerve so izjemno pomembne za apeninsko državo, saj predstavljajo 67 odstotkov deviznih rezerv. Za opombo, svetovno povprečje je deset odstotkov deviznih rezerv. Italija oziroma italijanska centralna banka svojega zlata ne prodaja, daje ga le svojim bankam, da bodo te lažje prestale stresne teste, ki jih izvaja ECB.

4. Francija Med prvo četverico se je uvrstila tudi Francija, ki ima 2.435 ton zlatih rezerv. Francija je do zdaj prodala okoli 500 ton, za vnaprej pa ne namerava več prodajati svojih zlatih palic. Francija uporablja svoje zlate rezerve, da zmanjšuje nihanja v svojem proračunu.

5. Rusija Z več kot polovico manjšimi zlatimi rezervami (1.094,7 tone) je na sredini deseterice Rusija, ki je bila še lani na sedmem mestu. Ruska centralna banka pospešeno kupuje zlato, saj poskuša Rusijo narediti manj odvisno od dolarja in evra, kar je zanjo pomembno zaradi zahodnih sankcij. 6. Kitajska Na šestem mestu je Kitajska, država z največ prebivalci na svetu. V trezorjih kitajske centralne banke je 1.054,1 tone zlata, kar predstavlja le 1,1 odstotka njenih deviznih rezerv. Malo v primerjavi s svetovnim povprečjem – desetimi odstotki.

7. Švica Švica ima 1.040 ton zlata, kar zadostuje za sedmo mesto. Od leta 2010 je alpska država prodala okoli 1.300 ton plemenite kovine, saj zlata ne potrebuje več toliko zaradi denarne politike. Se pa je s prej omenjenim dogovorom o zlatih rezervah Švica zavezala, da ne bo več prodajala svojih zlatih palic. Koliko so vredne švicarske zlate rezerve, pove podatek, da se je njihova vrednost v prvi polovici letošnjega leta povečala za 13,2 milijarde evrov. Cena zlata je namreč narasla za deset odstotkov.

8. Japonska Osma je Japonska. Dežela vzhajajočega sonca je imela leta 1950 le šest ton zlata, devet let pozneje pa že 169. Pred tremi leti je japonska centralna banka prodala velik del zlatih rezerv, saj je hotela tako spodbuditi japonsko gospodarstvo. Kljub temu ga ima še vedno 765,2 tone.

9. Nizozemska Na devetem mestu je Nizozemska, ki ima 612,5 tone zlatih rezerv. Večino zlatih palic hrani v ZDA in Kanadi, doma ime le deset odstotkov teh rezerv. Nizozemska načrtuje, da bo svojo zlato v prihodnosti iz tujine prenesla v domače trezorje. 10. Indija Na repu deseterice je Indija, ki ima 557,7 tone zlatih rezerv. Zlate rezerve so za to južnoazijsko državo zelo pomembne. Kot je povedal guverner indijske centralne banke Raghuram Rajan, lahko Indija vse svoje državne dolgove poplača na mah s svojim zlatom.

Slovenija ima malo zlatih rezerv Kaj pa Slovenija? Slovenija je leta 2001 iz naslova delitve premoženja nekdanje Narodne banke Jugoslavije (NBJ) prejela pripadajoči delež deviznih rezerv v zlatu, ki ga je imela nekdanja NBJ pri Banki za mednarodne poravnave. Banka Slovenije je takrat prejela okoli 7,55 tone zlata. Te zlate rezerve so hitro kopnele, saj je imela Slovenija leta 2012 po podatkih Svetovnega sveta za zlato (World Gold Council) iz Londona le še okoli 3,2 tone zlata

Ne spreglejte