Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 2. 2017,
8.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,43

19

Natisni članek

Donald Trump James Robart zakon ukaz o priseljencih in beguncih

Sobota, 4. 2. 2017, 8.06

6 let, 6 mesecev

Udarec za Trumpa: sodnik razveljavil ukaz o priseljencih in beguncih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,43

19

Mike Pence, Donald Trump, Reince Priebus in Peter Navarro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zvezni sodnik v Seattlu je v petek začasno razveljavil izvršni ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priseljencih in beguncih z utemeljitvijo, da povzroča nepopravljivo škodo gospodarstvu in državljanom, vladi pa ni uspelo z ničimer dokazati, da ljudje, proti katerim je usmerjen, predstavljajo nevarnost za ZDA. "Ljudje lahko spet potujejo kot prej," pravi pravosodni minister.

Trump je odločitev sodnika o začasni razveljavitvi njegovega ukaza o prepovedi vstopa državljanom iz sedmih muslimanskih držav v ZDA označil za "smešno". "Mnenje tega tako imenovanega sodnika, ki naši državi jemlje pravico do uveljavljanja zakonov, je smešna in bo izpodbita!" je tvitnil. 

Ameriška administracija je v skladu z odločitvijo sodišča začasno razveljavila ukaz.  Kot so povedali v State Departmentu, lahko potniki iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna spet potujejo v ZDA, če imajo veljaven vizum. Letalske družbe so medtem spet začele začele prevažati državljane teh držav v ZDA.

Sodnik je republikanec

Sodnik James Robart, ki je razveljavil Trumpov ukaz, ni liberalni aktivist, kot Trumpovi podporniki označujejo vse, ki dvomijo o predsednikovi odločitvi, ampak republikanec, ki ga je na položaj predlagal republikanski predsednik George Bush mlajši.

Sodnikova odločitev s političnega vidika predstavlja hud udarec Trumpovemu ukazu in je pretresla Belo hišo, ki se je na sodno odločitev nemudoma odzvala z dvema sporočiloma za javnost.

Bela hiša: Nezaslišan ukaz

Bela hiša je odgovorila, da bo pravosodno ministrstvo vložilo zahtevo za zaustavitev "nezaslišanega ukaza" in branilo predsednikov izvršni ukaz, za katerega verjame, da je zakonit in primeren. Nekaj minut kasneje je prišlo novo skoraj identično sporočilo za javnost, ki pred omembo sodnega ukaza izpušča besedo "nezaslišanega".

"Zakon pravi, da lahko predsednik z razglasom in za obdobje, ki se mu zdi potrebno, začasno prepove vstop v ZDA vsem tujcem, priseljencem ali obiskovalcem oziroma uvede omejitve pri vstopih, ki se mu zdijo ustrezne, če ugotovi, da je lahko vstop kateregakoli tujca škodljiv za interese ZDA," sporoča Bela hiša in zatrjuje, da je ukaz namenjen zaščiti domovine.

Kot so v ločenem sporočilu navedli na ministrstvu za domovinsko varnost, bo pritožba vložena "takoj, ko bo mogoče", saj je ameriška administracija prepričana, da je ukaz "zakonit in ustrezen".

Demokrati navdušeni: Gre za zmago naših vrednot

Demokrati pa so se na razveljavitev Trumpovega ukaza odzvali z navdušenjem. "Gre za zmago naših vrednot, naše varnosti in naše ustave," je dejala vodja manjšine v predstavniškem domu Nancy Pelosi. Trumpovi napadi na sodnika, ki je začasno razveljavil njegov ukaz, pa po besedah Pelosijeve ne bodo spremenili dejstva, da je "prepoved neustavna, nemoralna in nevarna".


Preberite še:

-> Dogaja se, česar so se najbolj bali: Donald Trump
-> Bomo Trumpov protekcionizem čutili tudi v Sloveniji?


Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Nihče nad zakonom, niti predsednik"

Pravosodni minister države Washington Bob Ferguson je odločitev sodnika Robarta po drugi strani označil za zmago ustave in potrditev, da ni nihče nad zakonom, niti predsednik.

"Odločitev pomeni, da lahko ljudje spet potujejo kot prej," je zagotovil. Na vprašanje o morebitni zmedi je odgovoril, da je zmedo ustvaril ukaz, sodnik pa jo je odpravil. "Prepričan sem, da predsedniku odločitev ne bo všeč, vendar mora spoštovati zakon, in zagotovil bom, da ga bo," je dejal Ferguson.

Trumpova administracija oziroma ministrstvo za domovinsko varnost mora sodni ukaz upoštevati, sicer bo nastala ustavna kriza. Žoga je zdaj pred zveznim prizivnim sodiščem v San Franciscu, ki je pristojno za zvezno državo Washington, primer pa bo skoraj zagotovo končal na vrhovnem sodišču ZDA. To je trenutno razdeljeno, saj je v njem polovica liberalcev in polovica konservativcev.

Protesti in kritike po vsem svetu

Trump je pred tednom dni podpisal izvršni ukaz o prepovedi vstopa za 90 dni vsem državljanom sedmih muslimanskih držav, prepovedi vstopa za 120 dni za vse begunce in prepovedi vstopa beguncem iz Sirije za nedoločen čas. Ukaz je sprožil proteste in kritike po vsem svetu, v ZDA pa tudi poplavo tožb. Skupaj s temi je proti Trumpu, odkar je 20. januarja prevzel oblast, vloženih že več kot 50 tožb.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na Trumpov ukaz se je pred tednom dni najprej odzvala zvezna sodnica v Brooklynu, ki je prepovedala izgon vseh, ki so jih na podlagi ukaza pridržali po ameriških letališčih, ne glede na to, da so imeli veljavne dokumente, kot so vizumi ali celo dovoljenja za delo in bivanje v ZDA (zelena karta). Ni pa odločala o veljavnosti samega ukaza, kar je v petek storil sodnik v Seattlu.

Sodni petek se je sicer za Trumpa najprej začel dobro, saj je najprej zvezni sodnik v Bostonu zavrnil zahtevo po razveljavitvi izvršnega ukaza, nato pa je prišla odločitev sodnika v Seattlu.

Trumpova administracija je trdila, da je ukaz prizadel morda le okrog sto ljudi. Na sojenju v Virginiji, kjer je državi uspelo z zahtevo, da se pridruži drugim, ki tožijo Trumpa zaradi ukaza, pa je odvetnik vlade priznal, da so razveljavili sto tisoč vizumov. State Department se je odzval s pojasnilom, da ni tako hudo, saj naj bi preklicali plačane vizume za "le" 60 tisoč ljudi.

Ne spreglejte