Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 11.27

8 let

Švedska za najostrejše reze predlaganega proračuna EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Švedska si prizadeva za bistveno ostrejše reze, kot jih je do zdaj predlagalo ciprsko predsedstvo.

Evropska komisija je predlagala proračun za obdobje med letoma 2014 in 2020 v višini 1.033 milijard evrov. Predlog ciprskega predsedstva je bil za 50 milijard nižji, švedska ministrica za evropske zadeve Birgitta Ohlsson pa poudarja, da bi morali biti ti rezi še vsaj od tri- do štirikrat večji in da takrat ne bo mogoč nikakršen dogovor o novem proračunu. Načrt ciprskega predsedstva je označila kot predlog proračuna iz "petdesetih", saj ta predvideva velike reze v raziskave in čezmejno infrastrukturo, namesto da bi znižal postavko za kmetijsko pomoč . Z ministrico se strinjata tudi švedski zunanji minister Carl Bildt in premier Frederik Reinfeldt. Druge pripadnice skupine tako imenovanih prijateljic učinkovite porabe do ciprskega predloga niso bile tako ostre. Francija je zadovoljna, saj pomoč kmetom ostaja skoraj nedotaknjena, nemški viri pa navajajo, da naj bi ciprsko predsedstvo storilo korak v pravo smer, h krčenju proračuna, ki ga je predlagala komisija. A v Nemčiji istočasno poudarjajo, da cilj še ni dosežen in da obstaja še veliko prostora za zmanjševanje proračuna. V Španiji so prav tako zadovoljni, da sredstev, namenjenih revnejšim regijam, ki uradno več niso upravičene za prejemanje kohezijske pomoči, v ciprskem predlogu niso pretirano zmanjšali. Kljub splošnim pozitivnim komentarjem v Bruslju ni manjkalo niti zelo nezadovoljnih odzivov. Evropska komisija in Evropski parlament sta Ciper kritizirala, da je sploh predlagal manjši proračun. Poljska se je v svojem odzivu na predlagano krčenje proračuna strinjala s Švedsko, da je premalo denarja namenjenega projektom za zagon gospodarske rasti, a je njeno stališče o tem, kje bi bilo treba rezati obstoječe postavke, diametralno nasprotno od švedskega.

Cameron zaradi proračuna EU doživel najhujši poraz v parlamentu

Za poraz so krivi uporniki v vrstah Cameronovih konservativcev, ki so se pridružili opozicijskim laburistom in podprli poziv premieru, da mora v Bruslju vztrajati pri realnem zmanjšanju sedemletnega proračuna EU. Izid glasovanja v sredo zvečer sicer za premiera ni obvezujoč, pomeni pa hud udarec zanj in njegovo vladno koalicijo. Proti premieru je glasovalo več kot 50 konservativnih poslancev, izid glasovanja pa je bil 307 proti 294.

Cameron je poskušal evroskeptike pomiriti z obljubami, da nikakor ne bo privolil v realno povečanje novega sedemletnega finančnega okvira EU, ampak le v njegovo uskladitev z inflacijo. Kot vztraja, je to največ, kar lahko Velika Britanija doseže v Bruslju. Tudi vodja koalicijskih liberalnih demokratov Nick Clegg se strinja, da realnega krčenja proračuna EU za leta 2014‒2020 ni mogoče doseči.

"Stališče koalicijske vlade ostaja nespremenjeno – ne bomo privolili v povečanje proračuna EU, ki bi preseglo inflacijo (...) To je najostrejše stališče med vsemi državami članicami EU," je bil danes odločen Clegg. Kot je dodal, se s Cameronom razhajata pri številnih vprašanjih, o tem pa se strinjata.Časniki na Otoku so sredino dogajanje v parlamentu pospremili z besedami, kot so "groza noči čarovnic" in "nočna mora na Downing Streetu".

Ne spreglejte