Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
12. 10. 2017,
20.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

3

Natisni članek

Yellowstone supervulkan

Četrtek, 12. 10. 2017, 20.08

6 let, 6 mesecev

Supervulkan še večja grožnja svetu, kot so mislili

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

3

yellowstone, supervulkan, vulkan | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Supervulkan Yellowstone je za znanstvenike pripravil novo presenečenje. Odkrili so namreč, da lahko izbruhne veliko prej, kot so domnevali do zdaj. Posledice izbruha bi lahko bile katastrofalne za ves svet.

Zadnji izbruh enega največjih supervulkanov na svetu se je zgodil pred približno 631 tisoč leti. Kdaj bo naslednji, znanstveniki ne morejo predvideti. Yellowstone ni edini supervulkan na Zemlji, po ocenah znanstvenikov pa na našem planetu eden izbruhne na vsakih sto tisoč let.

Da bi lahko vsaj približno ocenili, kdaj bo izbruhnil in morebiti povzročil katastrofo, so začeli preučevati kamnine supervulkana. Ugotovili so, da se sile, ki sprožijo te redke izbruhe, lahko pomikajo precej hitreje, kot so predvidevali doslej.

Po prvih dokazih, ki so jih nedavno predstavili na konferenci vulkanologov, je Yellowstone nazadnje izbruhnil, ko je nova magma prišla v vulkanski sistem nekaj desetletij pred izbruhom. Doslej so njihove projekcije kazale, da je med vstopom nove magme in izbruhom minilo nekaj tisočletij.

To je dramatični zaključek ekipe vulkanologov z univerze v Arizoni, ki je več tednov preživela v Yellowstonu in zbirala vzorce kamnov, ki so prišli na površje ob zadnjem izbruhu tega supervulkana.

"Pričakovali smo, da določeni procesi potekajo več tisoč let pred izbruhom," je po poročanju New York Timesa povedala Christy Till, ena izmed članic ekipe. "Šokantno je, kako malo časa je potrebnega, da je vulkan tik pred izbruhom," je dejala druga članica ekipe Hannah Shamloo, a poudarila, da znanstveniki potrebujejo še več časa, da bi natančneje ugotovili, kakšno je to razdobje.

yellowstone, supervulkan, vulkan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po drugi strani pa Kari Cooper z univerze v Kaliforniji, ki v omenjeni raziskavi ni sodelovala, poudarja, da znanstveniki danes še ne morejo natančno nakazati dogodka, ki bi povzročil izbruh Yellowstona: "Nekaj je nakazati na postopno ustvarjanje pogojev za aktivnost vulkana. Nekaj drugega pa mobilizirati na tisoče kubičnih kilometrov magme v enem desetletju." 

Možnosti za izbruh Yellowstona ali kakšnega drugega vulkana na Zemlji so trenutno majhne, za večje razumevanje supervulkanov in njihovih izbruhov pa bodo znanstveniki še naprej preiskovali vsak vidik njihovih preteklih izbruhov. 

Izbruh supervulkana bi lahko namreč celoten planet pahnil v tako imenovano vulkansko zimo. Izbruh Yellowstona, med katerim bi v zrak lahko naenkrat bruhnilo tudi do tisoč kubičnih kilometrov pepela in kamna, bi bil dovolj, da bi celotne ZDA prekrila debela odeja pepela.

Ne spreglejte