Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2019,
7.13

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

6

Natisni članek

Šrilanka teroristični napad Islamska država

Sreda, 24. 4. 2019, 7.13

5 let

Na Šrilanki so imeli informacije o prihajajočih napadih, vendar niso ukrepali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

6

Namestnik obrambnega ministra Šrilanke Ruwan Wijewardene je dejal, da so bili napadalci, ki so se razstrelili, dobro izobraženi. Ob tem naj bi imeli obveščevalci podatke o prihajajočih napadih, vendar so naredili napake in niso preprečili terorističnih napadov. Število žrtev se je medtem povzpelo že na 359.

Indijski obveščevalci so od zapornika v Indiji, ki naj bi bil član skrajne Islamske države, dobili podrobne informacije o načrtovanju napadov na Šrilanki. Te so posredovali šrilanškim obveščevalcem, ki pa niso obvestili premierja ali ministra. "To je bila resna napaka in vlada mora prevzeti odgovornost," je dejal namestnik obrabnega ministra Ruwan Wijewardene.

Teroristični napad na velikonočno nedeljo na Šrilanki je izvedlo več samomorilcev, ki so se razstrelili na različnih lokacijah, po zadnjih podatkih pa je zaradi tega umrlo že vsaj 359 ljudi. Več kot 400 jih je poškodovanih in ostajajo v bolnišnicah.

Že pred tem je predsednik Maithripala Sirsena napovedal spremembe vodstva varnostnih sil in pozval k odstopu odgovornih. S prstom je pokazal na Hemasirija Fernanda, sekretarja na obrambnem ministrstvu, in Pujitha Jayasundaro, generalnega inšpektorja policije.

Eden od samomorilskih napadalcev na Šrilanki se je šolal v Veliki Britaniji

Po podatkih oblasti so bili napadalci iz družin srednjega družbenega razreda, nekateri pa so se tudi šolali v tujini. "Večina od njih je bila dobro izobraženih. Po naših podatkih se je eden od napadalcev šolal v Veliki Britaniji, nato pa je študij nadaljeval še v Avstraliji," je dejal Wijeardene.

Ob tem je Wijewardene na novinarski konferenci dejal, da so nekaj napadalcev v preteklosti že aretirali, vendar zaradi manjših prekrškov.

Aretirali 60 osumljencev

Število smrtnih žrtev napada še vedno narašča. | Foto: Reuters Število smrtnih žrtev napada še vedno narašča. Foto: Reuters Oblasti so skupaj aretirale okrog 60 osumljencev, vsi pa so domačini. Nekaj osumljencev je še vedno na prostosti.

Napad na velikonočno nedeljo je izvedlo devet napadalcev, od tega je bilo osem moških in žena enega od njih. Eksplozije so odjeknile  na različnih lokacijah ob velikonočnih mašah v prestolnici Kolombo, v Negombu, Batticaloi in v prestižnih hotelih Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury.

Danes pod strogimi varnostnimi ukrepi potekajo pogrebi žrtev.

Eksplozije naj bi bile odgovor na napade v Christchurchu

Za napadi naj bi po besedah oblasti stala šrilanška lokalna skupina NTJ, ki je povezana z manj znano skrajno islamistično skupin v Indiji, vendar uradnih povezav z IS za zdaj še ni.

Novice V napadih v Šrilanki umrli tudi trije otroci danskega milijarderja #foto #video

Oblasti po prvih podatkih menijo, da so bili napadi povračilo za napade v novozelandski mošeji v Christchurchu. V ponedeljek so razglasili izredne razmere, ki policiji in vojski omogočajo, da pridržita in zaslišujeta osumljence brez naloga sodišča. Po napadih so turisti začeli množično zapuščati Šrilanko.

Zunanje ministrstvo odsvetuje nenujna potovanja na Šrilanko

Slovensko zunanje ministrstvo zaradi zaostrovanja razmer po terorističnih napadih na Šrilanki po novem odsvetuje vsa nenujna potovanja v to državo. Vsem, ki so tam ali se tja odpravljajo, svetujejo, naj bodo previdni in naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Fotogalerija
1 / 22
Šrilanka
Novice Zunanje ministrstvo po novem odsvetuje nenujna potovanja v Šrilanko
Šrilanka
Novice Šrilanka: Za napadi stoji skrajna islamistična skupina #foto #video
Ne spreglejte